Story Café

Milica Dabović: Nije mi bilo teško da donesem odluku da sama odgajam dete

Autor: | 18/12/2017

Milica Dabović: Nije mi bilo teško da donesem odluku da sama odgajam dete

Sportistkinja nesvakidašnjeg talenta i harizme Milica Dabović još jednom je pokazala da hrabro korača kroz život kada je donela odluku da raskine vezu s partnerom Vukom, s kojim će krajem meseca dobiti naslednika, i rešila da bude samohrana majka

Doskorašnja kapitenka ženske košarkaške reprezentacije Milica Dabović (35) nedavno je u društvu članova porodice i najbližih prijatelja proslavila “baby shower” i poslednje dane trudnoće, jer će krajem decembra na svet doneti sina. U jednoj od najlepših vinarija u Skadarliji, “Vinoteci”, poznata sportistkinja je sa osmehom na licu dočekivala svoje drugarice s kojima je provela prijatno popodne uz ukusne kolače i zdrave napitke.

– Ideja za “baby shower” nije potekla od mene, već od mojih drugarica Tijane i Ivane koje drže agenciju za organizovanje slavlja “Moja tajna”. One su me pre nešto više od mesec dana pitale da li bih imala nešto protiv da prirede druženje za sve moje prijateljice i da bi moja obaveza bila samo da se pojavim i da budem dobro raspoložena i ja sam to prihvatila sa oduševljenjem – počinje priču Milica i dodaje:

– Iako “baby shower” nije srpski običaj, mnogo mi se dopada. Okupljanje svih dragih ljudi na jednom mestu neposredno pre porođaja zaista je fantastična ideja i verujem da će se sve veći broj naših žena ubuduće odlučivati za kav korak. Na svojoj zabavi istinski sam uživala. Uz mene su bile mama i starija sestra Jelica dok mlađa Ana nije mogla da dođe jer je imala obaveze u klubu. Sve dobre prijateljice takođe su želele da podele sreću sa mnom i na tome sam im veoma zahvalna – iskrena je buduća mama koja tvrdi da joj je ovo bio jedan od najuzbudljivijih događaja u životu:

– Obožavam slavlja, naročito ona kada ja okupljam sve ljude koje volim. Zato sam do sada uvek pravila žurke za svoj rođendan i svakoj sam se radovala kao malo dete. Međutim, ovo je bilo nešto sasvim posebno. Mislim da samo žene koje su bile u mojoj situaciji mogu da razumeju kolika je radost buduće majke i koliko je uzbudljivo praviti slavlje za svoje dete iako ono još nije rođeno. To druženje s prijateljicama uz piće i poslastice na kojima je bilo ispisano ime mog sina zaista ću zauvek pamtiti.

Tokom blagoslovenog stanja, lepa sportistkinja najveću podršku dobija od svoje majke koja u tom pogledu ima zavidno iskustvo jer je uz Milicu odgajila još dve ćerke i sina. Zato je sada sve vreme uz košarkašicu koja tvrdi da svakodnevno dobija pregršt korisnih saveta.

– Čitava moja porodica veoma je uzbuđena zbog skorašnjeg dolaska prinove na svet. Svi su uz mene i daju mi veliki podstrek. Mama je sve vreme sa mnom dok se sestre trude da budu u Beogradu koliko god im obaveze dozvoljavaju. Inače, trudnoća me je mnogo promenila i sada shvatam mnoge savete koje mi je majka davala, a ranije sam ih uzimala zdravo za gotovo. Njene reči, poput onih: “Videćeš kad postaneš majka”, sve više shvatam iako se još nisam porodila – tvrdi Dabovićeva koja dodaje:

– Mnogo mi znači što je mama došla u Beograd iz Herceg Novog jer koliko god se meni činilo da sve mogu sama, mnogo je lakše kada imate na koga da se oslonite. Pomaže mi u svemu što mi je potrebno, ide sa mnom na preglede. Baš na dan ovog intervjua išla je sa mnom kod lekara kako bih uradila neke od poslednjih pretraga.

Harizmatična košarkašica čiji je životni put oduvek bio drugačiji od drugih, a nije se libila ni da javno prizna mnoge životne poraze, poput onog da je trpela fizičko nasilje od bivšeg partnera, i ovog puta donela je nesvakidašnju odluku. Naime, ona je nedavno, iako je u blagoslovenom stanju, raskinula vezu s dečkom Vukom te će sina odgajati kao samohrana majka. U skladu s tim, odlučila je da se porodi u Beogradu, iako je ranije razmišljala da to uradi u Beču, gde živi otac njenog deteta.

– Nije se ništa loše desilo između nas dvoje, već smo se jednostavno rastali. On je krenuo svojim, a ja svojim putem. Nikada nisam volela da se oslanjam ni na čiju pomoć, već sam sve u životu uradila sama pa će tako biti i ovog puta. S tim u vezi, nije mi bilo teško da donesem odluku da sama odgajam dete. Štaviše, to će za mene biti pravo uživanje. Svakako da ocu neću braniti da viđa sina i moći će to da radi kad god poželi, ali neću ni insistirati na tome ukoliko on ne bude hteo – odlučno kaže Milica i dodaje:

– Ne zanima me šta će okolina misliti o mojoj odluci da budem samohrana majka. Nikada mi nije bilo važno mišljenje drugih pa nije ni sada. Uopšte ne razmišljam o tome. Oduvek sam maštala o danu da postanem majka i sada, kako se približava, sve mu se više radujem. U mom srcu trenutno ima samo mesta za ljubav i sreću.

Lepa košarkašica već je kupila sve potrebne stvari za prve dane života svog naslednika, a sada polako preuređuje i životni prostor kako bi sve prilagodila novom članu domaćinstva.

– Moja devojačka soba polako postaje pravi mali kutak za bebu. Menjamo boje zidova i nameštaj jer ću u prvim danima biti stalno uz sina. Kupili smo skoro sve potrebne stvari, a što se mene tiče, ne mogu da dočekam dan kada će on ugledati svetlost dana. Nikada u životu nisam bila ovoliko srećna pa mislim da ću krajem decembra, kada se budem porodila, bukvalno leteti od sreće – objašnjava Dabovićeva koja nakon porođaja planira da se vrati košarci:

– Čim moj sin malo ojača, vratiću se treninzima. Vežbaću sa svojim tatom, koji me je trenirao još od najmlađih dana i koji je, po meni, najbolji stručnjak u tom poslu. Iako sam mislila da će mi prijati kada napustim svet košarke, već posle nekoliko meseci počeo je mnogo da mi nedostaje i shvatila sam da mi je potrebna samo pauza, ali ne i penzija – šaljivo kaže doskorašnja kapitenka reprezentacije i dodaje da će njen sin u vreme treninga biti u sigurnim rukama:

– Mama će biti uz mene nakon porođaja, tako da će se ona brinuti o Stefanu dok sam ja na terenu. Inače, nemam nikakav strah od toga što ću biti samohrana majka i baviti se sportom koji izuskuje da mu se potpuno predate. Sigurna sam da ću sve obaveze uspeti da uskladim. Na kraju, uvek mogu da angažujem dadilju koja će voditi računa o mom sinu kada ja nisam u mogućnosti – zaključuje buduća mama.