Story Café

Rustični dom na Vračaru - Ljubinka Klarić: Skrojila sam život po svojoj meri (foto)

Rustični dom na Vračaru - Ljubinka Klarić: Skrojila sam život po svojoj meri (foto)

Glumica Ljubinka Klarić prvi put otvara vrata svog stana u blizini Hrama Svetog Save i otkriva nam kako se nosila s gubitkom majke, ko joj najviše pomaže oko odgajanja osmogodišnjeg sina Koste i zbog čega ne želi da se ponovo uda iako je emotivno ispunjena

U samom srcu Neimara, u blizini Hrama Svetog Save, glumica Ljubinka Klarić (39) i njena porodica pronašli su pre nešto više od godinu dana savršen prostor koji u potpunosti odgovara njihovim potrebama. Salonski stan od devedeset kvadrata dom je popularne umetnice i njenog osmogodišnjeg sina Koste, a s njima žive i Ljubinkina sestra i njen suprug. Iako je najveći deo života provela na Novom Beogradu, zvezda serije “Moj rođak sa sela” odlučila je da dođe na Vračar u trenutku kada je njen sin pošao u prvi razred.

– Detinjstvo sam provela u centru grada, u Ulici admirala Geprata, ali kasnije sam se s porodicom preselila na Novi Beograd za koji me vežu i najlepše uspomene. Tamo sam provela period dok sam išla u srednju školu, na toj opštini je i Fakultet dramskih umetnosti koji sam studirala i mnogo volim taj deo grada. Međutim, Kosta je prošle godine krenuo u osnovnu školu na Vračaru pa je to bio razlog da donesemo odluku da se preselimo – počinje priču Ljubinka i dodaje:

– Svi porodično volimo Novi Beograd i izuzetno cenimo taj deo grada pogotovo otkad su u centru velike saobraćajne gužve, ali s druge strane, odgovara nam život na Neimaru jer je svima posao mnogo bliže, pa je samim tim i dosta jeftinije. Do mog matičnog Beogradskog dramskog pozorišta ima petnaestak minuta brzog hoda, što mi prija jer volim da pešačim.

Prostrani stan lepa glumica uredila je tako da u njemu dominiraju svetle boje i rustični nameštaj koji najviše odgovara saloncu poput ovog.

– Ne volim preterano starinske stvari, ali prija mi kada je prostor u kome živim udoban i kada u njemu vlada toplina. Ovaj stan je salonac s visokim plafonima pa sam shvatila da je najbolje da odaberem nameštaj koji će biti u skladu s tim. Zapravo, većinu stvari prebacila sam iz starog stana koji je bio uređen na sličan način. Iako mi se dopada moderan dizajn oštrih ivica, nekako uvek završim u domu koji je ušuškan i u kome se nalazi mnogo mekih komada.

Poznata glumica spada u tipove koji obožavaju da provode vreme u svom domu, ali to nikako ne znači da je često sama. Naprotiv, iza vrata njenog stana, često se okupljaju gosti i gotovo uvek vlada vesela atmosfera.

– Slobodno vreme najradije provodim kod kuće gde skoro uvek imamo nekog gosta, tako da kuvamo, jedemo i dosta nam je živo. Volim da pripremam hranu za svoje najbliže, ali ne bih se usudila da kažem za sebe da sam vrhunska kuvarica. Uglavnom pripremam svakodnevne slane specijalitete dok slatkiši nisu moj fah – iskrena je Klarićeva koja se može pohvaliti i vitkom linijom, iako dobar izgled, kako sama kaže, duguje isključivo genetici:

– Ne vodim računa o zdravoj ishrani, niti vežbam pa volim da kažem da se slabo bavim zdravim životom. Svesna sam da to nije dobro i da će ovakvo moj ponašanje kad-tad doći na naplatu, ali za sada nemam razloga za brigu. Kada me neko pita zašto malo ne povedem računa o ishrani ili ne krenem da se bavim sportom, u šali volim da odgovorim: `Da ne pokvarim` – tvrdi naša sagovornica koja je s preseljenjem na Vračar zavolela i Kalenić pijacu:

– Iako živimo u kraju koji je dobro snabdeven, volim da odem do Kalenića u nabavku. Međutim, mesto gde najčešće provodim vreme jeste Neimarski park. Tamo često odlazim sa Kostom da se igramo s njegovim drugarima.

Jedan deo života glumica je provela i u Americi gde živi njen bivši suprug, Kostin otac Nebojša, ali kako sama tvrdi, tamo je uspela da sebi organizuje život po svojoj meri te se nije dala prilagoditi drugačijim uslovima.

– Svaki čovek ima nešto svoje, što je u njemu, ma koliko okolnosti bile različite, pa sam tako i ja u Americi uspela da organizujem život slično kao i ovde, što pre svega podrazumeva da mi je sve bilo nadohvat ruke. Prednost je bila ta što sam imala i okean u blizini koji ne postoji u Beogradu, međutim, ovde imam ono što nikada tamo neću imati, a to zapravo čini čitav moj život. Jednostavno, otišla sam suviše kasno, posle tridesete godine i vrlo brzo sam shvatila da su mi ovde porodica, prijatelji, posao i sve ono što volim. Koliko god mi tamo nije bilo loše, sve do čega mi je najviše stalo ostalo je na drugom kontinentu. Zato sam se i vratila – kaže poznata umetnica koja tvrdi da joj nije teško da odgaja sama dete jer ima podršku porodice:

– Svi članovi moje porodice pomažu mi u odgajanju Koste, tako da mi nije teško, čak nam je i svima zadovoljstvo što je tako. On je najomiljeniji član familije i naš princ, što mu često stavljamo do znanja. Mislim da bi svi roditelji trebalo da pokazuju eksplicitno ljubav svojoj deci kada već nemaju zaštitu na drugoj strani. Veoma sam ponosna na svog sina i to mu govorim bar nekoliko puta dnevno – objašnjava Klarićeva, koja nam je otkrila i interesovanja svog mališana:

– Kosta nije sportski tip, ali dobro se snalazi u gotovo svim vrstama umetnosti. Ima apsolutni sluh i svira klavir, što mu dobro ide, a veoma često je i u pozorištu. Odgledao je skoro sve moje predstave, a gotovo uvek je i na generalnim probama. Ume da da svoj komentar onako kako osmogodišnje dete ume da objasni svoje impresije, ali čini mi se da ih nekada valja i poslušati. Meni kao majci najvažnije je da on postane ispravan čovek i da razmišlja na pravi način, ali i da na sve to bude srećan.

Jedna od naših najboljih glumica srednje generacije nedavno je imala premijeru predstave “Crna kutija” u Beogradskom dramskom pozorištu za koju je sigurna da će biti omiljena među publikom.

– Komad je rađen po hit filmu “Savršeni stranci” pa sam sigurna da će ovo predstava puniti pozorište. Radnja počinje kada se jedne večeri okupe tri para i još jedan prijatelj, što naizgled biva potpuno normalno, ali onda kreće intrigatno čitanje SMS poruka i razgovori putem mobilnih telefona kroz koje se otkrivaju mnoge tajne, a zapravo je poenta da svi mi imamo neke svoje paralelne živote o kojima čak ni naši najbliži nemaju pojma.

Kada je reč o muško-ženskim odnosima, glumica tvrdi da ne veruje da će se ponovo odlučiti za brak, za šta ima svoje razloge, mada ne isključuje mogućnost ni da sebe, ali i svoju okolinu, iznenadi promenom odluke.

– Ne razmišljam o ponovnoj udaji. Mislim da brak više neće biti ni približno moj izbor u ovom životu. Bar trenutno tako gledam na stvari, ali potpuno sam svesna i one stare: “Nikad ne reci nikad” te možda sve iznenadim zakazivanjem svoje svadbe – šali se glumica i dodaje:

– Naravno, ne biti u braku ne znači biti sam. To je, zaboga, samo papir. Emotivno sam ispunjena, ali to je sve što ću reći na tu temu. Za mene brak znači zajednicu u koju čovek treba da uđe čista srca, apsolutno spreman i zreo za tako nešto, ali i da mu takav život odgovara. Ako postoji jedna stvar koju ne može da ispuni, ne treba ni da se upušta u to. Trenutno sam svoj život uredila tako da bi udajom umnogome morala da preokrenem kako svoj, tako i život svog deteta i porodice te zato nisam spremna na takav korak.

Iako je nedavno prošla kroz veoma težak životni period, umetnica tvrdi da u njenom životu stvari polako počinju da dolaze na svoje mesto te da je potpuno zadovoljna načinom na koji živi.

– U februaru sam izgubila majku, što je čitava porodica teško primila, ali polako se oporavljamo od tog gubitka. Počela sam mnogo više da cenim zdravlje, a dok sam bila mlada, čudila sam se što stariji stalno govore: “Samo da smo živi i zdravi”. Bogu hvala, svi moji najbliži sada su dobro i sa svojih trideset i devet godina mogu da kažem kako sam skrojila život po svojoj meri i da imam sve što mi je potrebno za sreću i zadovoljstvo.