Story Café

Dragana Dabović: Svaka mlada majka bi trebalo da izdvoji jedan deo dana koji će pokloniti sebi

Dragana Dabović: Svaka mlada majka bi trebalo da izdvoji jedan deo dana koji će pokloniti sebi

Glumica Dragana Dabović otkrila nam je da sa svojim frizerom radi na tome da od plavuše postane brineta, tvrdi da svaka žena mora da se posveti sebi jer jedino tako može da bude dobra i svojoj okolini i kaže da mnogo lakše gubi kilograme nego što ih dobija

Vitka figura i plava kosa zaštitni su znak glumice Dragane Dabović (28), koju je publika najviše zavolela u seriji "Vojna akademija", gde je odlično dočarala vrcavu Ines Šašvari. Ova šarmantna umetnica poslednjih deset meseci prvenstveno je posvećena ćerki Bjanki, u čemu joj bezrezervno pomaže suprug Veselin Čukvas, ali ni svoju karijeru nije zapostavila. Poslednjih nedelja sprema novu predstavu za najmlađu publiku "Vikinška potera preko sveta" koja će se izvoditi u Dečjem kulturnom centru i Akademiji 28. Iako je veoma aktivna, lepa Crnogorka kaže da je mnogobrojne obaveze ne sprečavaju da posveti vreme nezi lica, tela i kose jer, uz unutrašnju i spoljašnju lepotu smatra izuzetno važnom u životu svake žene.

Koliko imate vremena da se posvetite nezi, s obzirom na to da ste veoma zaposleni i da ste majka devetomesečne devojčice?

– Svakog dana nađem vremena za sebe jer imam utisak da tada volim sebe, a to je neophodno da bih bila dobra ne samo sebi, već i svom detetu i suprugu, ali i u svom poslu. Mislim da bi svaka mlada majka trebalo da izdvoji jedan deo dana koji će pokloniti sebi jer nam to daje preko potrebno samopouzdanje.

Jeste li nakon porođaja imali period kada niste mislili na sebe i da li vas je to činilo nesrećnom?

– Postojao je period kada sam zapostavljala sebe, ali ne mogu da kažem kako sam tada bila nesrećna. Mogu samo da zaključim da se mnogo lepše osećam od kada imam priliku da se posvetim sebi svakog dana. Unutrašnja lepota jeste važna, ali kada smo već srećne iznutra, zašto se mi žene ne bismo posvetile i svojoj spoljašnjosti i bile lepe sebi, pa samim tim i drugima.

Koji deo dana je samo vaš?

– Od deset uveče do jedan posle ponoći vreme je samo za mene. Moja ćerka sada već ima deset meseci, tako da smo uhvatili ritam i tačno se zna kada jede, kada se kupa i kada spava. Konačno je naučila da se tokom dana igra, a tokom noći spava pa više ne moramo da se budimo na nekoliko sati. To je veliki poklon za mene jer od premora doskoro nisam znala ni da odgovorim na pitanje kako se osećam. Svakako, sada postoje nove avanture s njom jer prohodava, tako da moramo da budemo stalno na oprezu, ali sve je mnogo mirnije i rasterećenije nego na početku. Imamo ritual da je suprug i ja zajedno kupamo oko sedam sati uveče, a ja tada odlazim da držim čas deci u školi glume koju vodim s kolegama dok njih dvoje ostaju sami. Kada se vratim, što je oko deset uveče, naredna tri sata posvećujem samo sebi. Tada negujem svoje lice i telo, odmaram se, čitam, učim tekstove... Jednostavno, radim stvari koje mi prijaju i koje mi hrane dušu.

Na koji način negujete lice ujutru, a kako uveče?

– Preko dana koristim veoma laganu dnevnu kremu moje omiljene francuske kozmetičke kuće dok za noćnu negu, takođe, upotrebljavam njihove preparate, ali tada na lice stavljam nešto jače serume protiv bora. Obavezno hidriram i kožu tela nakon tušuranja, a vodim računa i o nezi stopala.

Kakav je vaš odnos prema prvim borama?

– Za sada imam samo bore smejalice koje su mi drage mada moram da priznam da sam sebi čudna sa njima. Odskoro sam počela da ih primećujem i čini mi se da su se odjednom pojavile, ali i da ih imam sve više. S jedne strane, čak mi je i drago zbog toga jer me podsećaju na iskustvo koje sam stekla godinama i na malu mudrost koju već sada posedujem, a i sve više ličim na svoju majku. A s druge strane, moram da konstatujem da koliko god je priroda magična, toliko je nekada i surova.

Koji deo tela, osim lica, negujete s posebnom pažnjom?

– Stopala, mislim da su njihova nega i masaža izuzetno važne jer se tu nalaze svi nervni završeci. Pronašla sam odlične proizvode za stopala, tako da revodno radim pilinge i pedikir pa su se moje noge potpuno oporavile.

Kakve ste probleme imali sa stopalima?

– Kao i svaka trudnica, zbog zadržavanja vode u organizmu i deset kilograma viška, koliko sam dobila tokom blagoslovenog stanja, imala sam problem sa oticanjem nogu. Potrebno je nekoliko meseci da bi se telo vratilo u normalu i da odmarate noge, a kao porodilja nisam bila u mogućnosti jer sam morala da brinem o svom detetu. Zbog toga mi nega odgovarajućim proizvodima izuzetno prija.

Jedna od vaših važnih karakteristika jeste vitka figura, kako vam polazi za rukom da uvek imate idealnu kilažu?

– Znam da zvuči kao kliše, ali reč je o genetici. Nemam vremena da se fizički rekreiram pa, iako obožavam ples, ne mogu tu aktivnost da ubacim u svoj dnevni raspored. Ipak, po prirodi sam aktivna i ne drži me mesto, što verovatno doprinosi mojoj vitalnosti. Takođe, vodim računa da jedem pomalo na svaka dva do tri sata. Naime, za razliku od većine ljudi, ja ne smem sebi da dozvolim da obedujem samo kada sam gladna jer mi vrlo malo treba da izgubim na kilaži. Kao što je nekome lako da se ugoji, meni je podjednako lako da smršam, ali to nije dobro za moje zdravlje. Zato imam naviku da po pet do šest puta dnevno jedem male, ali zdrave obroke. Moj izbor uglavnom su riba, voće, povrće, kuvano meso i razne vrste supi i čorbi.

Kako negujete kosu?

– Taj posao prepuštam mom frizeru koji me farba izuzetno kvalitetnim italijanskim farbama pa sam zahvaljujući tome mogla godinama da imam plavu, a zdravu kosu. Kod kuće samo nakon pranja stavljam pakovanje za kosu da bi se manje mrsila. Nedavno sam malo promenila boju i ofarbala se u smeđe, ali tamni pigmenti brzo su se isprali. Planiram i nadalje da radim na tome da postanem brineta.

Zašto ste osetili potrebu za promenom frizure?

– Dosadila mi je plava boja koju sam nosila godinama.

Da li se vašem suprugu dopadate kao brineta?

– Bio je oduševljen kada me je video. Inače, veoma je zanimljivo da me nije prepoznao kada sam se ofarbala. Zapravo, trebalo je da se nađemo u tržnom centru i bila sam mu okrenuta leđima pa nije primetio da stoji iza mene. Tvrdi da sada mnogo bolje izgledam, a njegova je ideja i da se ošišam na paž, što ne verujem da će se uskoro desiti jer se vrlo teško odlučujem na promenu frizure.