Story Café

Slobodan Šarenac: Anđelija je stub naše kuće

Autor: | 17/04/2018

Slobodan Šarenac: Anđelija je stub naše kuće

Jedan od najpoznatijih sportskih novinara odnedavno ima potpuno novu profesionalnu ulogu koja se poklopila s jednom velikom životnom prekretnicom, a sada prvi put otkriva detalje o porodičnom životu i odnosu sa ćerkama i suprugom koje su mu danas najvažnije na svetu

Gotovo sedam godina sportski novinar i komentator Slobodan Šarenac (49) nije davao izjave štampanim medijima. Kako kaže, nekoliko "opekotina“ koje je od nekih kolega doživeo naterale su ga da bude daleko oprezniji u davanju intervjua i vodi računa da njegove rečenice ne budu istrgnute iz konteksta. Ipak, kada postoje dobri razlozi za to, Slobodan će vam rado biti prijatan sagovornik, u šta smo se uverili nakon snimanja emisije "Šarenica“, koja je njemu došla kao potpuno novi zalogaj i nešto sasvim drugačije. Međutim, ako je suditi po raspoloženju kojim je sve vreme zračio, promena je voditelju i te kako prijala.

– Ne mislim da ljudi nas voditelje treba da gledaju striktno u jednom žanru. Dobro je da ih menjamo. Pitali su me kako ću nakon Bogdanovića i Teodosića sada postavljati pitanja Nadi Topčagić. Sve je stvar dobre pripreme, a mene ionako zovu štreberom – otkriva Šarenac i opisuje na koji način se ta priprema odvija.

– Zabavne teme sada su moj segment interesovanja. Jedno jutro sam ustao i pogledao Bjelicu koji je odigrao fantastično i postigao 30 poena, a odmah zatim i intervju Biljane Jeftić i Ace Ilića da vidim šta su oni rekli. Da li ću dobiti pozitivnu ili negativnu ocenu iz opšte kulture ne znam, ali potrudiću se da bude što bolja – kaže nam voditelj.

Harizmatično TV lice odnedavno vodi emisiju "Šarenica" zajedno s koleginicom Anom Babić

Ipak, pitali smo ga šta mu je prvo prošlo kroz glavu kada mu je ponuđeno novo radno mesto.

– Mislio sam da se Olivera Kovačević šali sa mnom kada mi je ponudila da radim ovu emisiju, jer se mi inače stalno nešto šalimo. Samo sam se nasmejao i rekao: "U redu" da bih sutradan stvarno dobio poziv da dođem na razgovor tim povodom. Mislio sam da će Žika Nikolić stotinu godina voditi "Šarenicu“ i da je tu zamena nezamisliva – iskren je Slobodan, ali dodaje da će sada, zajedno s koleginicom Anom Babić, nastojati da bude dostojna zamena, ali i ponudi nešto novo i drugačije.

Nov poslovni angažman simbolično mu se dešava u istoj godini kada će, u avgustu, napuniti pedesetu godinu. Sve je to razlog da se voditelj oseća kako je na životnoj prekretnici.

– Zakoračio sam velikim korakom ka nečemu novom i toga se ne plašim. Mislim da se nisam preterano promenio u životu, niti smatram da je nekakva slava tome doprinela. Da sam slavan, imao bih skupoceni automobil, batlera i kuću od sedamsto kvadrata. Sebe smatram čovekom iz naroda, neposredan sam, druželjubiv i jednostavan. Imam iste prijatelje kao i ranije i oni smatraju da jesam ostao isti. Životni prioriteti jesu mi se promenili s dolaskom porodice i to je potpuno normalno, ali ja se nisam promenio kao čovek – smatra Slobodan.

Kada se ne bavi televizijom, Šarenac je posvećen svojoj porodici. Pohvalio nam se da je upravo na dan našeg razgovora njegova starija ćerka Nina (13) osvojila srebrnu medalju na državnom takmičenju u plivanju, u kategoriji dvesta metara leđno za mlađe juniorke. Odmah nakon slikanja za "Story", ponosni otac otišao je da to i proslavi, i rekao nam da ćerka verovatno očekuje prikladan poklon.

– Znam i šta će poželeti, to je "iPhone“ bilo koje generacije. Ne bih da joj, ipak, kupujem poklone tako lako da ne bi shvatila kako medalje treba da osvaja zbog toga. Kupićemo joj to nekom prilikom koja bude odgovarajuća, možda će to biti petice na kraju sedmog ili na kraju osmog razreda, ali opet ne želim da misli da je zbog toga učila. Ona je dobro dete koje dobro uči i ima sve predispozicije za jedan dobar život ako bude pametna i vredna – govori Šarenac.

Mlađa Lana (9) takođe se bavi sportom, a odlučila se za atletiku. Slobodan nam priznaje da se nadao kako će njih dve odabrati košarku, po uzoru na slavnu majku Anđeliju Arbutinu (50), ili makar odbojku, ali brzo se pomirio sa njihovim izborom.

– Nikada im nismo određivali šta će da treniraju, niti su išta morale. Nina je počela s plivanjem jer smo znali da će tako biti visoka i da će držati ispravljenu kičmu. Nikakav drugi poriv nismo imali ni Anđa ni ja. Kasnije smo je pitali da li to želi ozbiljnije da trenira i da li je svesna šta to sve nosi sa sobom, ona je rekla da zna i pristala je. Lanu smo takođe hteli da damo na plivanje, ali ona je već posle prvog treninga rekla da nju to ne privlači i da bi izabrala nešto gde se trči – priča nam Slobodan.

Pored sporta, idu na engleski, bave se crtanjem, a uspevaju da se izbore i sa školskim obavezama.

– Uvek će imati našu podršku za sve što odaberu u životu. U prilici smo i da im obezbedimo stipendiju za neku inostranu školu, a uvek će moći i da se vrate ovde ako to požele. Uvek sam tu da im se nađem za razgovor i savet. Želimo da ih usmeravamo u određenom pravcu, ali ne smemo to da činimo naglo i pod pritiskom. Baviti se sportom jeste teško, ali je i dobro. Dobro je da iz toga svašta nauče o životu, pa i kako je biti četvrti, peti, što je Nina ranije teško podnosila. Uvek je želela da bude među prvima – kaže ponosni tata.

Jednom prilikom voditelj se našalio kako je svestan da ga uskoro čeka uloga Nikole Koje iz filma "Mi nismo anđeli“, mada za sada nema tih problema.

– Biće sigurno i tih momenata, ko zna šta sutra nosi. Kada ste otac ćerki, uvek vodite računa o mnogim stvarima. Ipak, nikada mi nije bilo presudno da li ću imati ćerku ili sina, već sam poput onih baba koje kažu: "Samo da je živo i zdravo“. Ali sećam se da sam još pre ultrazvuka i ostalih čuda rekao doktorki da džabe to gleda, jer će sigurno biti devojčice, to sam osetio. Njih dve su moje princeze – sa osmehom priča Slobodan, ali i dodaje da čitav dom na svojim plećima nosi njegova supruga Anđelija.

– Ona je stub naše kuće i na njoj se zasniva sve. Žene imaju najteži zadatak na svetu, a to je da budu majke, domaćice i da pritom rade. Anđa ne radi jer je dobila onu takozvanu "sportsku penziju“ pa je većinom majka. Kod kuće ne pričamo o utakmicama, iza zatvorenih vrata potpuno su druge teme u pitanju. Nikada je nisam ni pitao, niti ona mene, za savete profesionalne vrste – kaže voditelj i otkriva da je kod kuće on nešto drugačiji čovek.

– Šalim se sa suprugom i ćerkama, zajedno rešavamo životne izazove. Međutim, Anđa zaista vuče čitavu tu našu kolonu, a mi ostali pokušavamo da joj ne smetamo mnogo u tome i samo se priključimo tom voziću. Sve u svemu, nije mi loše s tri žene u kući, mada ima momenata kada sam zbog toga ja "plavi šlem“ – duhovito poručuje Šarenac.