Story Café

Tijana Milošević: U našem domu nedostaje jedna devojčica (foto)

Autor: | 27/06/2017

Tijana Milošević: U našem domu nedostaje jedna devojčica (foto)

Prva violinistkinja Beogradske filharmonije kaže da stanuje u svetu mašte i emocija dok izvodi svoju omiljenu muziku, ali kada je u porodičnom kutku, najviše joj prijaju tišina ili gromki smeh supruga i sinova

Zgrada u Takovskoj ulici u kojoj stanuje koncertmajstor Beogradske filharmonije Tijana Milošević (39) datira još iz 1933. godine i ima stari šmek prestoničkog ambijenta. Međutim, čim se kroči u njen porodični dom, moderni enterijer vraća posetioce u 21. vek. Mali hodnik vodi ka dnevnom boravku koji je centar ovog povelikog životnog prostora čiji su sastavni deo i dve prostrane spavaće sobe. Stan je ispunjen raznim detaljima iz inostranstva, jer su Tijana i njen suprug Zoran Čaušević (45) sa decom Aljošom (10) i Arenom (7) stigli dosta da proputuju.

Masivan šank razdvaja dnevnu sobu od kuhinje, u kojoj dominira veliki frižider u obliku londonske telefonske govornice. Na nekoliko mesta istaknuti su magneti kao uspomene sa brojnih putovanja, a poseban kutak u uglu omiljene prostorije izdvojen je za vitrinu koja sadrži originalne kubanske cigare. Zoran voli da se pohvali kako u njima posebno uživa, ali isključivo napolju.
U centralnom delu šanka dominantan je natpis I love my family, zakačen za gredu koja stoji na ulazu u kuhinju. Kada njih četvoro sede na okupu, mnogi bi se složili da je čak i nepotreban. Odmah s vrata jasno je da pozitivna atmosfera vlada ovim stanom, jer smeh muzičarkinih živahnih naslednika ispunjava taj prostor.

– Zoran i ja u braku smo trinaest godina i odlično se razumemo. Deca su nam ekstrovertna jer smo i on i ja otvoreni i s lakoćom prilazimo ljudima, a trudila sam se da ni oni nemaju nikakav strah. Aljoša već polako ulazi u pubertet pa primećujemo pojedine nuspojave. Želi da bude i pevač, i fudbaler, a ponekad bi da bude i filozof. Aren je zatvoreniji i na momente i nežniji. Ima oprečne reakcije od plus sto do minus sto i ume da pređe put od anđela do nestaška i obrnuto – priča violinistkinja.

Tijana je toliko dobra prijateljica sa Zoranovom prvom ženom Penelopom da je čak želela da im ona bude kuma na krštenju starijeg sina

Tijana kaže da su ona i njen suprug sličnih senzibiliteta, mada različitih temperamenata, pa je on eksplozivniji, a ona nešto zatvorenija. Ipak, odlično su funkcionisali dok su zajedničkim snagama uređivali svoj životni prostor. U tom stanu violinistkinja živi od sedme godine, uz pauze koje je pravila dok je boravila kod sestre Gordane u Americi gde je završila prestižni Univerzitet Džulijard i kada je zbog renoviranja, vreme provodila sa sestrom Ksenijom Milošević. Stan je nekada pripadao njenoj baki i deki, a danas savršeno odgovara potrebama njene porodice.

– U blizini našeg doma nalazi se Osnovna škola "Drinka Pavlović“ koju sam nekada pohađala, a danas su moja deca njeni đaci. Vezana sam za ovaj kraj od detinjstva, a odgovara mi i to što mi je sve nadohvat ruke pa mi ne treba automobil. Vozački ispit nikada nisam položila jer nisam imala potrebu, ceo život stao mi je u ovaj kraj, a danas to važi i za moju decu – priča umetnica.

Mada je živela u Njujorku, Tijana ističe da se čvrsto držala odluke da se vrati korenima. Ponekad joj kroz um proveje misao šta je sve moglo biti drugačije da je ostala, ali to je ne drži dugo.

Sestre i prijateljice nagovaraju me da rodim još jedno dete u nadi da će biti devojčica, pa ko zna, možda se i odlučimo na to

Danas u Takovskoj deli dane sa svojom porodicom koja je, uz muziku, čini najsrećnijom. Sa osmehom se priseća vremena kada je sadašnji suprug, koji je takođe muzičar, perkusionista, osvojio njeno srce.

– Zoran i ja prvo smo se prepoznali kao prijatelji i neko vreme smatrala sam ga svojim drugarom. Lako puštam ljude u prijateljsku zonu i onda čekam da se stvari u tom odnosu iskristališu. Upoznali smo se u Atini 2004. godine. Video me je još u avionu kojim smo putovali na Olimpijadu u Grčkoj. Posle tri dana, što je pomalo neverovatno, ugledali smo se na istom mestu i tada mi se javio. Kasnije mi je priznao da se još tada, u avionu, zaljubio u mene – priseća se Tijana.

Kao i sve porodične priče, njihova ima detalj koji ih izdvaja od drugih. Naime, ova porodica veća je nego što se čini na prvi pogled. Zoran ima sina Nikolu iz prvog braka s Grkinjom Penelopom, koja je danas Tijanina dobra prijateljica. Toliko je bliska sa Opi, kako je zove odmila, da je želela da ona bude kuma njenog starijeg sina, na šta joj je suprug rekao: Ti baš nemaš granice. Tijana u tome ne vidi ništa čudno, budući da Zoranova prva žena obožava njenu decu. Ističe da se svi međusobno vole te da se Aljoša i Aren lepo slažu s bratom, ali da će ta veza biti još jača kada sva trojica usavrše engleski jezik. Jačanju veze između braće doprinosi i to što svakog leta provode zajedničko vreme u Grčkoj. Tijanu, takođe, mnogo toga veže za tu zemlju, s obzirom na to da njena prabaka Atanasija potiče iz okoline Soluna.

Ono što nedostaje da ova porodica, po mišljenju naše sagovornice, bude kompletna, jeste jedna ćerka.

– Želeli smo da naše drugo dete bude ženskog pola, ali dobili smo još jednog dečaka. Sestre i prijateljice često me nagovaraju da rodim još jedno dete u nadi da će biti devojčica, pa ko zna, možda se i odlučimo na to, još nije kasno. Stariji sin, takođe, traži sestru, a ja mu objašnjavam da to ne može da se naruči. Međutim, ako bi bio još jedan sin, ne znam šta bih radila (smeh).

Budući da živi s tri muškarca, Tijana ističe kako ponekad ume da bude stroga mama da bi održala ravnotežu. Tvrdi da se majka muške dece lako prepozna, ali ona se s tim zadatkom uspešno nosi. Zajedno sa njihovim tatom, poznata muzičarka uživa u svakom trenutku odrastanja svojih sinova.

Piše: Boris Popadić
Foto: Petar Đorđević

Komentari (0)

Loading