Story Café

Oliver Dragojević: Kad shvati da vreme leti, čoveka uhvati panika

Oliver Dragojević: Kad shvati da vreme leti, čoveka uhvati panika

Nakon što je javnosti otkrio da boluje od karcinoma pluća, legendarni muzičar Oliver Dragojević dobio je niz poruka podrške od fanova širom regiona, na čemu je svima duboko zahvalio i kaže da tokom lečenja vreme provodi u društvu porodice dok mu je supruga Vesna najveća podrška

Kada je krajem prošlog meseca regionom odjeknula vest da jedan od najvećih autoriteta na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije Oliver Dragojević (69) boluje od karcinoma pluća, malo je onih koji su ostali ravnodušni. Tokom pedeset godina karijere otpevao je mnoge, sada već kultne pesme, kao što su „Trag u beskraju", „Šta to bješe ljubav", „Moj lipi anđele" „Nije htjela", „Cesarica" i druge, tako da gotovo ne postoji osoba koju nisu dotakle njegove dirljive melodije. Upravo zbog toga, od dana kada su saznali lošu vest, njegovi fanovi šalju mu na hiljade poruka podrške i mole se za njegovo ozdravljenje. Mada nikada nije bio jedna od onih javnih ličnosti koja puni novine pričama o svojoj privatnosti, dirnut ogromnom ljubavlju kojom ga obasipa publika, nedavno je svima zahvalio i rekao da većinu svog vremena provodi u društvu porodice. Supruga Vesna, s kojom je već četrdeset i tri godine u braku, sve vreme je uz njega, kao i njihovi sinovi Dino i blizanci Damir i Davor sa ženama i decom. Sa svojim najbližima odlučio je da nakratko napusti Split i ode u porodičnu kuću na Korčuli.

– Dobro sam, evo me s familijom, gledam more... Kako neću biti dobro kad je tako?! Dobro se osećam, još sam na pregledima. Sad ću tek videti gde to vodi, kuda, šta, koja terapija... Ma dobro, treba obaviti te rutinske predglede. Kako se ono kaže, don't give up (`ne odustaj`). Eto, tako napišite – rekao je pevač za hrvatske medije neposredno nakon što mu je otkrivena dijagnoza, a prošle nedelje naglasio je da mu je drago zbog velike brige publike za njegovo zdravlje:

– Svima se zahvaljujem na brizi, ali ono što mi sada treba jeste mir – rekao je Dragojević i dodao:

– Ne mogu svima da čitam lekarsku dijagnozu, neke stvari previše su lične. Dijagnoza je takva kakva je, ja se lečim, već sam bio na hemoterapiji, sad će biti nastavak i sve je u redu – kazao je Oliver.

Podsećamo, pevaču je otkriven karcinom nakon što mu je pozlilo na sahrani prijatelja, a odmah nakon što su u javnosti počele da kruže priče o njegovoj bolesti on je odlučio da objasni o čemu je reč kako se u medijima ne bi nagađalo o njegovom zdravstvenom stanju. Tada je naglasio da karcinom nije izazvan time što je pušač, već njegovim godinama.

– Kad shvati da vreme leti, čoveka uhvati panika. Nije to najava kraja, već razmišljanja kroz koja prolaze svi stariji – objasnio je muzičar.

Najveći oslonac tokom teške borbe koja je tek započela njemu će, kao i uvek do sada, biti supruga s kojom je tokom više od četiri decenije zajedničkog života stvorio odnos pun poverenja i razumevanja. Mada nimalo nije lako biti u braku s velikom muzičkom zvezdom, njegova Vesna uvek ga je razumela i da mu posle napornih nastupa i rada u studiju pruži baš ono što mu je potrebno. Zbog toga se u medijima nikada nije libio da pohvali svoju ženu, a samo pre nekoliko meseci objasnio je zašto se uvek rado vraća kući.

– Srećan sam što imam tako dobru ženu koja me posle svakog puta dočeka s onim što najviše volim, tanjirom domaće tople supe. Niko ne kuva bolje od moje Vesne. Razveselim i ja nju parfemom koji je naručila da joj kupim. Ja sam vam čovek od starinskih običaja koji uživa u malim stvarima, toplini doma, domaćoj supi, deci, unucima. Vesna mi ne daje podršku u sviranju i pevanju, ali radi neke druge stvari. Daje mi sigurnost, poverenje, veru u nešto. Nekako smo prećutno složni u svemu. A ovo ostalo je posao, to se ne dira, tu ne mora mnogo da mi pomaže – otkrio je legendarni pevač koji je istom prilikom objasnio zašto u poslednje vreme ima sve više razvoda:

– Očigledno je razlog tome što se partneri ne poznaju dovoljno, a došlo je i drugačije vreme i važniji su neki drugi interesi. To su druga vremena. Ja ih ne odobravam, ali razumem, jer je život prebrz. Drugačije se živi. Svako za sebe kreator je svog života i onda smatra da je ta odluka važnija nego da se živi u svađi. Nedavno sam na televiziji rekao, s malom dozom humora, da što se manje viđaš, sve ti je veća želja da budeš s nekim. S obzirom na to da se bavim poslom u kojem se mnogo putuje, da nisam stalno kod kuće, kad se vratim, to je kao nova veza. Svaki put bude sve intenzivnije. To je tajna uspešnog braka.

Iako je tek pre nekoliko nedelja saznao da boluje od raka, Oliver je već izvesno vreme osećao tegobe, ali je sve to pripisivao svojim godinama.

– Sve teže podnosim putovanja, slabije spavam, nerviram se ponekad bez razloga. To sve donosi vreme. Očigledno je da je promena nastupila pre nekoliko godina. To vam je ono vreme kada treba hrabro reći: `OK, starim`. Svestan sam da je to prirodni proces koji moraš da prihvatiš, nosiš se s tim i pomažeš sam sebi da ti bude lakše – izjavio je Dragojević neposredno pre nego što je saznao svoju dijagnozu.

Kao čovek koji je uvek bio veliki borac i optimista, ovaj bard pop melodija veruje da će uz stručnu pomoć lekara uspeti da iz ove teške bitke izađe kao pobednik, dok se njegova milionska publika nada da će imati priliku i dalje da ga sluša na koncertima širom regiona.