Story Café

Vanja Grbić: Moj brak opstao je zbog ljubavi

Vanja Grbić: Moj brak opstao je zbog ljubavi

Bivši vrhunski odbojkaš i njegova supruga, koja je napustila karijeru karatistkinje kako bi se posvetila porodici, govore o žrtvama, usponima i padovima koji se događaju u svakom braku, te da uz međusobno razumevanje prevazilaze sve teškoće

Jednog od najboljih naših ali i svetskih odbojkaša Vanju Grbića (47) i njegovu suprugu Saru (37) sreli smo tamo gde retko mogu biti viđeni, na modnoj reviji gde su, kako nam kažu, došli da podrže prijateljicu. U takvim manifestacijama ne uživaju naročito, čak kažu da su im prilično stresne, jer ne vole da se eksponiraju, već uvek preferiraju mirna druženja u odabranom krugu prijatelja.

– Kada izađemo uveče za našu dušu, obično odlazimo u pozorište, i to da gledamo komedije. Volimo da se ismejemo kao ljudi. Takođe, obožavamo bioskop, a tamo najčešće idemo s decom, pa vam je jasno i kakve filmove gledamo. Međutim, volimo da odemo i na utakmice. Gledamo da izbegavamo mesta koja zahtevaju određeni renome. Tu mislim na onu usiljenu atmosferu gde mnogi dolaze da budu viđeni, ne osećamo se prijatno u takvom okruženju – objašnjava Vanja.

Međutim, kako stvari stoje u poslednje vreme, mesto izlaska nije toliko važno dok supružnici provode zajedničko vreme. Mada smo mislili da prilika za zajedničke trenutke imaju više nego ranije, budući da su dani profesionalnog sporta iza Vanje, on zapravo sada ima mnogo više obaveza. Jedan je od funkcionera Odbojkaškog saveza Srbije, priprema doktorat na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, ali ujedno i predaje studentima na katedri loptaških sportova.

– Imam utisak da Vanja nikada nije bio zauzetiji nego sada, a najviše bih volela kada bismo mogli da ga kloniramo. Dobro bi došao jedan Vanja za kuću, drugi za akciju – šali se Vanjina supruga Sara, dok on priznaje da je mislio da će se po završetku karijere profesionalnog sportiste samo odmarati.

– Nemam dovoljno vremena za mnoge stvari koje sam mislio da će mi biti dostupne kada završim s profesionalnim igranjem odbojke, međutim za porodicu uvek nalazim vremena. Ona nikada ne sme da trpi i da bude podređena. Naravno, to isto odnosi se konkretno i na Sarin i moj odnos. Uvek pronalazim vremena da budem s njom – ističe nekadašnji sportista. Donedavno je, makar, stizao da ode na pecanje s prijateljem i glumcem Vojinom Ćetkovićem, međutim, žali nam se da takvu aktivnost sada ne može da uklopi u raspored. Svojoj deci, Ini (13), Uni (11), Mili (5) i Lazaru koji će za Novu godinu napuniti tri godine, ipak je uspeo da na vreme usadi ljubav prema takvim izletima.

– Naša deca prilično su „zapaljena“ za pecanje. Ove godine uspeo sam da ubedim Unu da čak dva puta ide sa mnom i to je bilo nešto specijalno. Boravili smo u divljini potpuno sami. Nije joj bilo svejedno zbog jelena koji su bili u blizini, ali ponela je divne utiske – opisuje Grbić koji kaže da njegova deca vole prirodu, ali sve izvesnije koračaju i stazama sporta.

– Nismo previše opterećeni time da li će se sutra baviti profesionalnim sportom ili ne. Za sada su spontano krenule tim putem, jer one su praktično rođene u sali za fizičko. Pustili smo ih da se oprobaju u plivanju i ritmičkoj gimnastici, pa pretpostavljamo da će biti visoke i krupne – kaže nam Sara, koja je bivša karatistkinja. Ona je ostavila taj sport kako bi se posvetila porodici i zbog toga nije zažalila. Vanjina i Sarina ljubav traje više od sedamnaest godina, a kažu nam da su tokom tog perioda uticali jedno na drugo.

– Nekada smo bili mladi i blesavi, živeli smo dvesta na sat, mada smo i sad u istoj brzini, ali na drugačiji način. Adaptiramo se, menjamo jedno drugo, ali naša ljubav uvek je konstantna. Oko nje se vrti sve ostalo. U svakom braku normalno je da će biti uspona i padova, stvari koje morate da razumete kod partnera, da s njima živite iz dana u dan, ali kada nekog volite, razumećete sve. To je suština i esencija čitave te priče. Imam dovoljno godina da sada to znam – zaključuje Vanja.