Story Café

Verica Rakočević i Veljko Kuzmančević: Afrika nas je ZAUVEK PROMENILA!

Verica Rakočević i Veljko Kuzmančević: Afrika nas je ZAUVEK PROMENILA!

story

Poznati supružnici nedavno su se ponovo našli u centru pažnje nakon objave na Instragramu da su obnovili bračne zavete na Zanzibaru, a nama su otkrili o čemu je zapravo reč i kakve utiske nose sa ovog putovanja...

Bračni par, dizajnerka Verica Rakočević (70) i kompozitor Veljko Kuzmančević (35), već drugu godinu zaredom idu na egzotično „zimovanje“. Ovog puta izabrali su Zanzibar, divno zeleno ostrvo uz zapadnu obalu Tanzanije, koji je pravi turistički hit. Prvi deo njihovog odmora bio je ispunjen akcijom od jutra do večeri, a drugi će pamtiti po, kako Verica kaže, sedam rajskih dana na Kendua plaži. Iako su, pre svega, želeli da se odmore i uživaju u otkrivanju novog dela sveta, nisu zaboravili ni na posao. U tim fascinantnim predelima snimili su editorijal, kojim će Verica najaviti novu kolekciju, a fotograf je bio Veljko. Kada smo ih pitali s kakvim su se utiscima vratili iz Afrike, dizajnerka nam je rekla:

– Ako ste čuli da je Zanzibar predvorje raja, u to ćete poverovati čim kročite na njegovo tlo. Zahvaljujući odličnim vodičima, bili smo u kući u kojoj je rođen Fredi Merkjuri, na divnoj farmi začina, posetili smo magično ostrvo koje je nekada bilo zatvor, a danas je rezervat velikih kopnenih kornjača. Iako smo do sada obišli mnoga fantastična mesta, Kendua plaža je naš najlepši doživljaj. Mislim da nigde na planeti ne postoji lepša voda nego u tom delu Indijskog okeana.

Šta vas je najviše impresioniralo?

Verica: Čudesno pleme Masai. Graciozni u svojoj nošnji, prelepi i tako posebni da zaustavljaju dah.

Veljko: Neverovatan je njihov stav prema životu i način razmišljanja. Bilo je trenutaka kada sam imao utisak da su afrički crnci poreklom Crnogorci. Sve je opušteno, svakodnevni pozdrav je “hakuna matata” (nema problema), u restoranu se piće i hrana čekaju dva sata… Na ostrvu se vreme do te mere uspori da nismo znali ni koji je dan, a nije nas ni bilo briga.

Kada ste videli da su tako srećni, a siromašni, jeste li preispitivali svoje poglede na život?

Veljko: Afrika je magična zemlja, u pravom smislu reči. Imao sam priliku da vreme provodim sa Afrikancem koji tečno govori naš jezik. On je s velikim strahom u očima pričao o Indijskom okeanu, kog se tamo mnogo plaše, jer veruju da u njemu postoji nešto strašno, kao i neobična energija kojom voda zrači. To objašnjava činjenicu da devedeset posto žitelja ostrva ne ume da pliva i uopšte ne ulazi u vodu. Veoma su sujeverni, skromno obrazovani, a najviše se oslanjaju na intuiciju i nasleđena verovanja drevnih plemena.

Verica: Da je za sreću potrebno tako malo, shvatila sam kad sam se udala za Veljka. Mnogim stvarima sam se ranije opterećivala, a onda se drastično promenilo mnogo toga.

Ostatak ovog egzotičnog intervjua pročitajte u novom broju magazina Story koji je u prodaji do 26. februara!