Story Café

Ognjen Amidžić: Sve što se desilo sa mojim zdravstvenim stanjem uticalo je da se dodatno osvestim kao otac

Ognjen Amidžić: Sve što se desilo sa mojim zdravstvenim stanjem uticalo je da se dodatno osvestim kao otac

Usled mnogobrojnih poslovnih izazova i prevelikih pritisaka koji nosi rad na televiziji, poznati voditelj suočio se za zdravstvenim problemom koji je posledica stresa te je odlučio da promeni životne navike i da drugačije sagleda svoje prioritete

Mitovi o lagodnom životu slavnih ličnosti duboko su uvreženi u javnosti, a podjednako ih neguju ljudska uverenja o velikoj moći novca i luksuza, kao i sami pripadnici selebriti sveta koji često sebe na idealan način predstavljaju u medijima. Međutim, nedavna statistika poručuje da je stres na poslu drugi najčešće prijavljivan zdravstveni simptom u Evropi, a takvi podaci ne zaobilaze ni radnike u svetu zabave. Štaviše, katkad upravo nastojanja poznatih da u svom poslu budu najbolji, te da to i ostanu, u velikoj meri mogu izazvati stres, što nas dovodi do sve češće ponovljene mantre da biti zvezda zaista nije lak posao.

Nepovoljne efekte prekomernog rada na svojoj koži osetio je i TV autor i voditelj Ognjen Amidžić (42). Njemu je upravo titula jednog od najpopularnijih televizijskih ličnosti donela, pored lovorika, i neke neželjene posledice. Pre nekoliko meseci obratio se lekaru zbog sve češćeg zamora, pospanosti i tromosti da bi saznao da boluje od metaboličkog poremećaja koji se zove insulinska rezistencija i koji sve više uzima maha. Istu dijagnozu imaju i pevačica Goca Tržan i glumica Sofija Rajović a radi se o preddijabetičnom stanju. Ovo stanje utiče na učestalo nagomilavanje kilograma i otežano mršavljenje, što dovodi do opisanog zamora. Ognjen, međutim, svoju zdravstvenu situaciju ne vidi kao kritičnu, premda je zbog nje odlučio da promeni životne prioritete.

- To nije previše ozbiljno stanje, već se vodi kao metabolički poremećaj. Ja sam to otkrio sasvim slučajno. Već duže vreme osećao sam različite smetnje i nisam čak ni bio mnogo iznenađen kada sam saznao o čemu se radi. To je sve posledica načina na koji živim - nespavanje, stres, ludnica, variranje kilaže. Ali poenta je da sve to može da se reši ishranom i samo ishranom. Doktor je takođe rekao da pokušam manje da se nerviram oko svega, ali i da redovnije i kvalitetnije spavam. To je nešto što sada pokušavam, koliko mi vreme, naravno, dozvoli - kaže nam voditelj i priznaje da je to uticalo i da još opreznije razmišlja kao roditelj.

- Sve to što se desilo sa mojim zdravstvenim stanjem uticalo je da se dodatno osvestim kao otac i više povedem računa o Matijinom načinu života. Takođe, on je sada moj najveći zalog i ja moram da budem zdrav prvenstveno zbog njega, a zatim i zbog sebe - kaže nam Ognjen, ali šaljivo otkriva da njegovu porodicu insulinska rezistencija nije previše zabrinula.

- Moja supruga Danijela misli da sam ja hipohondar i onda se malo šali na moj račun ali svakako da svaki čovek mora da promeni navike ukoliko one utiču nepovoljno na to kako se oseća. Mislim da je vreme da malo sebe stavim u prvi plan - poručuje Amidžić.

Zdravstvene tegobe jesu dobar razlog za promenu određenih navika, ali nisu jedina stvar koja je Ognjena navela na preispitivanje kada je reč o prioritetima. Voditelj nam priznaje da oseća grižu savesti kada nije u okruženju najmilijih.

- Takvo je vreme da svi mnogo radimo. Danijela i ja sami odgajamo Matiju i borimo se za njega. Ona je, takođe, stalno na poslu i trudimo se da što je bolje moguće usklađujemo naše obaveze. Ja sam, na primer, danas čuvao Matiju a zatim ga je večeras ona preuzela i zato nije mogla da pođe sa mnom na jedan događaj. Naravno da svi najviše volimo kada smo zajedno kod kuće ali to nekad nije ostvarivo - kaže Ognjen i dodaje da nije veliki ljubitelj gradskih dešavanja, ali da i to vidi kao deo onoga čime se bavi. Tu razbija predrasude sa početka priče.

- Ponekad osećam sav teret ovog posla, jer što više vremena prolazi to se pojačava i umor koji je sve prisutniji. Često uhvatim sebe da previše radim, ali trudim se da budem realan i da sagledam činjenicu da ima ljudi koji rade i mnogo više, i mnogo teže poslove. Sve u životu ima obe strane pa tako i u mom poslu ima dobrih, kao i onih loših aspekata. Sve u svemu, ne mogu da se žalim - zaključuje voditelj.