Story Café

Jovana Mišković: Suprug i ja se najbolje slažemo oko pitanja koja su drugim parovima otežana

Jovana Mišković: Suprug i ja se najbolje slažemo oko pitanja koja su drugim parovima otežana

Poznata pevačica prvi put otkriva detalje svog braka sa filmskim i televizijskim producentom s kojim ima petogodišnju ćerku Antoninu i tvrdi da nikada nije posumnjala u vernost supruga, bez obzira na to što je on često tema tračeva

Brak Jovane (36) i Marka Miškovića (37) od samog početka česta je tema u medijima, jer su i lepa pevačica i uspešni filmski i televizijski producent uvek bili ličnosti koje intrigiraju javnost. Pošto o svom odnosu retko govore u javnosti, njihova porodica bila je često na meti nimalo prijatnih tračeva. Poslednji u nizu skandala dogodio se početkom godine kada je čitavu Srbiju obišla vest da je Marko u tajnoj vezi s pevačicom Eminom Jahović. Iako je ta priča bila glavna tema žute štampe, Jovana tvrdi da nijednog trenutka nije posumnjala u vernost supruga i da ne voli mnogo da se bavi tračevima, već je umesto toga posvećena poslu i porodici.

Otkako ste se nakon višegodišnje pauze ponovo vratili na muzičku scenu, za kratko vreme našli ste se u žiži javnosti, da li se zbog toga promenio vas život?

JOVANA NIKOLIĆ : Nemam utisak da se nalazim u žiži javnosti, ali postoji određeno interesovanje medija za moj rad. Prijaju mi nastupi i rad u studiju, pa imam česte nalete pozitivne energije jer mogu da se ostvarim i u kreativnom smislu.

Uživate li u tome što više niste posvećeni samo porodici već se bavite i poslom koji volite?

J. M. : Porodici ću uvek biti posvećena do poslednjeg atoma energije i ljubavi, imam veoma jasnu listu prioriteta. Sada sam konačno uspela da ukomponujem svoje muzičke želje u dnevni ritam. Ja sam hipersenzitivna osoba i uživam u tome da svoju emociju izrazim kroz pesmu, za mene je to prirodan osećaj koji mi je nedostajao tokom pauza. Verujem da se to čuje i kroz moju muziku.

Šta je presudilo da se pre nekoliko godina povučete s javne scene, a šta da se ponovo vratite?

J. M. : Dosta životnih okolnosti uticalo je na moje povlačenje, ali presudna je bila odluka da se u potpunosti posvetim porodici. To je izraz moje želje da uživam u svakom trenutku Antonininog odrastanja i straha da ne napravim propust u njenom vaspitanju. Za sve to vreme često sam osećala prazninu zbog profesionalne neispunjenosti, ali bilo je i faza i situacija kada mi muzika nije bila ni na kraj pameti. Što se tiče povratka muzici, on je, čini mi se, bio neminovan. Kada je Antonina odrasla i krenula u školu, stekli su se uslovi da svoje “slobodno vreme” posvetim muzici i radu na sebi.

Da li ste u oba slučaja imali podršku supruga? Koliko vam je značajno njegovo mišljenje kada donosite odluke koje su vezane samo za vašu karijeru?

J. M. : Volim da verujem da jesam. Veoma cenim Markovo mišljenje i uvek njegov savet ili sugestiju bar uzmem u razmatranje. Naravno, odluke donosim samostalno, trudim se da slušam svoje srce, pratim svoj instinkt i snosim odgovornost za posledice. Meni je važno to što znam da imam njegovu apsolutnu podršku, čak i kada on možda misli da neka pesma neće biti hit ili mu se naprosto ne sviđa aranžman. To su sve nijanse koje boje naš odnos, ali dok god znam da on duboko veruje u moje pevačko umeće i u mene kao ljudsko biće, mirno spavam i ne opterećujem se previše mimoilaženjem u mišljenjima, koja se neretko dešavaju.

U jednom od nedavnih intervjua rekli ste da je vaša ljubav sa suprugom proizašla iz prijateljstva i da je zato posebna. Jeste li Marko i vi i dalje jedno drugom najbolji prijatelji?

J. M. : Naša ljubav je za mene posebna na mnogo načina, što je i očigledno. To nema samo veze s tim što je nikla iz prijateljstva, već je krojena godinama raznim sticajima okolnosti. Težim ka tome da budem osoba na koju svi dragi ljudi mogu bezrezervno da računaju. Očekujem isto zauzvrat.

Na koji način se vaš odnos menjao tokom godina?

J. M. : Naš odnos menjao se sasvim prirodno, imajući u vidu da smo zajedno više od jedne decenije. U međuvremenu smo se dosta izgradili i sazreli jer smo se spojili u ključnim godinama životnog odrastanja. Sada imamo zajednički cilj: da damo sve od sebe i ujedinjenim snagama našoj ćerki pružimo čvrstu podlogu za bezbrižno odrastanje u uljuljkanoj porodičnoj toplini i na taj način je osnažimo za poduhvate koji će je čekati u svetu odraslih.

Danas je postao trend da supružnici jedno drugom dosade posle nekoliko godina braka, kako se vi borite protiv toga?

J. M. : Kod nas ima svega osim dosade. Član porodice može neretko da vam dosađuje, ali nikako da vam dosadi. Nismo formirali porodicu da bismo jedno drugo animirali ili danonoćno držali pažnju, već zato što smo shvatili da verujemo jedno u drugo. Zajedno smo preživeli mnogo toga, u međuvremenu postali roditelji pa razmišljanje u kontekstu: “Dosadan si mi, odoh dalje” zaista ne pije vodu.

Pre nekoliko meseci, vaš suprug našao se u centru medijskog skandala zbog navodnog neverstva, kako ste se nosili s tim?

J. M. : Novinski naslovi ostavili su me u šoku jer sam prvi put na svojoj koži osetila do koje mere može ići neprofesionalizam i senzacionalizam u žutoj štampi. Tekstovi o kojima govorite u jednom trenutku dostigli su “epske” razmere i postali jedan šareni putujući cirkus. Mnogo smo se smejali, a s druge strane, bilo je i izuzetno neprijatnih situacija, uznemirenih roditelja i velikog broja telefonskih poziva lica koja iskreno brinu, i onih koji traže neku kosku za glockanje. Na kraju je Marko, kao glavni lik u toj španskoj telenoveli, bio prinuđen da presavije tabak, jer drugog načina da se zaustavi cela ta nakaradna skalamerija nije bilo.

Kome je bilo teže u tim trenucima, vama ili njemu?

J. M. : Ti tekstovi imali su primese naučne fantastike, malo detektivskog šmeka i povrh svega, zaplet telenovele. Bila je to jedna posve tragikomična situacija, a pošto sam znala da je cela priča obična izmišljotina, nisam puno patila niti sam suprugu uzrokovala patnju.

Da li je pisanje štampe u vama ikada probudilo crv sumnje u vernost supruga?

J. M. : Svesna sam da je Marko oduvek zanimljiv novinarima i s kim god da je ikad seo za sto ili se našao u zajedničkom društvu, brzinom svetlosti nicale su raznorazne priče. Ljudski je sumnjati u razumnoj meri, ali moje sumnje nikada nisu bile izazvane novinskim napisima niti njihovim akterima.

Imate li Marko i vi neke svoje rituale kojih se nikada ne odričete?

J. M. : Svako ima svoje male rituale, što je i prirodno, ja da jutarnju kafu pijem u miru, a on da gleda fudbalske utakmice u tišini.

Kako rešavate bračne nesuglasice? Postupate li mudro u tim situacijama ili spadate u prznice?

J. M. : Kada mi nešto ne prija, ja to saopštim bez uvoda, razrade i zaključka, ne držim to u sebi dok ne dođe do tačke ključanja, već otvorim karte i prospem šta mi je na pameti. Nisam nikada bila prznica, a s vremenom sam, čini mi se, sve mudrija i znam da izaberem adekvatan momenat i način za komunikaciju.

Da li se, kao i većina roditelja, najčešće ne slažete oko deteta?

J. M. : Mi se najbolje slažemo oko svih pitanja koja su drugim parovima otežana.
Još pre nego što je došla na svet Antonina, uokvirili smo putanju kojom želimo da je vodimo kroz život i za sada nismo odstupili od nje – oko svih krucijalnih stvari slažemo se u potpunosti.

Ko je stroži, a ko popustljiviji roditelj?

J. M. : Ne praktikujemo da treniramo strogoću po kući, već puštamo da se Antonina razvija u svom pravcu. Naravno, to se ne odnosi na osnovne postulate lepog vaspitanja, a tu sam uvek ja stroža jer mene malo više sluša, i na ovom polju ne pravimo kompromise.

Nedavno ste otkrili da planirate proširenje porodice, da li to znači da vas ponovo neko vreme neće biti na javnoj sceni?

J. M. : Ne planiram da posustajem. Već imam dosta planova i projekata za naredni period i ništa, pa čak ni trudnoća, neće me sprečiti da odustanem od svojih zamisli.

Kakvi su vaši planovi kada je reč o muzičkoj karijeri?

J. M. : Planiram da završim album naredne godine i sada ću se posvetiti tome da ne izađem iz rokova koje sam sama sebi zadala. Ne bih još otkrivala ostale projekte u koje sam "zagazila", biće vremena i za to.