Story Café

Zavirite u raskošnu vilu, na privatnom ostrvu, britanskog milijardera Ričarda Brensona (foto)

Zavirite u raskošnu vilu, na privatnom ostrvu, britanskog milijardera Ričarda Brensona (foto)

Kada se prvi put našao na ostrvu Neker u središtu Karipskog mora, preduzetnik i biznismen Ričard Brenson (66) znao je da će ga kad-tad posedovati. Nakon što se uspeo na brdo koje se nalazi na ovom jedinstvenom ostrvcetu, bio je zadivljen pogledom i divljom prirodom koja ga je okruživala. Međutim, kupovina ostrva privilegija je samo nekolicine na ovom svetu, a te 1978. godine, kada se Brenson odlučio na taj korak, nije bilo lako čak ni njemu. Mada nije imao dovoljno novca za takav poduhvat, želeo je da impresionira jednu devojku, s kojom će se jedanaest godina kasnije venčati upravo na tom ostrvu. Posle preganjanja oko cene i ulaganja, dobio je uslov od države – ostrvo će postati njegovo ako se obaveže da će u naredne četiri godine izgraditi odmaralište. Ričard je prihvatio ponudu s velikim zadovoljstvom i napravio pravi mali raj na raspoloživih trideset hektara peska i neukrotive prirode.

Rok se pokazao čak i predugačkim. Tri godine i deset miliona dolara kasnije, Brenson je stvorio privatno odmaralište A kategorije. Lokalni kamen, brazilsko drvo, azijski antikviteti, indijski tepisi, umetnička dela i tkanine, kao i nameštaj od bambusa sa Balija, poslužili su da arhitekte i dizajneri do tančina usavrše raskošnu vilu sa deset spavaćih soba koja se nalazi na vrhu brda iznad prekrasne plaže. Svaka prostorija ovog kompleksa ima otvorene zidove, pružajući jedinstven pogled na kuću, ali bi za ljude s našeg podneblja potencijalnu opasnost predstavljalo to što u takvim uslovima promaja bije sa svih strana. Ostrvo može da primi trideset ljudi i izdaje se za 65.000 dolara na dan, što u proseku iznosi 2.167 dolara po osobi. Cena boravka na Nekeru uključuje pristup dvema plažama, privatnim bazenima, teniskim terenima, a uključen je i lični kuvar. O udobnom boravku na ostrvu brine se osoblje od stotinak ljudi, a gostima je na raspolaganju i oprema za vodene sportove.

Gosti su mahom poznate ličnosti koje su privučene vrhunskom zabavom i Brensonovim sjajnim žurkama. Pored cene, uslov za boravak je i obavezno slikanje u džakuziju s domaćinom uvek željnim publiciteta, poznatim po tome što jedva čeka da avanture s prijateljima iz sveta zabave podeli na društvenim mrežama.

Priče s Nekera polako postaju legendarne. Na ovom ostrvu venčao se osnivač kompanije "Gugl“ Lari Pejdž 2007. godine. Kejt Vinslet bila je gošća 2011. u pratnji svoje dece i tadašnjeg dečka Luisa, kada je uživala u žurci. Ubrzo je ponovo posetila ostrvo i zaljubila se u Brensonovog nećaka Neda Rokenrola, koji joj je danas suprug.

Manekenka Kejt Mos pozvana je nakon skandala s kokainom 2005. kada je na ostrvu imala aferu s prijateljem Brensonovog sina, jedanaest godina mlađim od nje. Poseta Nekeru inspirisala je Mela Gibsona da kupi sopstveno malo ostrvo pored Fidžija, a Boris Beker redovan je gost i učestvuje na simboličnom teniskom turniru koji se održava svake godine.

Nije izostao ni naš teniser Novak Đoković koji je krajem 2012. u pratnji svoje tadašnje verenice Jelene bio specijalni gost Ričarda Brensona.

– Bilo mi je prelepo na ostrvu Neker. Ričard je stvarno dao sve od sebe da nas lepo ugosti i zabavi. Imao sam zadovoljstvo da upoznam divne ljude i sklopim vredna prijateljstva koja ću se potruditi da održim u budućnosti – izjavio je Novak nakon svog boravka.

Ričard Brenson je jednom otkrio kako uživa da zbija šale sa svojim gostima.

– Jedna od omiljenih fora mi je da stanem iza nekoga koga masira prelepa maserka i preuzmem, a da on to ne primeti. Dobro se nasmejem kada im vidim lice nakon što shvate da ih ja masiram – izjavio je Brenson, a tu šalu primenio je upravo na Novaku.

Ovoj privlačnoj destinaciji nije odoleo ni bivši predsednički par Barak i Mišel Obama. Nakon osam godina, koliko je proveo na dužnosti, bivši šef Bele kuće Barak Obama konačno je mogao da upražnjava aktivnosti koje su mu dugo bile zabranjene zbog lične bezbednosti. Tako je uživao u rizičnim vodenim sportovima, a neko vreme proveo je vozeći se na zadnjem delu čamca sa svojim domaćinom.

Biznismenov privatni raj pre šest godina bio je ozbiljno ugrožen. Velika kuća, kako su nazvali odmaralište sa deset spavaćih soba i drugim prostorijama, jednog avgustovskog jutra 2011. izgorela je u nesreći prouzrokovanoj munjom koja je stvorila vatru. U tom trenutku u rezidenciji se odmaralo dvadesetak gostiju, uključujući Brensona koji se nalazio u obližnjoj kućici. Svi gosti uspeli su da pobegnu, ali vila je potpuno uništena. Među dvadeset ljudi, bili su glumica Kejt Vinslet, Brensonova majka Eva, kao i njegova ćerka Holi. Kuća je ponovo izgrađena dve godine kasnije, s Velikom sobom, još lepšom od prethodne.

Pogled s prelepe plaže na Nekeru puca na tirkiznu boju okeana, ali vremenski uslovi mogu biti teški. Pre nego što je čuveni kompleks nastao, ovo je bilo pusto ostrvo na koje su 1965. godine došla dva novinara kako bi se okušala u preživljavanju, ali nisu izdržali duže od dve nedelje. Tada su izjavili da nema ničeg idealnog u vezi sa ovim ostrvom, te da su komarci i drugi insekti otrovniji i uporniji od bilo koje vrste koju su zatekli u Vijetnamu ili Kongu.

Međutim, danas je to luksuzno odmaralište s najmoderijim uslovima za odsedanje i netaknutom prirodnom lepotom. Neker je omiljena destinacija i mnogih kraljevskih porodica. Jedna od prvih osoba koja mu je ukazala poverenje bila je princeza Dajana početkom 1980-ih kada je čitav kompleks tek bio u nastajanju. Godinama posle nje, tu se odmarala i Kejt Midlton, koja je dobra prijateljica sa Holi Brenson, a tu je provela kratko vreme svog raskida s princom Vilijamom 2007. godine.

Međutim, prostorije ekstravagantnog odmarališta nisu otvorene za sve. Tokom svoje veze, Bred Pit i Dženifer Aniston pokušali su da zakažu odmor na Nekeru, ali odbijeni su zbog prebukiranosti. Oligarh Roman Abramovič takođe je želeo da provede neko vreme na ostrvu, ali Ričard Brenson navodno je intervenisao i nije mu dozvolio da dođe.

Brensonu se osladilo da bude vlasnik čitavog ostrva. Nedavno je za šest miliona dolara kupio još jedno obližnje ostrvo i izgradio nov luksuzan dom koji može da primi 22 osobe. Za ovog ekscentričnog milijardera to je prava sitnica.

Piše: Boris Popadić
Foto: Splash News

Komentari (0)

Loading