Blog

Recepti za zdrav doručak - Energija za ceo dan, svaki dan!

Recepti za zdrav doručak - Energija za ceo dan, svaki dan!

Ukoliko želite svoj dan da započnete na najbolji mogući način i sa mnogo elana i energije, onda će vas svakako zanimati recepti za zdrav doručak.

Sigurno ste do sada čuli da je doručak najvažniji obroku u danu. I ova rečenica zaista ne može biti tačnija. Doručak, što bukvalno, što figurativno, pokreće vaš metabolizam, pomažući vam da sagorite kalorije tokom dana. Doručak vam daje neophodnu energiju da "pregurate" dan na poslu, u školi, na fakultetu ili bilo gde drugde.

Pritom, značaj doručka nije samo priča "rekla - kazala". Mnogobrojna naučna istraživanja govore u prilog tome da je doručak ključni obrok za održavanje psihofizičkog stanja i dobre kondicije. Naime, zdrav i kvalitetan doručak omogućuje bolju pažnju i pamćenje, snižava nivo "lošeg" (LDL) holesterola. Takođe, redovan doručak smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa i dobitka suvišnih kilograma.

Štaviše, ukoliko preskočite doručak, možete u potpunosti poremetiti svoj ritam ishrane. Kada se probudite, nivo šećera u krvi, koji je neophodan da bi vaši mišići i mozak funkcionisali, uglavnom je ispod granice normale. Upravo doručak pomaže da se nivo šećera u krvi normalizuje i stabilizuje.

Pritom, ovo su samo neke od prednosti zdravog doručka. Zato smo i više nego uvereni da želite da znate neke od najpopularnijih recepata za zdrav doručak.

Recepti za zdrav doručak - Pokrenite se od ranog jutra

Sigurno ste probali ili, makar, čuli za pitu od jabuka. Međutim, da li ste ikada okusili kašu od jabuka? U pitanju je obrok koji će vas automatski probuditi i podići nivo vaše energije na najbolji mogući način. Vreme pripreme je ukupno 10 minuta, dok, po jednoj porciji, ovaj doručak sadrži svega 315 kalorija. I sve to bez dodatog rafinisanog šećera.

Neophodni sastojci:

  • 50 grama ovsene kaše;
  • 200 ml poluobranog mleka;
  • Jedna jabuka (kisela ili slatka - po izboru), oljuštena i isečena na komade;
  • Kašičica cimeta;

Sve ove sastojke stavite u jednu posudu za kuvanje. Potom, uz potrebnu vodu, na srednjoj vatri, zagrevajte i mešajte sve dok smesa ne počne da ključa. Potom, smanjite vatru i lagano mešajte narednih pet minuta. U pitanju je topla i ukusna kaša koja je "začinjena" tradicijom domaće pite od jabuka.

Nakon što završite sa kuvanjem, kašu prespite u činiju za musli i dodajte cimet za još jači i intenzivniji ukus. Verujte nam, oduševićete se na prvi zalogaj.

Doduše, u svakom trenutku možete probati i jedinstvene francuske kolače koji će vam zagrejati dušu i telo.

Savršen proteinski doručak za savršen početak dana

Pored masti i ugljenih hidrata, proteini su najvažniji makronutrijenti, što znači da su belančevine našem organizmu neophodne u relativno velikim količinama.

Proteini su najrelevantnija komponenta svake ćelije u našem telu. Kosa, nokti i mišići su uglavnom napravljeni iz proteina. Organizam koristi proteine kako bi izgradio ili oporavio oštećena tkiva, ali i za proizvodnju hormona, enzima i drugih prirodnih hemijskih susptanci. Proteini su gradivni elementi hrskavica, kože i kostiju.

Zato recepti za zdrav doručak (za ljubitelje aktivnog života i treniranja) uključuju i adekvatni proteinski doručak.

Jedan od najboljih proteinskih doručaka svakako je omlet od jaja - sa dodatkom tosta od integralnog brašna.

Neophodni sastojci:

  • Dva jaja;
  • 4 supene kašike poluobranog mleka;
  • Dve kriške tosta;
  • Prstohvat bibera u prahu;
  • Opciono posipanje iseckanim crnim lukom;

Mešajte jaja na umerenoj (ili srednje jakoj) vatri dok ne napravite omlet. Nakon što napravite omlet, stavite ga preko tosta i pospite prstohvatom bibera. Priprema ovog ukusnog doručka će vam oduzeti svega pet minuta, dok ukupno sadrži oko 440 kalorija.

Ukusni i lagani doručak

Voćni smutiji predstavljaju pravi "bombu" minerala, vitamina i antioksidanasa. Ovaj tip obroka je ubedljivo jedan od najpopularnijih obroka širom sveta. Zdravi su, ukusni su, brzo i lako se spremaju, dok organizam još brže apsorbuje sve neophodne nutrijente.

Smutiji sprečavaju dehidrataciju organizma, čine vas sitim, poboljšavaju imunitet i rad digestivnog trakta, povećavaju gustinu kostiju, snabdevaju organizam sa dovoljnom količinom vlakana, kontrolišu nivo šećera u krvi, omogućuju bolje funkcionisanje mozga... Sve u svemu, ne postoji razlog da ne uvrstite smutije u svoju dnevnu (odnosno, jutarnju) rutinu ishrane.

Stoga i ne čudi da recepti za zdrav doručak, bez ikakve sumnje, uključuju i pravljenje zelenih smutija.

Neophodni sastojci:

  • 40 grama kriški manga (ili drugog egzotičnog voća);
  • 40 grama kriški breskve;
  • 40 grama zamrznutog spanaća;
  • 1 banana;
  • 200 ml vode;

Sve ove sastojke izmešajte i stavite u blender. Miksujte dok smesa u blenderu ne dobije željenu konzistenciju. Nakon svega nekoliko minuta savršen, brz, ukusan i zdrav doručak je gotov. Ovaj zeleni smuti je, zapravo, savršen doručak ukoliko spadate u osobe koje nemaju jutarnji apetit.

Prema vlastitom izboru i preferencijama, možete stavljati i dodavati drugo voće (jabuke, pomorandže, avokado, urme....) ili povrće (blitvu, cveklu, šargarepu...). Takođe, prema želji, umesto vode, možete staviti jogurt ili mleko. Sportistima je preporučljivo da u ovaj smuti dodaju i whey protein.

Nesumnjivo je da je smuti, zapravo, namirnica za uzak struk.

Kao što možete da vidite, recepti za zdrav doručak nisu komplikovani, nisu zahtevni, niti iziskuju nabavku skupih i aromatičnih namirnica. Inače, ako ne volite da provodite vreme za ringlom i rernom, onda je naš savet da probate fantastične kolače koji se uopšte ne peku.

Nastavite da čitate Story. Kod nas možete naći savete za brzu pripremu ukusnih, hranljivih i niskokaloričnih obroka. Naravno, Story vam donosi vam uvek sveže i aktuelne vesti iz sveta poznatih.

Komentari (0)

Loading