Story Café

Mirka Vasiljević: Vujadin želi da se oblačim seksepilnije

Mirka Vasiljević: Vujadin želi da se oblačim seksepilnije

Osnovne stilske lekcije poznata glumica naučila je od majke i tetke, s kojima se i danas savetuje u vezi s modom i negom, a sve navike svesno prenosi na svoje troje dece i tvrdi da je srećna je što pored sebe ima partnera koji vodi računa o izgledu

Sofisticiran modni izraz, u kombinaciji s prirodnom lepotom, učinili su glumicu Mirku Vasiljević (27) uzorom mladim generacijama još kada se sa trinaest godina pojavila na javnoj sceni. Iako je odrasla pod budnim okom medija, jedna je od retkih poznatih ličnosti koja nikada nije imala stilskih promašaja. Zanimljiv i mladalački način oblačenja zadržala je sve do danas, a kako sama kaže, prija joj što je i njen nevenčani suprug Vujadin Savić sličnog modnog senzibiliteta. Svoje navike da brinu o izgledu prenose i na troje njihovih mališana, pa tako šestogodišnji Andrej, troipogodišnja Adrijana i dvoipogodišnji Mihajlo već sada sami vode računa o higijeni.

U čemu je tajna vašeg istančanog modnog ukusa?

– Odrasla sam u velikoj porodici u kojoj su centralne ženske figure bile mama i tetka, a one su oduvek vodile računa pre svega o stanju svog duha, a potom i o spoljašnjem izgledu. Učile su me da žena prvenstveno mora da bude čista i uredna, a ako uz sve to uspe i da dobro uklopi garderobu koju nosi, tim bolje. Tako je briga o izgledu nesvesno postala deo mog bića. Takođe, iako sam rođena devedesetih, kada je u našoj zemlji bila inflacija i vladala nemaština, moji baka i deka tada su živeli i radili u Nemačkoj, a mama i ja provodili smo dosta vremena s njima te sam bila u prilici da se upoznam s modom te zemlje. Na sve to, već u trinaestoj godini postala sam nešto poznatija nego do tada, kada sam radila samo dečje emisije, pa sam bila pozivana na različite večernje koktele ili premijere. Zbog toga sam vrlo rano shvatila šta se nosi tokom večernjih izlazaka, a kakva je garderoba prikladna za školu. Mislim da je to i glavni razlog što nisam osećala potrebu da izgledam starije u buntovnom tinejdžerskom periodu, jer sam se na različitim javnim događajima već oblačila nešto svečanije, za razliku od mojih vršnjaka koji su takve šanse imali samo kada, recimo, odu na neku svadbu ili drugu familijarnu svečanost.

Šta danas najčešće nosite?

– Nedavno sam napunila dvadeset i sedam godina, ali iako je tokom dvadesetih dozvoljeno eksperimentisati s garderobom, ja sam majka troje dece zbog čega osećam dozu odgovornosti. Svakako da ne težim tome da izgledam kao četrdesetogodišnjakinja i oblačim se mladalački, ali izbegavam visoke potpetice i kratke suknje kada sam s decom jer smatram da to nije prikladno. Moje odevne kombinacije danas su veoma praktične, tačnije trudim se da garderoba koju nosim preko dana može, uz visoku štiklu i dobru torbu, da mi posluži i za odlazak na večernji koktel koji ne zahteva elegantni dres-kod. Mišljenja sam da je za ženu najbitnije da bude negovana jer kada imate dobru frizuru i sređene nokte i lice, odlično ćete izgledati i u običnoj majici i pantalonama.

Posvećujete li mnogo pažnje svojoj nezi?

– Ne volim da isprobavam novitete, već se više oslanjam na iskustva majke i tetke koje su žene u pedesetim godinama, a i dalje vode računa o sebi. Često mi preporuče neki salon, tretman ili preparat mada se desi i da ja otkrijem nešto novo pa predložim njima. Nisam opterećena negom jer sam još mlada i ne treba da opterećujem svoju kožu jakim preparatima, ali jednom u šest meseci odem kod kozmetičara, dok u slobodno vreme volim da stavljam maske za lice, što od nekih proizvođača prirodne kozmetike, što one koje možemo da kupimo u drogeriji. Takođe, na svaka dva meseca idem kod frizera da skratim krajeve. Smatram da kosa dosta utiče na celokupan izgled žene, i mada muškarci možda ne primećuju dužinu ili boju, uvek vide da li je frizura uredna i da li nam je kosa zdrava. Ruke su mi isto tako bitne te je moj manikir uvek perfektan. Još odmalena oduševljavala sam se ženama koje imaju lepo nalakirane nokte te i danas, čim vidim da mi je lak malo spao, odmah ga skidam i mažem ponovo.

Prenosite li na ćerku takve navike i pored toga što je još mala?

– Nije mala i veoma je interesuje ono što ja radim za svoj izgled jer sve to nesvesno upija. Deca često pamte stvari koje mi mislimo da nisu ni primetili. Tako Andrijana voli da gleda kada ja nanosim kreme, skidam šminku ili mažem lak na nokte, a nekada je povedem sa mnom u salon lepote da bi videla kako sve to izgleda. Često mi traži da joj mažem nokte i čim vidi da joj je lak malo spao, odmah zna da je vreme da se skine jer ja ne podnosim kada devojčice imaju lak po pet-šest dana koji se sam od sebe skida. Takođe, pošto ima dugu kosu, zna da posle svakog pranja moramo da stavimo masku. Iako je mala, zna da mora da neguje kosu da bi bila zdrava. Naravno, ništa od ovih stvari, žargonski rečeno, ne forsiram, ali ona gledajući mene sve upija i potpuno joj je prirodno da ženske osobe treba da vode računa o svom izgledu.

Utičete li i na vaše sinove da budu uredni ili tu ključnu ulogu igra Vujadin?

– S obzirom na to da su Andrej i Mihajlo zbog Vujadinove profesionalne karijere mnogo više sa mnom nego s njim, ja sam ta koja im usađuje navike i u tom pogledu. Po meni, veoma je bitno da muškarac bude ošišan i čist, a poželjno je i da prati modu. Ne slepo, ali da bude obučen u skladu s današnjim vremenom i svojim godinama. I svom mlađem bratu, koji je tinejdžer, često ponavljam da mora da ima uredne nokte, čiste uši i podšišanu kosu, pa to isto pričam i sinovima. Zapravo, njih sam već naučila da se dva do tri puta mesečno ide kod frizera, da se odmah posle kupanja čiste uši i da se nokti redovno seku. Pošto rastu u okruženju kakvom rastu, iako su dečaci, uvek primete kada ja imam novu boju laka ili kada, recimo, moja baka promeni frizuru. Dosta se ugledaju i na oca, a pošto Vujadin obožava parfeme i uvek lepo miriše, naša deca svaki put kada idemo negde, obavezno traže da im stavimo dečji parfem.

Koliko vam je bitno što pored sebe imate muškarca koji drži do sebe?

– Kada smo se birali, to je bila jedna od stavki koja je meni bila bitna. Nisam neko ko smatra da muškarac treba da bude opterećen svojim izgledom, jer ne smatram da je to dobro ni za žene, ali ako već ja vodim računa o sebi, volim da i osoba pored mene radi isto. Uostalom, svima nama prija kada se negde pojavimo s partnerom koji lepo i pristojno izgleda.

Daje li vam Vujadin nekada modne savete?

– Njegovi najčešći saveti su da obučem nešto kraće ili dekoltiranije, međutim, ja se u takvoj garderobi ne snalazim dobro, a ne volim kada sam na nepoznatom terenu. Kad god biram odevnu kombinaciju, važno mi je da se meni dopadne i da ja mogu to da iznesem. Svakako da postoje oni koji imaju drugačiji ukus i kojima se to neće dopasti, ali mene to ne pogađa. Naravno, desi mi se, kada vidim fotografije od pre nekoliko godina, pomislim kako sam možda mogla i bolje da se obučem za određenu priliku, ali nikada mi se nije dogodilo da kažem sebi: “Kako si mogla ovako nešto da poneseš” jer znam da sam se u toj garderobi tada dobro osećala.

Imate li običaj da idete s partnerom u šoping?

– Vujadin retko kad ide u kupovinu jer uvek nađe pametniji način da utroši svoje vreme, ali kada to i uradi, u stanju je da kupi pola radnje. S druge strane, ja dobro promislim pre nego što kupim neku stvar. Nikada mi se nije desilo da nešto šopingujem i da posle taj komad ne nosim, niti idem u kupovinu u trenucima kada sam nezadovoljna ili besna. Još tokom odrastanja, kada sam putovala s majkom u razne zemlje i kada bismo odlazile u šoping, ona me je naučila da pre nego što nešto odlučim da kupim prvo razmislim da li mi zaista treba i koliko ću nositi tu stvar. Ta navika ostala mi je do danas.

Koliko vam se promenio život od kada Vujadin igra za Crvenu zvezdu zbog čega je vaša porodica konačno na okupu?

– Da budem iskrena, nije se mnogo toga promenilo. Vujadin ima dve utakmice nedeljno, što znači i dva karantina, pa je od sedam dana u nedelji četiri van kuće. S druge strane, tokom ta preostala tri dana ima treninge, ali i svoje društvo i neke druge obaveze koje nisu striktno vezane za porodicu. Imam utisak da smo više vremena provodili zajedno dok je bio u inostranstvu jer smo znali da deca i ja dolazimo na mesec ili mesec i po dana i svaki trenutak bio je pažljivo iskorišćen i bili smo upućeni jedni na druge. Sada kada smo oboje u svom gradu, često se opustimo i zajedničke trenutke ostavimo za sutra ili prekosutra.

Jeste li vi prvenstveno zaduženi za poslove oko dece i kuće ili vam pomaže i Vujadin?

– Najveći deo posla je na meni dok on uskoči kada može ili kada baš zagusti. Jednostavno, fudbaleri i posle treninga vode specifičan način života i veoma je važno da odmore svoje mišiće kako ne bi došlo do povreda. S druge strane, moj posao je takav da ne moram na taj način da vodim računa o sebi kada mi se završe obaveze, pa više provodim vreme s decom i sama vodim računa o kući. Navikla sam na takav tempo, koji traje već godinama, i kada bi me neko sada odmenio u svim obavezama, verovatno ne bih znala da se snađem. Stoga se trudim da ne remetim Vujadinov ritam pošto je najvažnije da on bude zdrav. Svakako, on je obavešten o svim aktivnostima naše dece jer mi učimo naše mališane da sve što zna mama mora da zna i tata i obrnuto. Nisam ni majka koja nema autoritet i nisam od onih žena koje zovu tatu kada ih deca ne slušaju. Oni imaju strahopoštovanje prema meni jednako kao i prema Vujadinu i kada im nešto kažem, moraju to i da urade.

Spadate li u žene koje su spremne da žrtvuju sebe zarad sreće partnera i čitave porodice?

– Smatram da u svim odnosima, bez obzira na to da li su partnerski ili prijateljski, jedna osoba uvek nosi veći teret. Nije dobro kada su svi tereti samo na toj osobi i kada čitav odnos zavisi samo od nje. Kod nas je situacija takva da Vujadin zarađuje znatno više od mene i on donosi novac u kuću dok se ja bavim organizacionim stvarima.

Novina u vašem životu jeste i to što se posle dužeg vremena vraćate na male ekrane u seriji “Istine i laži”, prija li vam ta promena?

– Naravno, prvo sam i radila ispred kamere pa tek onda u pozorištu. Imam priliku da sarađujem s mnogim kolegama s kojima sam radila još dok sam bila tinejdžerka i na neki način smatram ih svojom porodicom jer sam mnogo toga proživela s njima. Verujem da će serija imati dobru gledanost jer je savremena, a ja sam srećna što sam dobila ulogu kakvu do sada nisam imala. Igram manekenku nezgodne naravi koja drugim junacima pravi ozbiljne probleme. Verujem da će gledaoci biti na strani drugih likova, a ne mog, dok sam dosad uvek igrala devojke koje je publika volela.

Zbog čega vas godinama nije bilo na televiziji? Jeste li namerno izbegavali te poslove jer snimanje serije podrazumeva svakodnevni dvanaestočasovni rad ili niste dobijali odgovarajuće ponude?

– I jedno i drugo, ali nisam osoba koja beži od posla zato što ima decu. Okolnosti su bile takve da sam poslednjih godina najviše radila u pozorištu i srećna sam zbog toga jer je početak moje karijere bio vezan samo za serije i filmove. Sada sam ponovo dobila poziv da budem pred kamerama i oberučke sam ga prihvatila, ali sam isto tako srećna što se moj lik povremeno pojavljuje u seriji, pa imam dovoljno vremena i za kuću i decu. Mišljenja sam da, kada već Vujadin radi mnogo, dobro je što sam bar ja koliko-toliko poslovno rasterećenija. U suprotnom, drugi ljudi morali bi da brinu o našim mališanima, a meni je najvažnije kada jednom u životu budem podvukla crtu, mogu da kažem kako sam vaspitala tri dobra čoveka.