Blog

Miloš Timotijević uloge bira po ličnom senzibilitetu

Miloš Timotijević uloge bira po ličnom senzibilitetu

Miloš Timotijević uloge nikada nije prihvatao ni iz jednog drugog razloga do umetničkog. Kao i većina drugih glumaca, svoju karijeru je gradio tiho, od sporednih uloga u domaćim serijama i filmovima. Međutim, njegova impozantna pojava i kvalitetna gluma ostavile su traga na domaćoj kinematografskoj i pozorišnoj sceni.

Od opasnog momka do kralja

Prvo pojavljivanje na malim ekranima Miloš je imao devedesetih godina prošloga veka. U poznatim televizijskim serijama, najčešće je dobijao uloge opasnih momaka. Jedno od njegovih najpoznatijih pojavljivanja bilo je u liku Pabla, telohranitelja Ozrena Soldatovića u seriji Srećni ljudi. Kultna scena po kojoj je upamćen je scena flerta sa sekretaricom Marijanom, odnosno sa čuvenom glumicom Sekom Sablić.

U filmovima Stršljen, Lavirint, Sedam i po i Četvrti čovek Miloš Timotijević je igrao sa nekim od najznačajnijih imena srpskog glumišta: Ljubišom Samardžićem, Draganom Nikolićem, Branislavom Lečićem, Bogdanom Diklićem, Nikolom Kojom i Sergejom Trifunovićem.

Uloge momaka koji „dele pravdu“ na specifičan način su obeležile njegovu karijeru, a glumac u šali ističe da ih je dobijao zahvaljujući jakoj muskulaturi svoga lica.

Miloš Timotijević uloge je igrao i prema istorijskim ličnostima i događajima. Tako se našao u ulozi Mihaila Obrenovića u poznatom televizijskom filmu Simpatija i Antipatija, odnosno kao jedan od likova u seriji Kraj dinastije Obrenović.

Mlađoj publici je poznat iz popularne serije Vojna akademija, gde igra poručnika Vidoja Vasiljevića.

Miloš Timotijević uloge „živi“ i privatno

Iako je veoma angažovan u TV-serijalima, filmu i pozorištu, postoje uloge u kojima se Miloš još nije oprobao. Velika želja ovog glumca je da zaigra u nekoj romantičnoj komediji. Markantnog i atraktivnog, sigurno bi ga mnoge obožavateljke rado gledale u ulozi romantičnog, dobrog momka.

Popularni glumac naglašava koliko je za dobru izvedbu važno uživljavanje u lik koji tumači. Ponekad pripreme za određenu ulogu traju dosta dugo, te mu je teško da iz njih „izađe“ kada se snimanje završi. Identifikacija sa određenim likom nije slučajna, primećuje Miloš. Sigurno je da u skrivenim kutovima ljudske psihe postoje mračna i destruktivna mesta, na koja se retko ili nikada ne odlazi, a koja se „prožive“ kroz dramski lik.

Miloš Timotijević je maestralno odigrao glavnu ulogu u filmu Vlažnost. U ovom drami sa primesama trilera, nastaloj u saradnji domaće, holandske i grčke produkcije, glumac je sjajno izneo ulogu Petra Đokića.

Da je oduvek bio predodređen za igranje karakternih uloga, Miloš je pokazao i uživljavanjem u lik državnog tužioca, Vojina Đukića, u seriji Senke nad Balkanom. Ova kontroverzna serija je podigla veliku prašinu u javnosti zbog mnogih eksplicitnih scena.

Gej uloga koja je uznemirila sve

Kriminalističke priče i negativni junaci oduvek su bili inspirativni za Timotijevića. On se odlično snašao u ulozi Kočija u seriji Besa, kao i u igranju inspektora Stupara u Južnom vetru.

Ova uloga je izazvala velike kontroverze i osudu javnosti zbog scene intimiziranja dva muškarca. Pogrešno identifikujući glumca i njegovu gej ulogu, gledaoci su veoma burno odreagovali, sasuvši Milošu Timotijeviću bezbroj najstrašnijih uvreda i pretnji.

https://www.instagram.com/p/Bu1F34ogWrk/?utm_source=ig_web_copy_link

Glumca pretnje nisu zastrašile, ali ga je porazila spoznaja da je za deo srpske javnosti traumatičnija gej scena i uopšte postojanje LGBT zajednice, nego to što je inspektor Stupar, predstavnik državne izvršne vlasti, korumpiran i višestruko kompromitovan. Posebno je razočaran što je najveći broj poruka dobio od strane dece ne starije od 15 godina. U tome se, po njegovom mišljenju, ogleda sunovrat naše porodice i društva.

Još jedna uloga koja je na specifičan način obeležila njegovu karijeru, bila je ona u predstavi Zoran Đinđić. Iako je maestralno poneo ulogu, ona nije naišla na odobravanje tadašnje vlasti. Na premijernom izvođenju predstave, članovi vladajuće stranke napustili su salu ne sačekavši kraj. To je, primećuje Timotijević, bio znak da je umetnost još jednom ukazala na nešto što vlast želi da sakrije.

Miloš Timotijević uloge igra i sa svetskim zvezdama

Nakon dve i po decenije boravka na domaćoj glumačkoj sceni, Milošu Timotijeviću je teško da se opredeli da li su mu draže uloge u teatru, na filmskom platnu ili televizijskom ekranu.

Njegov talenat prepoznale su neke od najvećih svetskih filmskih zvezda: u Novembarskom čoveku je igrao uz Pirsa Brosnana, dok je sa Anđelinom Džoli sarađivao na filmu U zemlji krvi i meda.

Pozorišna publika je oduševljena njegovim glumačkim umećem u predstavama Veliki Getsbi, Scene iz bračnog života, Režim ljubavi i drugim.

https://www.instagram.com/p/BPkmWExBsHJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Upitan na koji način se nosi sa izvođenjem erotskih scena, odgovara da mu one nikada nisu predstavljale problem, ni u predstavi, ni na filmu. Sve je to posao, a on je profesionalac koji svaku scenu odigra predano i uverljivo.

Iako zavodljiv na sceni, privatni život drži daleko od očiju javnosti. On vešto izbegava intimna pitanja novinara i odbija da u medijima iznosi pojedinosti iz bračnog života sa umetnicom Dunjom Galić. Miloš se, kako ističe, ne obazire na željne poglede obožavateljki. Supruga i on su posvećeni jedno drugom, te razloga za ljubomoru nema. On je uveren da se međusobnim razumevanjem i velikim trudom može postići harmonija između porodičnog i poslovnog života.

Komentari (0)

Loading