Story Café

Sanja Marinković: Moj vodič za srećniji život

Sanja Marinković: Moj vodič za srećniji život

Šarmantna voditeljka Sanja Marinković uživa u svakom novom odmoru i egzotičnoj destinaciji koju poseti, ali za nju ima nešto zaista posebno u Španiji, zemlji kojoj se iznova vraća jer se tu najlakše rešava nagomilanog stresa

Da nije rođena u našoj zemlji, voditeljka Sanja Marinković (43) sigurno bi bila – Špankinja. Privlačnost između Sanje i Španije desila se na prvi pogled i od tada je to uspešna ljubavna priča. Poznato TV lice govori s velikim osmehom i uzbuđenjem o svojim posetama ovoj zemlji, u koju se iznova vraća svaki put kada odluči da provede odmor sa svojom porodicom, pa to nije bio izuzetak ni ove godine.

– Španski stil života karakteriše neobičan spoj tradicije, kulinarskih specijaliteta, muzike, jezika koji obožavam i neobične lakoće življenja. Od Španaca svakog leta učim da je sve lepše i moguće uz malo sunca, pogled na more, savršeno odabranih ukusa tapasa i još ukusnijih vina. Kažu da, ako potičete iz Španije, prvo naučite da igrate fudbal pa onda prohodate. Ljubav prema sportu, a naročito fudbalu posebno inspiriše mog sina Strahinju koji se uvek oduševi kada vidi da svake večeri devojčice šutiraju loptu na pesku bolje nego dečaci, a neretko ženski tim pobedi i njihov muški – kaže Sanja.

Letovanje u odmaralištu Kosta Brava za Sanju i njenu porodicu ove godine obeleženo je slušanjem "Habanere“ na mesečini, na peščanim plažama uz "Tinto di verano“ do kasno u noć. To je za nju savršen odmor.

Sve smo mi anksiozne i imamo osećaj da smo nevoljene, bilo od samih sebe ili od drugih, da nam je dan kratak, da nismo postigle sve što smo želele, da smo previše požrtvovane, da ne stižemo da se posvetimo sebi. Čini mi se da nikada nije bilo više tekstova o srećnijem životu, a nikada manje onih koji se iskreno osmehuju

– Volim putovanja sa stilom koja me čine srećnom i smirenom jer sam po povratku u Beograd spremna za početak nove sezone, školske godine, rad s novom generacijom polaznika radionice za medije "Officina“ za koju su prijave u toku. Verujte mi da su mnogo mudriji od mene govorili da su putovanja duboka i trajnija promena ideje življenja i ja sam se u to uverila i ovog leta, koje na sreću još traje – tvrdi šarmantna voditeljka.

U Španiju je toliko zaljubljena da joj sunce tamo sija i noću, a morska voda često ima sladak ukus. Putovanje je za Sanju uvek nova avantura i prilika da sazna i upozna nešto novo i drugačije, premda izbor letnje destinacije uvek pada na istu zemlju.

– Upoznajem nove ljude iz celog sveta, svakoga dana Strahinja ima bar dva nova drugara iz Irske, Italije, Francuske a uz njega i mi nove roditelje za druženje. U Španiji je možda najlepše biti stranac jer ne postoje granice u druženju i poznanstvima. Verujem da su to ključevi koji mi pomažu da zaboravim na svakodnevicu u Srbiji, na vesti koje govore samo o ubistvima, incestima, zlostavljanjima... Verujem da svako od nas baš tamo gde se ne oseća kao kod kuće postaje svesniji sebe – priča nam Sanja.

Za voditeljku putovanje nije beg od stvarnosti, već prilika za lepši i bogatiji život. Da je odmor u potpunosti uspeo, Sanja zna kada može da kaže kako je iza sebe ostavila probleme, stres i loše emocije. Kulturu putovanja stekla je još kao mala, ali neke stvari svakako su se promenile od perioda mladalačkih žurki do danas kada je posvećena majka i supruga.

– Istina je da dete promeni vaš svet, ali ja sam nasledila tradiciju putovanja od svojih roditelja, kojima je to bio sastavni deo porodične avanture. Dešavalo se da nismo imali novca za nova kola ili novi TV, ali za putovanja jesmo. U svojim dvadesetim i tridesetim godinama slavila sam doček Nove godine u Njujorku, usavršavala jezik u Londonu, išla na romantična putovanja na Bali, a sada ulazim u avion sa Strahinjom na doček Nove godine u "Legolendu“ u Dubaiju, za provod u "Diznilendu“ u Parizu, s kartom za akva-parkove na Tenerifima i "Universal Studio“ u Singapuru. Sve je isto samo su prioriteti drugačiji – priznaje Sanja.

Dok ostali ispijaju satima jutarnju kafu, ja udišem svež vazduh, istežem se, smirujem puls, zahvalna na divnom danu koji me čeka i nisu mi potrebne aplikacije za prirodni izgled i ten bez bora i podočnjaka

Kada govori o svojim avanturama, sve deluje izuzetno lako u životu Sanje Marinković, ali i ona ima svakodnevnih problema i mehanizme da se s njima izbori.

– "Moramo da naučimo da jedrimo i kada su vetrovi jaki", govorio je jedan čuveni književnik i uvek kada jedrim na moru setim se te rečenice i trudim se da se smirenija i odmornija vratim svojim obavezama. Istina je da je novinarstvo veoma stresan i nepredvidiv posao, ali zbog njega treba da trpim samo ja, a ne i moja porodica. Privatni život ljubomorno čuvam za sebe, redovno se bavim sportom, a joga na obali mora svakoga jutra savršen je ritual protiv umora, anksioznosti i napetosti. Dok ostali ispijaju satima prvu kafu, ja udišem svež vazduh, istežem se, smirujem puls, zahvalna na divnom danu koji me čeka i nisu mi potrebne aplikacije za prirodni izgled i ten bez bora i podočnjaka – otkriva voditeljka.

Mnoge žene koje prate njenu emisiju misle da je Sanja savršeno srećna, a ona otkriva kako pobeđuje loše dane.

– Sve smo mi anksiozne i imamo osećaj da smo nevoljene bilo od samih sebe ili od drugih, da nam je dan kratak, da nismo postigle sve što smo želele, da smo previše požrtvovane, da ne stižemo da se posvetimo sebi. Čini mi se da nikada nije bilo više tekstova o srećnijem životu a nikada manje onih koji se iskreno osmehuju. Zato se trudim da napravim svoj lični vodič za srećan život, koji neće ličiti ni na čiji i to bih poželela svima – zaključuje Sanja.