Story Café

Bojana Stefanović i Petar Benčina - Naša modna pravila

Bojana Stefanović i Petar Benčina - Naša modna pravila

Svima koji gledaju seriju „Pogrešan čovek“, a takvih je zaista mnogo, jasno je zašto su baš glumci Bojana Stefanović (38) i Petar Benčina (34) u našem editorijalu. Njih dvoje u seriji tumače bračni par Crnković – Dijanu i Mihajla. Mimo serije publika može da vidi Bojanu u Narodnom pozorištu u predstavama “Staklena menažerija”, “Velika drama” i “Dama s kamelijama”, kao i mjuziklu “Neki to vole vruće” koji je već godinama hit Pozorišta na Terazijama. Petra, osim u sriji “Žigosani u reketu”, ljubitelji pozorišta gledaju u predstavama “Crna kutija”, “Mleko” i “Palilulski roman”.

Bojana, da li vam se sviđa odeća koju nosite u seriji?

BOJANA STEFANOVIĆ : Već na prvoj kostimskoj probi oduševila sam se zamislima kostimografkinje Milice i njenog tima. Imali smo istu viziju kako bi Dijana trebalo da izgleda. Nastavljamo dalje, a kostimi se prilagođavaju promenama njenog karaktera. Mnoge od tih stvari bih i privatno nosila.

Šta najviše volite?

B. S. : Neko to što mi se dopada zove sportska elegancija, neko „kežual šik“. Volim kada je odeća istovremeno ženstvena, udobna i svedena. Ne dopadaju mi se ekstravagantni modeli, što ne znači da neću rado poneti nešto neobično ili u jarkoj boji. Kad su svečani događaji, možda neću do kraja poštovati dress code, jer se ne osećam dobro u izrazito glamuroznim stvarima. S druge strane, kod nas i nema baš toliko događaja koji zahtevaju takvu odeću, a ako nisu baš svi tako odeveni, to nema smisla.

Petre, svi se slažu da vam odela, u kojima vas gledamo u seriji, odlično stoje. Da li ih privatno često nosite?

PETAR BENČINA : Ne, jer tokom samo jednog dana snimanja promenim čak četiri odela, a nekad i više. Najčešće sam u farmerkama, košulji i kožnoj jakni.

Čula sam anegdotu da ste kostimografima rekli da nosite veći broj odela no što vam je potreban, a to se ponovilo i na jednom slikanju.

P. B. : Nije bilo namerno, već sam permutovao brojeve. I za to slikanje je možda delovalo da sam hteo da izbegnem odelo, ali i tada je bilo slučajno. Sada sam našao formulu da zapamtim veličine – cipele su broj 45, a odelo 54.

Volite li da idete u kupovinu?

P. B. : Naprotiv, stresno mi je, pa zato obično u radnje odlazim pre podne ili kupujem usput, kad primetim nešto što mi se dopadne.

Bojana, nosite li odeću domaćih dizajnera?

B. S. : Veoma mi se dopadaju modeli Jelene Stefanović, koja je kostimograf ali ima svoju modnu liniju. Za premijere i slične događaje rado nosim njene haljine i odela. Volim i to što radi Vlada Savić, pa mlada dizajnerka Daniela Draganov, čijim sam kaputom oduševljena. Njeni sakoi su na prvi pogled muški, ravnih, svedenih linija, a opet vrlo ženstveni.

Bojana, poznati ste i po gastroblogu @fatmamablog. Kada organizujete radionice, uspete li da kuvate a da ne isflekate odeću?

B. S. : Kecelje ponesem na radionice zato što je ljudima zabavno da ih stave, ali ja ih nikad ne nosim, čak ni kod kuće. U 98 odsto slučajeva se ne isflekam, jer sam i inače vrlo pedantna, a valjda sam i ušla u štos. Tako nešto mi se vrlo retko desi... Pamtim kada sam jednom rukom držala šerpu s filom, kojim sam prelivala tortu. Odjednom mi je šerpa ispala pravo u tu tortu. Naravno, cela kuhinja bila je od fila.

Ove godine je i kod nas Black Friday izazvao veliku pažnju. Da li koristite takve prilike za povoljnu kupovinu?

B. S. : Ne znam da li mi je tužnije što pola tih popusta nisu pravi ili zbog cele atmosfere. Razumela bih kada bi čovek planirao da kupi nešto zaista bitno, kao što je nameštaj ili neki aparat za kuću, pa da sačeka popust, jer se znatno uštedi. Međutim, ni slučajno u taj haos ne bih ulazila zbog odeće. I inače ne volim bilo šta „histerično“, pa ni šoping.

Da li imate omiljene boje?

B. S. : Počinjem od sive, crne, bele i bež, a onda prelazim na jarke – žutu, bor-zelenu, šerpa-plavu. S druge strane, roze nikad ne nosim. Tirkizna mi je zanimljiva, ali ne toliko u garderobi, koliko u enterijeru.

P. S. : Volim plavu, braon i crnu.

Za koji trend se pitate – kako je neko mogao ovo da proglasi modernim?

B. S. : Mnogo je takvih stvari, a najaktuelnije su pidžame za ulicu. Mnogo mi se dopadaju svilene, muške pidžame, ali da uz to obujem cipele na štiklu i tako izađem uveče u grad – ne mogu ni da zamislim. Nisam razumela ni krznene papuče, a ne dopadaju mi se ni prekratke majice, pa je go stomak, ali ostavljam mogućnost da to već ima veze s godinama. U stvari, nekad nije problem u samim komadima odeće, već u umeću da se oni ukombinuju.

P. B. : Dopada mi se kad je žena eleganto obučena, mada je teško naći formulu, jer nekoj vrlo skladno stoji nešto što druga ni slučajno ne bi trebalo da obuče. Primarno je imati meru, ukus i dobro se osećati u odeći, jer od toga zavisi kako će izgledati. Na nekome i nepojmljive kombinacije izgledaju vrlo zanimljivo.