Story Café

LUKSUZ koji se mora doživeti: Jahte slavnih koje PRŠTE OD RASKOŠI (foto)

LUKSUZ koji se mora doživeti: Jahte slavnih koje PRŠTE OD RASKOŠI (foto)

U svetu džet-seta jahte su već decenijama jedan od najvažnijih statusnih simbola, čija raskoš obično najbolje govori o dubini džepa vlasnika, a trendu kupovine luksuznih plovila nisu odoleli ni neki naši uspešni sportisti...

Stiven Spilberg

Jedan od najčuvenijih holivudskih reditelja Stiven Spilberg (71) kupio je 2010. godine jahtu “Seven Seas” čija se vrednost procenjuje na 3,6 milijardi dolara. Luksuzno plovilo izgradila je kompanija "Dutch Shipyard" dok je za enterijer bio zadužen dizajnerski studio “Nuvolari and Lenard”. Jahta je dugačka fascinantnih 86 metara, a ima sedam kabina za goste i još 23 mesta za članove posade.

Autoru filmova “Indijana Džons” i “Park iz doba Jure” na raspolaganju je i otvoreni bazen, zatim teretana opremljena najsavremenijim spravama, kao i veliki salon u kome centralno mesto zauzima gigantski televizor. Čuveni filmadžija nikada nije želeo da dozvoli fotografisanje unutrašnjosti svoje jahte, ali su arhitekte koje su bile zadužene za enterijer jednom prilikom otkrile da je reč o prostoru idealnom za relaksaciju te u njemu dominiraju svetle boje, a svako kupatilo opremljeno je džakuzi kadama. Slobodne trenutke uspešni reditelj rado provodi na brodu “Seven Seas”, na kome je do sada ugostio mnoge saradnike.

Glumac Leonardo Dikaprio čest je Spilbergov saputnik, a i drugi slavni umetnici s kojima poslovno sarađuje nezaobilazni su na jahti.

Još jahti poznatih pogledajte na narednim stranama...

Dejan Savićević

Nekadašnji igrač Crvene zvezde, a danas predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević (51) već s prvim danima leta odlazi iz rodne Podgorice u Budvu, gde je usidrena njegova jahta.

Čuveni Dejo najtoplije doba godine najradije provodi krstareći Jadranom u svom plovilu koje je izgradila kompanija “Prestige”.

Iako je često na meti paparaco fotografa, Savićević je uvek opušten kada je na jahti, pa se u medijima mogu videti njegove fotografije ispod tuša, ali čak i one na kojima pere veš. S njim je gotovo uvek i njegova devojka Jelena Babić, s kojom je u višegodišnjoj skladnoj romansi, a društvo im nekada prave i Dejanovi ćerka i sin iz prvog braka.

Zlatan Ibrahimović

Fudbaler kluba LA Galaksi Zlatan Ibrahimović (36) kupio je prošle godine od italijanske kompanije “Feretti” jahtu “Riva 100 Corsaro” čija je cena iznosila osam miliona evra. Njegova “morska lepotica” dugačka je 29 metara i idealna je za krstarenja u većem društvu jer se u okviru nje nalazi koktel bar, ali i oprema za karaoke.

Jahta ima velike prozore sa obe strane te putnici iz svake kabine imaju odličan pogled na okolinu. Ovo plovilo može da primi najviše deset gostiju, a Zlatan na svoja putovanja uvek ide u društvu svoje dugogodišnje partnerke Helene Seger i njihovih sinova – dvanaestogodišnjeg Maksimilijana i desetogodišnjeg Vinsenta.

S obzirom na to da je jahta proizvedena u Italiji, odlikuje se vrhunskim dizajnom enterijera koji je u minimalističkom stilu. Preovlađuju pročišćene linije i nameštaj u beloj i braon boji. Poseban akcenat stavljen je na palubu, s koje se pruža spektakularan pogled i gde fudbaler često provodi vreme sa svojim gostima.

Tajger Vuds

Golf igrač Tajger Vuds (42) od 2004. godine poseduje jahtu “Privacy” kojom je obišao mnoge obale duž američkog kontinenta, a često je i tokom turnira smešten upravo na svom luksuznom plovilu.

Njegov brod dugačak je 47 metara, vredi oko dvadeset miliona dolara i ima pet kabina u kojima može da se smesti deset gostiju, a tu je i prostor za devet članova posade. Svetski rekorder po broju nedelja tokom kojih je bio na prvom mestu rang-liste golfera svoju jahtu često zove "gumenjak" i tvrdi da obožava da provodi vreme na njoj. Tajger je jedan od retkih čije plovilo ima čak i pozorište u kome neretko organizuje privatna izvođenja predstava za svoje goste.

S obzirom na to da je on jedan od najčuvenijih svetskih sportista, podrazumeva se da njegovo plovilo ima vrhunski opremljenu teretanu, ali i džakuzi u kom se rado opušta posle treninga.

Šon Koms

Muzičar Šon Koms (48), poznatiji kao Paf Dedi, kupio je 2013. godine jahtu “Oasis” s kojom je do sada obišao mnoga mondenska mesta – od Sent Barta na Karibima do Azurne obale. Tom prilikom reper je ugostio neke od najlepših žena današnjice, kao što su Paris i Niki Hilton, Mišel Rodrigez, Kim Kardašijan ili Tara Rid, a među njegovim gostima bili su i Kanje Vest, Benisio del Toro, Edrijan Brodi i mnogi drugi.

Njegovo plovilo dugačko je 60 metara i vredno je oko 78 miliona dolara, a proizvela ga je kompanija “Lürssen Yacht” koja postoji još od 1875. godine i poznata je po izgradnji najluksuznijih privatnih brodova. Između ostalog, u okviru jahte postoji noćni klub u kome je muzičar često pravio žurke na kojima su gostima dozvoljene sve vrste bahanalija, a zanimljivo je da je jedan od prvih partija na jahti organizovao povodom dvadesetog rođendana njegovog najstarijeg sina Džastina. “Oasis” ipak nije samo mesto na kome se putnici dobro provode jer je Šon kao otac šestoro dece opremio svoje plovilo i mnogim sadržajima koji su namenjeni upravo njima.