03/05/2024
1 dana
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Autor: Tamara Roksandić | 22/05/2020
Poznato je da varenje počinje već u ustima zbog čega je brzina kojom unosimo hranu od velikog značaja. Mnogi ljudi jedu prebrzo, a ta navika može da prouzrokuje brojne posledice u organizmu. Oni koji uzimaju velike zalogaje brzo gutaju pa pljuvačka i enzimi ne stignu da “podmažu” hranu i rasitne je na manje delove pre nego što dospe u želudac. Takođe, kada brzo jedemo, gutamo mnogo vazduha, što može uzrokovati nadutost i gasove. Posledica prebrzog obedovanja može da bude veliki osećaj nelagode, kao i brojni problemi s varenjem. Može se pojaviti i refluks, simptom kod kojeg dolazi do specifičnog vraćanja hrane i želučanih sokova iz želuca nazad u jednjak. Simptomi mogu da budu gorušica, bol prilikom gutanja, kao i povraćanje.
Ako jedete prebrzo, može doći do pojave erozivnog gastritisa, a to je upala koja izjeda sluzokožu želuca. Osobe koje brzo jedu sklone su prejedanju, što znači da hrana duže boravi u želucu te može doći i do povećanog lučenja želudačne kiseline koja može da ošteti sluzokožu.
Osim toga, još jedan od problema prebrzog jedenja koji može uzrokovati debljanje jeste to što pojedemo više nego što nam zapravo treba da bismo bili siti. Kada hrana uđe u usta, organizam signalizira probavnom traktu da je hrana na putu, a kada pojedemo dovoljno, želudac signalizira mozgu da je vreme da prestanemo sa unošenjem hrane.
Ako jedete prebrzo, propustićete te signale, ali ako usporite, mozak će imati dovoljno vremena da primi signale i tako ćete prestati s jelom kada shvatite da ste siti. Brojna istraživanja otkrila su da ljudi koji jedu sporije unose manje kalorija i duže se osećaju sitima. Ako se brzo hranite, rizikujete da dobijete dijabetes tipa 2. Gojaznost, do koje dolazi prilikom ovakvog načina konzumiranja hrane, jedan je od glavnih uzroka insulinske rezistencije.
Otpornost na insulin povezana je s metaboličkim sindromom, a to je skup metaboličkih poremećaja. Osobe s metaboličkim sindromom imaju više masnih naslaga u predelu struka i nizak nivo dobrog holesterola (HDL).
Treba dobro žvakati hranu, a ne gutati veće komade jer oni mogu da dovedu do gušenja. Zbog toga se savetuje da se jede sporije, angažuju sva čula, više žvaće, prave kraće pauze pri obedovanju.
Jedite tokom celog dana. To zahteva planiranje, ali je najvažniji korak. Vodite računa o tome da imate sve redovne obroke i međuobroke, kao i da se vaša ishrana sastoji od uravnoteženog unosa belančevina, vlakana i masti. Nikada nemojte dopustiti da prođe više od tri ili četiri sata bez unošenja hrane jer tako kontrolišete skokove insulina, a samim tim i znake gladi, pa nikad nećete biti mnogo gladni. Jedete li trčeći ili u pokretu takođe možete da “prevarite” signale sitosti.
Osim toga, šanse su veće da ćete pojesti nešto što nije zdravo. Dok jedete, trebalo bi da radite samo to jer ćete se na taj način fokusirati isključivo na hranu. Takođe, izbegavajte da vas nešto ometa dok jedete. Dakle, ugasite TV, mobilni odložite, kao i kompjuter. Izdvojte vreme i na miru pojedite obrok. Obedovanje treba da bude proces u kome uživamo, a kada se svim čulima fokusirate na to, ješćete sporije i maksimalno uživati u svakom zalogaju.
03/05/2024
1 dana
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Sutra je Veliki petak: Jedna stvar se NIKAKO NE RADI, a ove OBIČAJE svaki vernik treba da ispoštuje
02/05/2024
2 dana
Običaji za Veliki petak su brojni
Simptom koji ne sme da se zanemari: Šta znači ako kašljete posle jela?
01/05/2024
4 dana
Kašalj posle jela može da bude simptom bolesti
Muškarac treba ženi da kupi kola, kuću i nakit: Jelena Karleuša otkrila gde je uložila svoje milione
05/05/2024
1h
Zarada Jelene Kalreuše je tajna
05/05/2024
4h
Uskrs u domu Jelene Tomašević i Ivana Bosiljčića uz puno radosti se dočekuje
Katja će dobiti i brata i sestru: Kaća Grujić obradovala vestima
04/05/2024
19h
Kaća Grujić drugo dete priželjuje otkako je osetila čari majčinstva
Komentari (0)