Story Café

Majka našeg najboljeg tenisera: Krili smo od Novaka sve probleme koje smo imali

Majka našeg najboljeg tenisera: Krili smo od Novaka sve probleme koje smo imali

Teniser Novak Đoković, koji ne igra zbog povrede lakta, u potpunosti se posvetio uvećanoj porodici u Monte Karlu. Jedino nespokojstvo predstavlja mu briga zbog zdravstvenog stanja majke Dijane, koja je ranije od njega krila da je operisana

O Novaku Đokoviću (30) kao sportisti znamo gotovo sve, o njegovoj humanosti najbolje govore njegova dela, a poznat je i kao uzoran porodičan čovek. Dok je nekada najveću podršku dobijao od roditelja Dijane i Srđana, kao i braće Marka i Đorđa, danas se najviše oslanja na suprugu Jelenu, s kojom ima trogodišnjeg sina Stefana i dvomesečnu ćerku Taru. Iako je 2014. osnovao sopstvenu porodicu s kojom živi u Monaku, naš najbolji teniser svih vremena i dalje je veoma privržen majci i ocu koji su mu davali najveći "vetar u leđa" kada mu je bilo najpotrebnije, a o tome je nedavno posvedočila i sama Dijana, koja je otkrila da se njen najstariji sin izuzetno brine za nju.

– Svaki dan mi govori da vodim zdrav život, vrlo je brižan i priča mi da moram da pazim na ishranu i redovno spavam. Nole se trenutno oporavlja i uživa sa svojom porodicom – rekla je ponosna majka čiji je sin prvi put u karijeri odlučio da napravi pauzu, dugu čak šest meseci, kako bi se oporavio od povrede desnog lakta.

Nedavno je bračni par proslavio treći rođendan sina Stefana. Jelena Đoković, supruga najpoznatijeg srpskog tenisera, snimkom na Instagramu otkrila je da je njen otac bio prisutan na unukovoj proslavi, dok Novakovi roditelji nisu bili na zabavi upriličenoj u Monte Karlu, gde porodica živi. Zašto, nije poznato.

Mada se mnogima, bar na prvi pogled, čini da porodica Đoković vodi život iz snova, put do Novakove slave nimalo nije bio lak te su njegovi roditelji morali da ulažu nadljudske napore kako bi mu obezbedili sredstva za bavljenje “belim sportom”. U vreme kada je njihov sin osvajao juniorske turnire širom sveta, Srđan je svuda putovao s njim dok je Dijana radila i više od petnaest sati dnevno kako bi im obezbedila sredstva. Sve je to ostavilo trag u njihovim životima i učinilo da Novak bude osetljiv na njihovo zdravstveno stanje, posebno majke Dijane, zbog koje je često zabrinut.

Njegova majka je u javnosti otkrila:

– Mi smo imali mali biznis, restoran na Kopaoniku, koji nam je donosio prihod od kog smo mogli da živimo. Međutim, kako je njegova karijera postajala ozbiljnija, troškovi su bili sve veći. Radila sam po petnaest-šesnaest sati dnevno dok je on s tatom putovao po svetu, ali znala sam zašto to činim. Imali smo cilj i onda mi ništa nije bilo teško. Nisam kukala, volela sam to da radim jer sam činila to za svoju porodicu, za svoje dete. S druge strane, ni to nam nije bilo dovoljno pa smo morali da pozamljujemo novac. Silom prilika, morali smo tako. Uzimali smo pare od zelenaša koji su nam tražili nerazumne kamate od po deset, petnaest ili dvadeset procenata za mesec dana. Stalno smo presipali iz šupljeg u prazno, a kada ni to nije išlo, počeli smo da prodajemo slike i zlato iz kuće samo da obezbedimo njemu sredstva za putovanja, a Marku i Đorđu hleb i mleko. Sponzora nije bilo, pa smo u jednom trenutku bili prinuđeni da potpisujemo razne ugovore s menadžerskim agencijama kako bi nam pomogle, ali ti ugovori nisu bili nimalo povoljni. Težak je to put – rekla je Dijana i dodala da je svojevremeno preživela veliki stres kada je Novak otišao od kuće kako bi u Nemačkoj pohađao akademiju Nikole Pilića.

– Za mene, kao majku, bilo je strašno da mi dete ode sa dvanaest i po godina. To je bio najgori period u mom životu. Hvala Bogu, pa je Nikola čovek s naših prostora i ima divnu ženu Miju. Oni su o njemu mnogo vodili računa. Zvala sam svaki dan da pitam kako je, da li je jeo i slično, jer mi prvih nekoliko meseci nismo uopšte mogli da dođemo do njega. Pre svega, imali smo finansijskih problema, a potom, nismo imali ni vize. Tek posle nekoliko meseci otišli smo da vidimo gde je naše dete. To je period kada je i njemu bilo teško, pre svega na emotivnom nivou, ali se tada i kalio.

Upravo zbog svih tih stresova koje su proživljavali u vreme kada se njihov sin svim silama borio da osvoji svetski tron, Dijana i Srđan imali su velikih zdravstvenih problema, te im je čak i život bio ugrožen. Dok je Novak znao za problem svog oca, njegova majka se mnogo ranije suočila sa zdravstvenom krizom, ali sinu nije želela da govori o nedaćama kroz koje je prošla. To joj je Novak veoma zamerio, kako je otkrila, i zbog toga i danas svakodnevno proverava kako je njegova mama, za koju je najviše vezan.

– Krili smo od njega sve probleme koje smo imali, pa nije znao da živimo u iznajmljenim stanovima, niti sve druge poteškoće. To smo radili samo da ga ništa ne bi omelo na terenu. Jedne godine, kada sam bila bolesna i morala sam da se operišem, čekala sam momenat da mi dva starija sina odu iz kuće. Nisam želela da oni to gledaju. Bila je zima, pa je Novak otišao u Australiju, a Marko u Španiju. Kada sam operisana, Novak je svaki dan zvao na kućni telefon i pošto sam se obično ja javljala, a tih dana je čuo ili Srđanov ili Đorđev glas, stalno je pitao gde je mama. Oni su mu govorili te u prodavnici, u banci, otišla je ne znam ni ja više gde, ali bi me on onda zvao na mobilni. Ja sam iz bolničke sobe pokušavala da podesim glas tako da on ne oseti da se nešto dešava, a sve njih zaklela sam da niko ne sme da mu kaže da sam operisana. Međutim, između nas postoji neka posebna veza i kao da je osetio, pošto me je sve vreme pitao da li sam dobro. Kada se vratio, Srđan je otišao da ga sačeka na aerodrom, a ja sam sebe naterala da se oporavim do njegovog dolaska i da ga dočekam na nogama. Želela sam da mu ja otvorim vrata stana. I to se i desilo. Tata mu je rekao po povratku sa aerodroma šta se desilo i on mi je kupio buket cveća, ali mi to nikada nije zaboravio. Nije mogao da mi oprosti što mu to nismo rekli. Stalno sam mu naglašavala da nije bilo potrebe za time jer ništa nije mogao da uradi da mi pomogne, a i sve je prošlo kako treba, tako da mi život nije bio ugrožen. Međutim, on smatra kako ja nisam želela to da mu kažem i nekoliko puta mi je to prebacio. Sada je već odrastao, traži sve da zna i ja mu više ne prećutkujem. Mnoge stvari nismo mu govorili iz najbolje namere da bismo ga zaštitili, ali on se ljutio i smatrao da nije u redu da nešto krijemo od njega – objasnila je Dijana dok je njen suprug podržao njenu priču:

– Sve loše stvari koje su se dešavale odrazile su se na naše zdravlje. Ali mi smo to radili za naše dete i ništa ne bismo menjali. Isto smo pokušali da uradimo i sa Markom i Đoletom zato što su oni sjajni momci u svakom pogledu, ali je na njima bio prevelik teret Novakove slave.

Budući da je njegova majka već ušla u godine kada se javljaju zdravstveni problemi, Novak se svim silama trudi da je zaštiti dok je istovremeno konstantno zabrinut za nju i zbog iskustva iz prošlosti, u strahu da ponovo nešto krije od njega. Njegove česte posete Beogradu, otkad je na teniskoj pauzi, između ostalog, imaju za cilj i to da se uveri da su mu roditelji, a posebno mama Dijana, dobro i da ne mora da brine za njihovo zdravstveno stanje. Iako im je dugo zamerao što su mu prećutkivali mnoge stvari, kada je dobio najpre sina, a sada i ćerku, polako je počeo da uviđa njihove razloge.

– Promenio se otkad je postao roditelj. Neke stvari koje je smatrao našim greškama, tek sada shvata. Uvideo je koliko je roditeljstvo težak i odgovoran posao. I sam priznaje da mu je jasno kroz šta smo prolazili, a tek će mu se sve razbistriti kako vreme bude prolazilo – objasnila je majka najboljeg srpskog tenisera koji s porodicom živi u Monaku.

– On živi u Monaku jer je tamo siguran i bezbedan, a ima i svoju privatnost – istakla je ponosna majka i pritom otkrila da je bila zahtevna prema svojim sinovima, ali i da su danas Novak i Jelena takvi roditelji, dok je ona popustljiva prema unicima. S posebnim žarom priča o maloj Tari čije ju je rođenje posebno obradovalo pošto je čitavog života maštala o tome da ima ćerku.

– I Nole i Jelena su strogi roditelji. Ume Novak i da popusti, ali oboje imaju principe koji moraju da se poštuju i ja to uvažavam. Rekla bih im nekad: “Deco, nemojte tako”, ali uvek ispoštujem njihovo. Kao roditelj bila sam dosta stroga, ali sada sam popustljiva. To i jeste uloga bake, imamo više vremena nego roditelji pa uživamo u odrastanju unuka. Inače, obožavam devojčice. Moja životna želja bila je da imam ćerku, ali imam tri divna sina i unuka Tara je sada nadomestila tu prazninu. Bila sam najsrećnija kada se rodila. Videla sam je samo kad se Jelena porodila i nadam se skorom viđanju. Jedva čekam da vidim koliko se promenila. S druge strane, Stefan je divan dečak, pametan, bistar i poslušan. Svaki trenutak proveden s njim pravo je uživanje. Izuzetno me podseća na Novaka kad je bio mali, isto je bistro i pametno dete. Govori i srpski i engleski jezik. Oduševi me kad mi kaže: “Bako, hajde sedi da se nas dvoje malo ispričamo” – iskrena je gospođa Đoković, koja tvrdi da u braku njenog najstarijeg sina nema krize te je prokomentarisala sporni snimak s Jelena, na kojem njena shana Jelena viče na svog muža.

– Moram da napomenem da su netačne informacije o njihovom razvodu. Uvek ima trzavica u svakoj vezi, kao i u svakom braku. To su normalne stvari u koje ja ne želim da ulazim. Taj sporni snimak nema veze s realnošću. Oni imaju skladan brak, zaista se razumeju, oni su kao jedno. Žive već toliko dugo zajedno, sve su to samo spekulacije – zaključuje Dijana Đoković koja uskoro sa suprugom putuje u Monte Karlo gde će se družiti sa unucima i Novakom i Jelenom.