Story Café

Jovana Joksimović: Teški dani su iza mene

Autor: | 26/03/2018

Jovana Joksimović: Teški dani su iza mene

Televizijska autorka i novinarka nakon komplikovane trudnoće i teškog porođaja uspela je da prevaziđe sve poteškoće i da se s velikim entuzijazmom spremi za povratak na male ekrane i novi poslovni izazov sa kolegom Srđanom Predojevićem 

Zahvaljujući velikom radu, novinarka Jovana Joksimović (36) već godinama važi za jednu od najboljih u svom poslu i retku televizijsku zvezdu na ovim prostorima. U tandemu s kolegom Srđanom Predojevićem već deceniju i po budi čitavu Srbiju, i ma na kojoj televiziji radili, jutra se uvek vezuju za Jovanu i Srđana. Najdugovečniji par na ovim prostorima, od 5. marta druži se s gledaocima Prve televizije, a izvanredni produkcijski uslovi koje su dobili omogili su im da rade program kakav još nije viđen u našoj zemlji. Nova poslovna etapa poklopila se i s povratkom ove uspešne žene na male ekrane nakon što je u oktobru donela na svet bliznakinje Anu i Srnu.

Za suprugu kantautora Željka Joksimovića (45) ovo proleće imaće još jednu posebnu emotivnu vrednost jer je pre tačno deset godina na “Evroviziji” upoznala svog životnog saputnika. Iz poslovne saradnje brzo se rodila ljubav koja je krunisana najpre rođenjem sina Koste, koji u aprilu puni četiri godine, a potom i njegovih sestara. Danas su Jovana i Željko primer skladnog para koji se u svemu podržava, a saveti uspešnog kompozitora i pevača mnogo su značili popularnoj voditeljki kada je odlučila da promeni posao.

O vašem transferu s Pinka na Prvu televiziju ne prestaje da se priča od kada je ova informacija objavljena, šta je bilo presudno da donesete odluku o promeni posla?

– Sve pomalo. Nov izazov, spremnost za nove uloge, dobra ponuda, pomeranje ličnih granica. Vreme koje sam provela na Pinku bilo je divno, mislim da smo navikli gledaoce na taj termin i to je bio ozbiljan zadatak koji je tada bio veliki izazov. Sada ćemo proveriti da li nas gledaoci prate, veruju li nam i da li su i koliko nestrpljivi da vide šta im to novo nudimo. To će nam pokazati rejting u prvih nekoliko dana. I upravo zato spremili smo program koji je vrhunac našeg dosadašnjeg rada, znanja, kreativnosti i u produkcijskom smislu najzahtevniji projekat koji smo do sada radili. Bavili smo se svakim segmentom jutra i nudimo teme i rubrike koje niko drugi nema, u to smo sigurni.

Kada ste pre osam godina počeli da radite na Pinku, kako ste sami tvrdili, dobili ste ponudu od Željka Mitrovića koju niste mogli da odbijete, da li ste i ovog puta dobili ugovor koji se ne odbija?

– Jesmo, dobili smo i više od ugovora, apsolutno sve zahteve koje smo imali u pogledu kapaciteta da bismo kvalitetno radili, menadžment TV Prva je ispunio.

Poslednjih dana u medijima se najviše polemisalo o vašim zaradama koje su, prema pisanju štampe prilično visoke, koliko vam je finansijski momenat bitan kada donosite poslovne odluke?

– Nije presudan, ali je važan.

Na Prvoj televiziji imate na raspolaganju digitalni studio i vrhunsku tehničku opremu, koliko to utiče na kvalitet programa?

– Za mene lično, ali i za Srđana veoma je važno da izbegnemo kolotečinu, iste dane, ljude, teme. Trudili smo se uvek da osvežavamo program iz godine u godinu. Sada smo imali prilike da iz početka postavljamo program i uneli smo niz inovacija, koje je TV Prva ispratila fenomenalnom produkcijom. To je velika privilegija, i nosi ogromno uzbuđenje jer prvi radimo neke stvari. Ima mnogo malih razlika i detalja koje gledaoci vide, što zapravo pravi velike rejtinge i vezuje publiku baš za vas. Znate, nekada se “Jutarnji program” vodio skoro po kazni, a danas je prestiž. Biće da smo i Srđan i ja na to uticali i srećni smo što smo ostali lica koja se vezuju za jutro.

Kako izgledaju vaši razgovori sa Srđanom kada donosite velike odluke, da li se nekada razilazite u stavovima ili uglavnom delite isto mišljenje?

– Do sada se nismo mimoizlazili i sve odluke donosili smo zajedno. To meni mnogo znači i vrlo sam ponosna na naš odnos kako privatni, tako i poslovni. Naprosto, imamo iste poglede na profesionalni razvoj, put, u isto vreme smo spremni da idemo dalje i to nas je dovelo do novog projekta. Sada kada smo pripremali novu šemu, uživali smo u tom procesu jer smo odjednom stali ispred praznog platna i mogli smo da naslikamo šta želimo. Tada treba biti i kreativan i pažljiv da ne napraviš ništa od svega. I ponovo smo se složili oko svake sitnice jer dugo radimo zajedno i znamo jedno drugom senzibilitet. Ja umem da kažem: “Ovo se neće dopasti Srđanu”, i uvek tako bude, kao i on za mene.

Sa Srđanom radite od 2003. godine, šta je presudno u vašem odnosu pa ste tandem koji najduže opstaje na televizijama?

– Ljubav, poštovanje i poverenje.

Igrom slučaja, do sada ste na sedam godina menjali poslodavce - po toliko ste radili na RTS-u i Pinku, smatrate li da su takve promene potrebne u karijeri?

– Jesu, to su neki normalni ciklusi. Nije dobro da odlazite na posao bez adrenalina, pozitivne treme i uzbuđenja. Ako stvari postanu rutina, iste i monotone, treba ići dalje. I treba biti hrabar jer svaka ovakva promena je rizik, ali mi verujemo onaj koji će nam doneti samo pozitivne stvari.

Koliko vam je bitno da se konsultujete sa suprugom pre donošenja važnih poslovnih odluka i rukovodite li se njegovim mišljenjem?

– Krucijalno mi je važno njegovo mišljenje. Nikada nijednu odluku nisam donela bez konsultacije s njim. Razgovaram s njim i za bezazlenije situacije, a kamoli za ove važne kao što je promena posla. Željko je podržavao ovu odluku i podstakao me da budem hrabra i pređem na drugu televiziju.

Šta vam je Željko rekao?

– Spremna si, hajde dalje.

Jeste li zbog novog poslovnog angažmana prekinuli porodiljsko odsustvo ili ste planirali da se vratite poslu?

– Nisam, svakako sam planirala da se vratim na male ekrane početkom proleća.

Prošlo je pet meseci od kada ste na svet doneli bliznakinje Anu i Srnu, koliko vam je bilo potrebno da se naviknete na veliku promenu koje su njih dve unele u vaš dom?

– Imala sam izuzetno komplikovanu trudnoću, pa sam jedva dočekala da ih vidim i da se sve završi dobro i po mene i po njih. Zatim, imala sam vrlo težak porođaj i bilo je potrebno mnogo ljubavi i strpljenja da se fizički oporavim i budem dobra i sebi i njima. Sećam se da sam samo čekala jutro kada ću ustati dovoljno jaka da ih podignem iz kreveta i uzmem u naručje. Nakon toga sve je bilo lakše i vrlo brzo smo ušli u ritam. Imam pomoć moje majke, Željkovu, Kostinu, kao i devojaka koje rade kod nas i sve funkcioniše besprekorno. Nama je važno da ne zapostavljamo Kostu i zato raspoređujemo da ima vremena za svakog člana naše zajednice.

Da li je odgajanje dve bebe istovremeno komplikovanije ili lakše nego što ste mislili?

– Možda je lakše ako imate samo njih, ali Kosta je mali pa mi deluje da je komplikovanije nego što sam očekivala. Ali ušli smo u ritam. Pravilo broj jedan je da ne treba da jedu u isto vreme. Ako to uspete, sve drugo se čini kao sitnica.

Šta radite u situacijama kada obe plaču u isto vreme?

– Plačem s njima. (smeh) Šalu na stranu, uvek je neko uz mene baš zbog takvih situacija. Srećom, one nisu česte. Duže se nameštamo da ih mazim u isto vreme.

Kako se Kosta odnosi prema sestrama?

– Divan je, predivan. Baš sam ponosna na njega. Pažljiv je, razuman i strpljiv sa sestrama. Razume da nekad Ana i Srna imaju neodložne potrebe i poštuje te male prioritete. Čuvaću ove intervjue da mu pokažem kako je bio sjajan kad je bio mali i da smo ga svuda hvalili.

Za Željka je poznato da je veoma posvećen otac, u kojim poslovima oko dece je neprevaziđen?

– U pevanju uspavanki. Ne uspava samo decu nego i mene. To je stvarno blagoslov.

Ima li trenutno u vašem rasporedu mesta za romantične trenutke udvoje sa Željkom ili je sve vreme van posla posvećeno deci?

– Imamo, odavno smo postigli dogovor da svakog dana odvojimo vreme za nas, bez obzira na sve obaveze. Kada Kosta legne, Željko i ja večeramo, pričamo, ponekad se vidimo s prijateljima, ponekad ostanemo kod kuće, ali mi smo par koji se trudi da provodi zajedno što više vremena i trudimo se da ono kvalitetno koristimo.

Vas dvoje ćete ove godine obeležiti deset godina ljubavi, a čini se da ste zaljubljeni kao na početku veze. Šta je, iz vašeg iskustva, najvažnije za kvalitetan partnerski život?

– Ljubav, pravo partnerstvo neguje se razgovorom, vremenom koje provodite zajedno i istim vrednostima koje delite. Mi se bezrezervno podržavamo, i jedno drugom smo veliki oslonac. Meni to kao ženi beskrajno znači.

Šta se dešava kada dođe do razmimoilaženja mišljenja između vas i supruga?

– Uglavnom ga poslušam. Nekad ga pitam i za sitnice, na primer, kad kucam neku važnu poruku, sto puta mu pročitam da vidim da li sam dobro napisala. Ako me ispravi, uvek uvažim, ne pitam reda radi. Isto tako i Željko.

U javnosti ostavljate utisak praktične žene koja lako rešava poteškoće na životnom putu i uvek je naoružana osmehom, da li se s takvom veštinom rađa ili se ona uči?

– Rađa. Učiš da taj pozitivni stav traje i kada se nekad čini da nije opravdan, a rađaš s potrebom da na život gledaš kao na najlepši dar kojem se raduješ svake sekunde i zahvalan na svemu što imaš i što jesi.