Story Café

Princeza Danica i princ Filip Karađorđević: Biramo ime za naslednika

Princeza Danica i princ Filip Karađorđević: Biramo ime za naslednika

Princeza Danica i princ Filip Karađorđević proslavili su protekle praznike u društvu svojih porodica u Londonu i spremno zakoračili u 2018. godinu u kojoj ih očekuje najvažniji trenutak u životu kada će se prvi put ostvariti u ulozi roditelja

U toplini svog doma u Londonu, njihova kraljevska visočanstva princeza Danica i princ Filip Karađorđević dočekali su Novu godinu i proslavili Božić okruženi članovima svojih porodica. Prinčevski par, koji će na proleće dobiti prinovu, siguran je da će u 2018. doživeti još mnogo lepih trenutaka i da će narednih dvanaest meseci provesti u miru i spokoju.

– Za vreme ovih praznika imamo jake emocije i srećni smo što smo s najbližima. Jelku kitimo simbolično, u znak uspešne 2017. i u nadi da će nam 2018. doneti spokoj i ono najlepše što poželimo. Ulazak u novu godinu idealna je prilika da zastanemo i osvrnemo se na dešavanja koja su obeležila protekli period u našim životima. Prethodna godina bila je po svemu najdinamičnija, najemotivnija i puna izazova za nas kako na ličnom, tako i na poslovnom planu – počinje priču princ Filip dok se njegova supruga nadovezuje:

– U jednoj godini dostigli smo mnogo toga – počeli smo zajedno da živimo u Londonu, na jesen smo se venčali, ovog proleća očekujemo novog člana porodice, a oboje smo dosta napredovali i na profesionalnom planu. Takođe, ja sam imala i jednu privatnu tugu jer sam izgubila svoju dragu baku. U našem sećanju 2017. ostaće kao godina izuzetno jakih emocija. Naša najveća želja za 2018. jeste dobro zdravlje, kao i očuvanje vrednosti koje su najvažnije, a to su ljubav i porodica. Isto tako, nalik našem venčanju, u budućnosti ćemo raditi na tome da svetska javnost našu zemlju vidi u najlepšem svetlu, kako i dolikuje.

Budući da su oboje odgajani u duhu poštovanja tradicije, princeza Danica i princ Filip za sobom su ostavili najlepšu božićnu proslavu do sada, a iako su kilometrima odvojeni od svoje zemlje, ispoštovali su sve pravoslavne običaje.

– Kao i svake godine, palili smo badnjak, spremali božićnu trpezu na kojoj su se našli srpski specijaliteti koje volimo i na koje nestrpljivo čekamo cele godine – objašnjava Filip, a Danica dodaje:

– Božić nas uvek vraća u detinjstvo. Kićenje jelke, pokloni, topao dom dok napolju pada sneg, mirisi slatkih čarolija čine početak januara najlepšim periodom u godini. To je momenat kada smo okruženi našim najmilijima i kada se u prazničnoj atmosferi posvećujemo jedni drugima.

Protekli praznici za skladni bračni par imaju posebnu emotivnu vrednost jer na proleće očekuju rođenje naslednika kome polako biraju ime. Slatko iščekivanje, osim kod njih, postoji i kod članova njihovih porodica. Tako se na platnima princezinog oca, poznatog slikara Milana Cileta Marinkovića, sve češće nalaze dečji motivi.

– Svi članovi naših porodica beskrajno su srećni što će na proleće dobiti još jednog člana. Kao jedinica, mogu da kažem da će to biti poseban trenutak za moje roditelje Cileta i Bebu, koji jedva čekaju dolazak deteta u naš dom. Na Ciletovim platnima sve češće se nalazi lik bebe, i simbolično majke i deteta, kao što je to bilo i neposredno pred moje rođenje – objašnjava Danica i dodaje:

– Filip i ja smatramo da je porodica najveće bogatstvo. On ima dva brata i dve sestre, a ja sam kao jedino dete oduvek maštala da imam mnogo naslednika, pa smo uvereni da ćemo u formiranju naše porodice imati mnogo sreće. Veoma smo srećni i uzbuđeni zbog prinove, svi se odlično osećamo i trenutno biramo ime za našu prvu radost.

Princeza i uspešna umetnica tvrdi da zbog blagoslovenog stanja nije imala potrebu da menja životne navike jer spada u osobe koje se zdravo hrane i vole da budu aktivne, a slične stvari prijaju i njenom suprugu.

– Imamo sreću da nam se životni stil poklapa, i to je jedna od velikih prednosti koja nas je i spojila. Živimo zdravo i na način koji odgovara našem gotovo istom senzibilitetu i novom periodu života koji donosi veliku radost i uzbuđenje – iskrena je princeza, a njen suprug se slaže s njom:

– Danica i ja posvećeni smo jedno drugome, vodimo zdrav život, bavimo se sportom i veoma smo aktivni. Duge šetnje, svež vazduh i zdrava hrana samo su neki od elemenata koji su značajni za nas jer je to odlika kvalitetnog načina života koji nastojimo da vodimo, a u ovom periodu Daničinog blagoslovenog stanja on je najvažniji. Oboje se trudimo da što više vremena provedemo zajedno, ali i s prijateljima, da idemo u pozorište, na izlozbe i budemo aktivni, što nije teško u gradu kao što je London. Tako umetnički nadahnuti, uživamo planirajući budućnost koja je pred nama.

Poput svoje supruge, princ Filip smatra da će prinova u njemu probuditi još veću želju za napretkom i novu dozu odgovornosti kojoj se unapred raduje.

– Svaki trenutak je najbolji za roditeljstvo jer ono u nama budi želju da napredujemo i idemo dalje u nove pobede. Pred nama je novo životno poglavlje koje dočekujemo s velikom odgovornošću kojom ćemo pristupiti svim novim dužnostima, ulogama i izazovima koje nam zajednički život donosi – objašnjava Karađorđević koji tvrdi da ga nove životne okolnosti sve više zbližavaju sa suprugom:

– Danicu i mene vezuje snažna blikost koja s vremenom postaje sve jača. Smatramo da su porodica i ljubav najlepše i najbitnije vrednosti koje čovek danas treba da ima i neguje – zaključuje princ Filip.