Story Café

Novak ZAHVALAN SVIMA koji su IKADA VEROVALI U NJEGA!

Novak ZAHVALAN SVIMA koji su IKADA VEROVALI U NJEGA!

Naš najbolji teniser Novak Đoković, posle osvojenog Vimbldona, obratio se javnosti emotivnom ispovešću u kojoj otkriva sa čime se sve suočavao u proteklom periodu...

Postoje pitanja koja bi većina novinara volela da postavi teniseru Novaku Đokoviću (31), a ona nisu vezana ni za dešavanja na terenu, ni za planove, čak ni za novi pokret prilikom serviranja, o kome se toliko priča, već za emocije. Svako bi ga pitao kako se osećao minulih meseci dok je gledao svoje ime kako se spušta na ATP listi i slušao one koji godinama nisu mogli da pronađu dovoljno superlativa kad su govorili o njemu kako tvrde da je bolje da batali tenis, da je njegova karijera gotova, da je “pukao”.

Pitao bi ga, naravno, i da li je verovao da će ponovo podići pehar na nekom grend slem turniru, a na sva ta nepostavljena pitanja Novak je dao odgovore u neverovatno emotivnom postu, koji je objavio na svom “Instagram” profilu. U svom duhovitom maniru, počeo je rečima: “Pišem ovu poruku između menjanja pelena i knjige o dinosaurusima”, a svaka reč koja je usledila odisala je iskrenošću:

– To što je moj sin bio u naručju moje supruge tokom ceremonije dodele pehara, najdivniji je osećaj koji sam doživeo u karijeri. Kada sam postao otac, jedan od najvećih snova bio mi je da me deca gledaju kako igram i osvajam trofeje. San je postao stvarnost....

Novak je potom pisao o tome da je pre no što je postao suprug i otac tenis činio ceo njegov svet, konstatovao je da su mu brak i roditeljstvo otvorili novu dimenziju ljubavi i energije, za koje nije ni znao da postoje te da je osećaj predanosti deci najveći dar od Boga. Potom je otkrio da vam sve to nije jasno neposredno po rođenju dece, već je potrebno da se uči kako bi se postigao “zlatni balans” u životu, za kojim svi tragaju.

Tokom kriznog perioda niko niko nije sumnjao da li jedan od najboljih tenisera svih vremena može da se fizički vrati u nekadašnju formu, ali je postojalo pitanje da li on to, uopšte, želi. Da takva razmišljanja nisu bila bez osnova, potvrđuju ove njegove reči: “Nisam imao problem da treniram, uživao sam u tenisu, ali imao sam mentalni problem da se takmičim.”

Većina ljudi pita se u kojoj meri može da svoje strepnje i frustracije izloži tuđim pogledima, a kod pozantih ličnosti to je još izraženije, što je i logično. Trenutno deseti teniser sveta kaže:

– Poslednjih nekoliko godina bio sam mnogo ranjiv i još uvek sam. Ne stidim se toga, naprotiv. To mi omogućava da priđem bliže ljudima, da “kopam dublje” i analiziram šta se zapravo dešava unutar mene. Kada sam to shvatio, mogao sam da napravim strategiju kako da rešim gorući problem i krenem dalje kao jače, mudrije i srećnije ljudsko biće.

Svi znamo koliko je u periodu između Vajdinog odlaska i povratka u Novakov stručni tim, u njegovoj loži bilo novih lica. Nije zaboravio da se dotakne ni te teme:

– Posle mnogo promena treninga, reketa, članova tima, nisam bio siguran da li ću moći da se vratim na željeni nivo igre. U stvari, jedan deo mene uvek je verovao u moje kvalitete, ali bilo je mnogo momenata koji su donosili sumnju. Srećom, imao sam pomoć svih božanskih snaga, koje su me vodile u ispravnom smeru, onom koji će mi doneti mir i balans.

Na kraju svog “glasnog razmišljanja” Novak je zahvalio svima koji su uložili znanje i energiju da bi se on vratio na nivo potreban za osvajanje grend slem titule, kao i svima koji su verovali u njega.