Story Café

Suzana Perić: Ljubavne greške moja su prošlost

Autor: | 20/11/2017

Suzana Perić: Ljubavne greške moja su prošlost

Dok proslavlja dve decenije uspešnog rada, modna kreatorka Suzana Perić tvrdi da je konačno sazrela kao žena i profesionalac, a jedina kockica koja nedostaje u njenom mozaiku jeste emotivni partner koji bi potpuno osvojio njeno srce i s kojim bi poželela da ima potomstvo

Jedna od naših najuspešnijih dizajnerki Suzana Perić (44) ove jeseni obeležava dvadeset godina karijere, čija je kruna njena nova kolekcija “Kneginja” koju je nedavno premijerno prikazala u Kući kralja Petra. Nove modele prepoznatljive estetike Beograđani će imati priliku da vide još jednom, na njen rođendan, 21. decembra, a pre toga prikazaće ih i u Novom Sadu u okviru “Serbia Fashion Weeka”, kao i na “Nedelji mode” u njenom rodnom Sarajevu. Nakon toga, s njenim radom upoznaće se i modni sladokusci širom Evrope.

– Veoma sam uzbuđena što ću imati priliku da izlažem svoje modele u gradu koji sam zbog rata napustila sa sedamnaest godina. Posetila sam Sarajevo pre nekoliko godina, prvi put nakon što smo izbegli, što je za mene bilo veoma emotivno iskustvo, a sada sam dobila šansu i da svoj rad predstavim tamošnjoj publici. Mislim da će to za mene biti posebno iskustvo, jer sam Bosnu napustila s velikim ogorčenjem i još se nisam u potpunosti pomirila s tom etapom svog života, pa će ovo biti šansa da raščistim sa svim gorkim uspomenama i da zaista krenem dalje – počinje priču atraktivna kreatorka i dodaje da je ponosna na sebe što je uspela da opstane dve decenije u svetu mode:

– Tokom tog perioda bilo je mnogo uspona i padova, promašaja i loših izbora, ali snagom svoje volje uspela sam da sačuvam brend i da na ovaj značajan jubilej budem na vrhuncu. Znam da će možda ljudima kada vide broj moj godina biti čudno ovo što ću reći, ali tek pre neke četiri godine sazrela sam kao žena. To se odrazilo na sve segmente mog života pa i na posao. Oslobodila sam se sujete i takmičarskog duha, prihvatila sam da na ovom svetu postoje različiti ljudi i kako ja treba da gradim svoj put. Zahvaljujući tome, iskristalisala sam svoju estetiku i pronašla svoj pravac dok sam se kao mlađa, u želji da pokažem šta sve znam, često rasipala na mnogo strana.

Na putu uspeha, Suzana je imala veliku podršku porodice, kako roditelja tako i mlađe sestre Maje, koja je dosta toga žrtvovala kako bi joj pomogla, a ne krije ni da je njena dvanaestogodišnja ćerka Tifani podnela deo tereta.

– Nakon završenog fakulteta u Nemačkoj, u koju smo izbegli tokom rata u Bosni, odlučila sam da dođem u Beograd i zasnujem svoj brend jer je ovde živela moja baka i uvek sam volela ovaj grad. Ubrzo mi se dogodila ljubav i rođenje deteta, tako da sam odlučila da ostanem i drago mi je zbog toga jer mi je ovaj grad mnogo toga pružio i prihvatio me raširenih ruku. Međutim, pošto sam se brzo razvela i bila samohrana majka, bez pomoći roditelja sigurno ne bih bila ni upola ovako uspešna. Oni su uvek bili tu za mene, a provodili su i provode i danas mnogo vremena s Tifani dok se i moja sestra Maja odrekla dosta toga da bi bila uz mene kada mi je trebalo – iskrena je Perićeva koja dodaje:

– Bilo je perioda kada je moju ćerku nerviralo to što ja stalno radim, ali sada je već velika devojčica i dobro zna ko je njena mama. Svakako da sam se trudila da je ne zapostavljam zbog posla pa je mnogo vremena provodila sa mnom u ateljeu ili bismo bili zajedno dok ja crtam skice, a kad god uspem da ugrabim slobodne trenutke, trudila sam se da ih provedemo kvalitetno.

Dizajnerka ćerku više ne vodi na modne revije kako joj nesvesno ne bi nametnula svoje zanimanje

Poznata dizajnerka tvrdi da svoju ćerku više ne vodi na modne revije, niti je ona posećuje na radnom mestu, a za to ima i odlično objašnjenje.

– Tifani je provela čitavo detinjstvo okružena materijalima, skicama i modelima. Sada ima dvanaest godina i polako dolazi u fazu kada treba da pronađe svoj put i ono čime će se baviti, a ja ne želim da joj nesvesno nametnem moje zanimanje. Zbog toga sam odlučila da je izolujem od svega što radim kako bi mogla da stekne pravu sliku svih profesija koje postoje na ovom svetu – tvrdi Suzana uz komentar da je spremna za takozvane “lude godine” njene ćerke:

– Ne mogu da kažem kako mi je svejedno kada pomislim da će Tifani uskoro početi da izlazi, ali verujem da ćemo nas dve nastaviti da gajimo otvoren odnos i da će uvek znati da sve može da mi kaže. Ona mi već sada spočitava da sam stroža od drugih roditelja, međutim, razlog je samo taj što u svom poslu vidim svašta pa dobro znam kakve sve nevolje mogu da se dese mladim devojkama.

S obzirom na to da je poslednjih godina kako na poslovnom, tako i na emotivnom planu potpuno sazrela, Perićeva tvrdi da konačno u njenom životu postoji prostor za pravu ljubav iako tom segmentu doskoro nije pridavala veliki značaj.

– Godinama sam se prvenstveno trudila da gradim karijeru i da budem dobra majka pa za pravo partnerstvo nije bilo mesta u mom životu, tako da je to verovatno razlog zašto i nisam našla onog pravog. Sada sam svoj život uredila tako da imam i volje i vremena da se posvetim muškarcu u pravom smislu te reči. Postoje važne indicije u tom pogledu, ali za sada ne bih da pričam o tome – iskrena je naša poznata modna kreatorka koja ne krije da je imala pogrešne ljubavne izbore:

– Mislim da ne postoji osoba koja nije grešila kada je reč o emocijama, a kod mene su loši izbori bili posledica toga što nisam sagledavala širu sliku, već sam se rukovodila početnom zaljubljenošću i “hemijom”. Ne žalim ni zbog čega jer sve su to bila dragocena iskustva – objašnjava Suzana i otkriva šta danas očekuje od muškarca:

– Želim mirnu vezu i partnera koji će me zavoleti kao ličnost i kome će imponovati sve što sam u životu stvorila. To mora biti ostvaren čovek. Ne u smislu da je materijalno situiran, mada čovek prođe kroz različite faze pa i tu kada su mu finansije bitne, već u smislu da je zadovoljan onim što je ostvario u životu i da nema želju da se tek sada realizuje. Treba mi osoba koja želi da ovu drugu polovinu života provedemo posvećeni jedno drugome.

Atraktivna brineta kaže i da bi zbog ljubavi bila spremna da se još jednom ostvari u ulozi majke, a u tome bi imala punu podršku ćerke Tifani.

– Volela bih da se zaljubim toliko da svom partneru poželim da rodim dete. Da li ću ga zaista roditi ili se nećemo odlučiti za takav korak, potpuno je svejedno, bitno je da emocije budu toliko jake da oboje poželimo da imamo dete. Moja ćerka bi to jedva dočekala jer već dugo želi brata ili sestru.