Story Café

Tanja Peternek Aleksić: Naša EGZOTIČNA AVANTURA na Tajlandu

Tanja Peternek Aleksić: Naša EGZOTIČNA AVANTURA na Tajlandu

Novinarka i voditeljka Tanja Peternek Aleksić obišla je sa svojom mlađom ćerkom Anjom egzotičnu azijsku zemlju iz koje se vratila puna utisaka i zanimljivih zapažanja, a otkriva nam i gde se u Beogradu nalazi njeno idealno skrovište od gužve...

Tačno petnaest godina novinarka i voditeljka kultne emisije „TV lica – kao sav normalan svet“ Tanja Peternek Aleksić (51) približava nam obične živote neobično darovitih i slavnih velikana naše umetničke scene. Za promenu, pristala je da sa čitaocima magazina „Story“ podeli nekoliko sopstvenih dana, ali ne bilo kojih, naročito ne običnih. Kada se zaputite na egzotičnu destinaciju poput Tajlanda, gde ćete provesti svoj letnji odmor, sve u vezi s tim ostaje za pamćenje. Tanja je beležila svoje misli i zapažanja tokom jedinstvene desetodnevne avanture, a zatim sve prenela u naredne redove. Na ovo putovanje krenula je zajedno s mlađom ćerkom Anjom (20), te objašnjava zašto su odabrale baš ovaj azijski biser.

– Tajland je bio želja moje ćerke Anje, koja, nadam se, neće čitati ovaj tekst jer ću je možda „blamirati“ – započinje Tanja svoju priču i zatim objašnjava:

– Ona je učenica škole „Tehnoart“ u Beogradu i ide u odeljenje za stilski kostim, a ta državna škola ima profesore-umetnike koji na najlepši mogući način edukuju decu.

Ovaj uvod služi tome da kažem da su imali 19 predmeta i završnu izložbu u holu „Politike“, a da je Anja zatim volontirala kao asistent kostimografa na jednoj predstavi i da je trebalo da za sve te petice i poslove dobije nagradu. Tako je zaslužila mnogo željeni put na Tajland koji je bio poklon od kume i to ju je baš raznežilo – objašnjava Tanja. Kaže nam da nije naišla na prevelika iznenađenja, budući da ima iskustva sa dalekim i egzotičnim destinacijama, te se Bangkok divno uklopio u tu sliku. Sa starijom ćerkom Tamarom prošle godine posetila je Indiju gde se uverila u njihovu izreku: „Ako vidiš čoveka bez osmeha, pokloni mu svoj“. Tanja nam otkriva da su obe njene ćerke strasni istraživači, te da su od nje nasledile ljubav prema putovanjima. Ovo sa Anjom jedno joj je od najdražih do sada.

– Boravile smo u Bangkoku tri dana i to je bio pun program u kome smo obilazili hramove, videli ogromu statuu od zlata tešku 5,5 tona i Budu od žada. Anja je bila fascinirana odlaskom na ploveću pijacu, na kojoj se trguje iz čamaca, a možete da vidite i probate voće koje rađa samo u tom delu sveta. Mene je iznenadio prizor „uživo“ koji sam inače videla na „YouTubeu“, ali nisam mogla da verujem da je to zaista tako. Valjda zbog posla kojim se bavim mislim da se u sve umeša montaža i stvari malo ubrzaju – priča nam Tanja i opisuje šta se tamo tačno dešava.

Pijaca na šinama nalazi se na mestu na kome tri puta dnevno prolazi voz. Kada dođete, vidite trgovce koji postave na šine razno sušeno voće, povrće i indijski orah, po kome su poznati, iznad rastvore tende da ih štite od sunca i kada se začuje voz u daljini, ova scenografija se u trenutku sasvim izmeni. Sva roba se brzo sklanja, tende skupljaju, turisti penju na stolice obližnjeg kafea i voz prolazi kroz tu gužvu. Čak i ne zastane, a putnici iz voza rukuju se s nama koji smo na pijaci jer je to baš blizak susret. Neverovatno iskustvo – govori voditeljka u dahu.

Iz Bangkoka su zatim otišle na Puket, ostrvo čuveno po svojoj lepoti, plažama i neverovatnoj prirodi.

– Tamo je sniman jedan od filmova o Džejmsu Bondu, a domaćini su po tome i nazvali malo ostrvo na koje se ide čamcima. Posebno iskustvo je safari na slonovima, na koji polazite iz kartonskog naselja u kome oni žive s vodičima. To podseća na scenografiju iz poznatog filma „Milioner iz blata“, a Anja i ja smo upravo tu ekskurziju odabrale jer smo na internetu istraživale kako se ponašaju prema slonovima. I zaista, vlasnik našeg slona rekao je da je to ženka stara 30 godina, da je divna i poslušna i mi smo prepodne provele uživajući u šetnji i pogledu na more, a zahvalile smo slonu velikom granom banana.

Uprkos nezaboravnim lepotama koje sa sobom nosi svako putovanje, Tanja spada u one osobe koje vole da se vrate kući. Gde god se do sada zadesila, koreni su je vukli nazad.

– Imam „meru nostalgije“ koja počinje da me ozbiljno muči posle desetak dana. Sećam se tronedeljnog boravka u Njujorku sa suprugom, bilo je lepo i zanimljivo, ali pred kraj su počele da me muče vrtoglavice. Konstatovali smo da mi se vrti u glavi od toga što mi nedostaje Beograd i stvarno, sve je prestalo kad smo sleteli na aerodrom – prepričava voditeljka.

Najzad, budući da je takav hedonista, pitamo je za preporuku kuda ići u onim danima kada smo svi okupirani poslom i ne možemo da mrdnemo iz grada. Gde se nalazi Tanjin Tajland usred Beograda?

– Na Zvezdari postoji mala bašta oko kuće u kojoj živimo. Ona po potrebi može da bude i Tajland i Indija, zato što se u njoj krije poneki cvet, neka biljka, koju uspem da donesem sa svakog putovanja. I evo, ovih sparnih dana pokušavam da očuvam jednu tajlandsku orhideju.