Story Café

Dragica Radosavljević Cakana otvara vrata svog doma i otkriva: Podrška i razumevanje temelj su mog braka (foto)

Dragica Radosavljević Cakana otvara vrata svog doma i otkriva: Podrška i razumevanje temelj su mog braka (foto)

Nakon što su se s Vračara preselili u Sremčicu, pevačica Dragica Radosavljević Cakana i njen suprug Nebojša Negić pronašli su svoj mir koji ni po koju cenu ne žele da izgube, pa su svoj dom luksuzno opremili i napravili hedonističku oazu

Pevačica Dragica Radosavljević Cakana (60) svoju oazu mira pronašla je u beogradskom naselju Sremčica gde je sa suprugom, pravnikom Nebojšom Negićem (60), pre jedanaest godina kupila kuću. Iako su poznati supružnici prethodno živeli na Vračaru, gde i danas imaju stan, nisu spremni da se odreknu komfora koji pruža život u kući te stoga ne razmišljaju o povratku u centar grada. Svoj dom uredili su tako da u potpunosti mogu da uživaju u svakom novom danu, a pošto su odlični domaćini, često imaju goste s kojima organizuju kućne žurke.

- Sremčica je jedno od najlepših prigradskih naselja u Beogradu jer se nalazi na odličnoj nadmorskoj visini, a ovde postoje i posebne ruže vetrova koje su dobre za zdravlje. Iako bi još dosta toga trebalo da se uradi u ovom delu prestonice, nedavno smo dobili prilaz Ibarskoj magistrali i lepo šetalište te me Srečica često podseća na krajolike koje viđam u švajcarskim selima – počinje priču Cakana i dodaje:

– To, ipak, nisu razlozi zbog kojih sam izabrala da živim ovde. Odrasla sam u kući i navikla sam na način života koji je dosta drugačiji od onog u stanu. Mnogo mi je lepše da vreme provodim u dvorištu nego na terasi, a ovde sam pronašla i svoj duševni mir. Uostalom, kada sam u gradu, traćim vreme na ispijanja kafe dok ovde uživam i tokom dana uradim dosta toga za svoj posao.

Poznata pevačica narodne muzike i njen suprug spadaju u parove koji vode aktivan društveni život te često posećuju beogradske restorane, a kada provod potraje do duboko u noć, najčešće prespavaju u stanu koji se nalazi u blizini Hrama Svetog Save.

– Kada mi se desi da prenoćim u gradu, jedva čekam da se vratim kući. Jedno vreme planirali smo da leti živimo u Sremčici, a zimi na Vračaru, ali nam to nije bilo zgodno. Zbog toga sad idemo u stan samo tokom najhladnijih zimskih dana i posle noćnih provoda – tvrdi pevačica koja kaže da s dolaskom prvih prolećnih dana njen život počinje da se odvija u dvorištu:

– Napravili smo na imanju jedan mali letnjikovac gde provodimo mnogo vremena. Pošto je reč o zastakljenoj kućici, sve otvorimo i osećamo se kao da smo napolju. Tu često okupljamo društvo, pravimo roštilj i uz vino i muziku sjajno se družimo, ali uvek vodimo računa da ne smetamo komšijama.

Naša sagovornica bacila je poseban akcenat na uređenje enterijera svog doma i sama je osmislila sve do najsitnijih detalja, a iako je veliki ljubitelj stilskog nameštaja, odlučila se za minimalistički stil.

– Želela sam životni prostor koji će mi pružiti komfor te sam tako i birala nameštaj. Pošto imam talenat za uređenje enterijera, nije bilo potrebe da angažujem stručnjake jer sam želela da sve sama osmislim. Moj suprug i ja imamo još jednu kuću koja se nalazi u neposrednoj blizini ovog doma, ali taj prostor sredila sam u potpuno drugačijem duhu. Tamo ima mnogo starina koje svakom posetiocu otkrivaju koliko volim antikvitete.

Među prednostima svog doma koje Cakana ističe jeste i blizina Kulturnog centra Čukarica gde je više od dve godine angažovana i radi s mladim ljudima koji su završili muzičku akademiju i etnomuzikologiju. Dok je doskoro vodila hor, sada je osnovala etno-sastav “Šara” s kojim gostuje po čitavoj Srbiji.

– Kada sam počela da radim u Kulturnom centru Čukarica, bilo je dosta mladih ljudi koji su mi se pridružili pa smo osnovali hor. Međutim, budući da današnja omladina ne želi ništa da radi iz entuzijazma, već samo ukoliko imaju adekvatnu novčanu satisfakciju, taj broj brzo se osuo. Ostalo je 12 školovanih muzičara s kojima sam osnovala etno-sastav “Šara”. Izvodimo srpske izvorne pesme, ali i kvalitetne hitove narodne muzike, koje su pevali Toma Zdravković ili Silvana Armenulić. Cilj nam je da očuvamo srpsku tradiciju i kulturu na prijemčiv način. Zbog toga su naši nastupi svima interesantni – od najmlađih generacija do onih najstarijih, i to nam polazi za rukom. Čitavog leta imamo zakazane nastupe u okviru različitih kulturnih manifestacija širom Srbije, a od oktobra nastavljamo da obilazimo našu zemlju, a pevaćemo u domovima kultura. Posebno sam ponosna na to što smo prošle godine nastupili u Goraždevcu, na Kosovu i Metohiji, gde niko nije održao nijedan kulturni skup više od dvadeset godina – tvrdi Dragica i dodaje da i pored mnogobrojnih aktivnosti koje ima sa “Šarom” ne zapostavlja svoju solističku karijeru:

– I dalje pevam kao solista jer je to moje primarno zanimanje. Mnogo puta honorare koristim da bih članovima svog sastava kupila odgovarajuću garderobu za nastupe ili da im pomognem na bilo koji drugi način.

Pevačica kaže da ima veliku podršku supruga, kada je reč o njenim poslovnim odlukama, a neretko joj i pomaže da realizuje ciljeve koje postavlja. Da nije tako, njihov brak ne bi mogao da traje 22 godine.

– Neša se nikada ne meša u moj posao, ali uvek je tu da mi da “vetar u leđa”. Mi imamo veliko poštovanje jedno za drugo u svim životnim segmentima, pa i kada je reč o našim karijerama. On mi najviše pomaže u mom poslu i pošto smatra da je za ženu teško da sama vozi do određenog mesta i da posle toga peva, uglavnom putuje sa mnom, naročito kada idem u inostranstvo. Budući da smo oboje mladalačkog duha, uvek ostanemo još koji dan u gradu u kome pevam, obiđemo tamo sve znamenitosti, potrošimo novac koji sam zaradila i vratimo se u Beograd. Uostalom, najlepše uspomene čovek ponese s tih putovanja – iskrena je Cakana koju smo za kraj pitali u čemu je tajna njenog uspešnog braka.

– Međusobno poštovanje i podrška i ista interesovanja koja imamo drže nas zajedno više od dve decenije.