Story Café

Ana Štajdohar i Nikola Demonja: Mnogo smo se menjali da bi opstali

Brak Ane Štajdohar i Nikole Demonje jedan je od najskladnijjih na estradi

Ana Štajdohar i Nikola Demonja: Mnogo smo se menjali da bi opstali

Koliko god da su zaljubljeni parovi komplemntarni odnos po ulasku brak se menja, korekciju je doživeo i brak Ane Štajdohar i Nikole Demonje, što je ona nedavno otkrila za medije.Naravno da je bilo izazova koje su uspešno prebrodili I sada ih više ništa ne može rastaviti. Pevačica objašnjava koliko ih je roditeljstvo promenilo I tvrdi da se seća svakog trenutka njihove ljubavi čiji je početak bio obeležen materijalnom oskudicom

Muzički par upoznao se putem "Instagrama". Prvo je Ana napisala “Da li ste danas nasmejali nekoga ko vas voli i koga volite. Jeste? Vaš dan je uspešan”. Nikola joj je brzo odgovorio “Ja sam danas nasmejao tebe. Moj dan je uspešan”, a Ana je uzvratila – volim te. Kada smo se videli sa njom, pitali smo je da li je to jedan od onih “recepata za srećan brak”, koje novinari i singl prijatelji očekuju od njih, koji su imali sreće da nađu pravu osobu?

-Kada sam bila klinka nisam mogla da zamislim dugogodišnju vezu. Pitala sam se kako neko može da te godinama zanima, da te ne “smori”, da ne poželiš nešto novo, neki novi mali kosmos za osvajanje, kako da se odrekneš novih zaljubljivanja, potrage za nečim još boljim i da li, uopšte, postoji ta savršena srodna duša. Onda sam upoznala Nikolu i emotivno odrasla. Prošlo je skoro dvanaest godina, a ja i dalje svakodnevno želim da mu kažem da ga volim. Našu zaljubljenost je odavno zamenila ljubav. Odleteli su leptirići, došao je pravi život, nekad ovakav, nekad onakav, a mi smo čuvali jedno drugo od svega, nekad i od nas samih. Ne postoji iskušenje, koje bi me navelo da srušim ono što smo izgradili. To je stvar emocija, ali i odluka. Zaljubljenost je osećaj koji te katapultira do oblaka, ali se brzo rasprši. Važno je šta tada vidiš, kad pogledaš u partnera. Od početka sam znala da je Nikola kraj moje potrage, da je on čovek sa kojim želim da idem kroz život, do kraja. Ne mogu da zamislim osobu koja bi me više razumela, osećala...

Sećate li se dana kada si mu prvi put rekli – volim te?

- Pamtim taj period. Nikola je bio optimistični klinac, koji je umeo da me šarmira svojim napadima smeha, džentlmenskim gestovima, ludim pričama iz perioda studiranja u Amsterdamu, a opet bio je zreo za svoje godine. Zračio je posebnom energijom, zvao me “gospođica Štajdohar” i gledao sa ogromnim uživanjem, što je meni, razume se, laskalo. Imali smo malo novca, a provodili smo se odlično. Materijalno se čini važnijim nego što jeste i treba da bude. Ljudi neretko biraju partnere vođeni time šta će im oni priuštiti. Nas dvoje smo se gradili zajedno, postavili smo ciljeve i krenuli ka njima. Mnogo toga mogu kada sam emotivno motivisana. Kad smo posvađani, a ima i takvih dana, nije mi ni do čega, ništa mi se ne radi. Nisam “svoja” dok se ne pomirimo, a tako se i on oseća. Nema tih para koje bi mogle da mi poprave raspoloženje. Iako nam potrošački, globalni sistem vrenosti u kom živimo govori drugačije, ja ljubav vidim kao glavni pokretač u životu. Volim što imam svoju profesiju, karijeru, što privređujem, ali na prvo mesto stavljam porodicu i ljubav.

Kad se vratite u taj period i pogledate sebe danas, koliko ste oboje drugačiji?

- Dosta smo se menjali želeći da opstanemo. Kompromisi su sastavni deo veze, ali oni se tiču samo nijansi. Neozbiljno je očekivati da možeš da promeniš nečiju suštinu, a mi žene smo tome sklone. Zaljubimo se u nekog šarmantnog idiota, pa se nadamo da ćemo baš mi biti te koje će ga promeniti iz korena što je nemoguće. Trebalo bi znati i to da se krupne odluke uvek ostave za period kad zaljubljenost prođe, a pod takvim odlukama pre svega podrazumjevam brak i decu.

Ko je na koga više uticao?

- Oboje imamo jak uticaj na onog drugog, iako nikada ne namećemo svoje mišljenje. Prilagođavamo se nesvesno, jer ipak među nama postoji dosta razlika. Ni ne želim da se u svemu slažemo, da volimo iste stvari, imamo identična interesovanja. U tom slučaju bi samo nedostajalo da kupimo iste trenerke i da ih oblačimo kad zajedno idemo u šetnju.

Šta je najveće iskušenje u braku?

- Meni je bio period kad smo dobili decu. Mnogo toga se promeni, sruše se sistemi dotadašnjeg funkcionisanja, jer ti u život uđu novi prioriteti, pritom si non stop na ivici nerava zbog konstantnog umora i iscrpljenosti. Bilo je dana kada smo bili kao zapete puške. Kad smo to pregurali, mislim da više nema nerešivih problema među nama. Mnogi brakovi pucaju upravo u tom periodu, što je jako tužno, najviše zbog dece.

Na koji način su vas Nia i Lav promeili?

- Promena je tolika, da više ne bih mogla da prepoznam staru Anu. Od jedne, za decu poprilično nezainteresovane osobe koja je znala da u životu želi da ih ima, ali koja bi sve to prolongirala do u beskraj, jer se plaši odgovornosti i lišavanja sopstvenih navika, postala sam izuzetno brižna i posvećena majka, koja ih obožava i kojoj baš ništa nije ni približno važno kao njihove potrebe. Da sam ranije mogla da znam kako ću se osećati i koliko će mi ulepšati život, sigurno bih želela i treće dete. Smatram da niko ne može dovoljno dobro da definiše taj osećaj majčinske ljubavi i objasni je nekome ko nije roditelj. To, jednostavno, moraš da doživiš. Ipak, nisam za to da se na ljude, a naročito žene, vrši pritisak da moraju da dobiju dete. Niti svako može, niti svako treba da bude roditelji.

Šta vam je važno da naučite decu, osim onog “budi pošten”?

- Iako je “budi pošten” danas devalvirana vrlina, koja se povezuje sa naivnošću, nama je veoma važna. Probaćemo da ih naučimo da opstanu u vremenu koje dolazi, a da ostanu čiste duše, što je jako težak zadatak.

Ko od njih dvoje lakše uspe da ubedi vas i Nikolu da “ne” pretvorite u “možeš”?

- Volimo ih više od sebe, više od svega mogućeg i nemogućeg. Sve bismo im dozvolili, skinuli bismo im zvezde s neba, ali baš zato ih učimo pravilima i disciplini. Ne znači - ne.

Da li nameravate da Niu od jeseni upišete u vrtić ili će još uživati u jutranjem spavanju, zahvaljujući tome što mama i tata nemaju standardno radno vreme?

- Kreće u vrtić. Mislim da će to biti dobra promena u njenom životu.

Kakvi su vam planovi za jesen?

- Budući da Nia kreće u vrtić, mislim da ću ponovo imati više vremena za sebe. Planiram da deo provedem u studiju i da objedinim sve dosadašnje singlove u album, na kom će se naći i neke nove pesme. Počinjem da se bavim i dečijom muzikom, kao i primenjenom.