Blog

Kako će Srbija proslaviti Uskrs 2020. godine?

Kako će Srbija proslaviti Uskrs 2020. godine?

Uskrs, pored Božića, predstavlja jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika. Uskrs označava dan Hristovog vaskrsnuća i praznuje se prve nedelje posle punog meseca nakon prolećne ravnodnevnice. Međutim, koliko god se lepi običaji vezivali za ovaj dan, Srbija će Uskrs 2020. godine po prvi put proslaviti u malo drugačijem maniru.

Ceo svet se suočava sa jednim od najvećih zdravstvenih problema današnjice - zaraznom bolešću COVID 19. Broj inficiranih i preminulih od korona virusa raste iz dana u dan na globalnom nivou, ali i u Srbiji. Jedna od rigoroznijih mera koja je doneta kako bi se sprečilo širenje ovog smrtonosnog virusa jeste zabrana i ograničenje kretanja ljudi.

Pandemija korona virusa u Srbiji i uvođenje policijskog časa odrazili se i na način praznovanja Uskrsa. Naime, od petka u 17 časova do utorka u 5 sati ujutru - za Uskršnje praznike - građani naše zemlje neće smeti da napuštaju svoje domove. S tim u vezi, stanovnici Srbije će Uskrs 2020. godine proslaviti kod svojih kuća.

Međutim, osim nemogućnosti odlaska u crkvu, na Vaskršnju liturgiju i na groblje za Pobusani ponedeljak, većina običaja se i dalje može ispoštovati.

Uskrs 2020. godine u Srbiji - Veliki petak i farbanje jaja 

Cela nedelja pred Uskrs posvećena je porodičnim svetkovinama, pripremanju trpeze i proslave, farbanju i ukrašavanju jaja.

Veliki petak jedan je od najvažnijih, ali i najtužnijh dana za hrišćanske vernike.

Njime se obeležava Hristovo raspeće i stradanje. To je dan strogog posta kada se sva jela pripremaju isključivo na vodi. Poželjno je i da se za Veliki petak ništa ne jede i ne pije - sve do zalaska sunca. Takođe, za Veliki petak se ne treba veseliti, niti pevati po kući.

Iako po prvobitnim verovanju za Veliki petak nije trebalo raditi ništa po kući, vremenom se ustalio najprepoznatljiviji običaj za Uskrs - farbanje jaja.

Domaćica farba jaja za Uskršnje praznike, jer ova namirnica, po narodnom verovanju, predstavlja simbol života i obnavljanja prirode. Farbanje jaja zaista jeste jedan od najradosnijih Uskršnjih običaja čija se tradicija vezuje još za 16. vek. Jaja se, prema verovanjima, boje u crvenu boju, zajedno sa lukovinom, jer ta boja simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv. Međutim, crvena boja takođe označava i početak novog života.

Prvo jaje koje se ofarba naziva se "čuvarkuća" i njega treba posebno čuvati sve do Usrksa naredne godine pored ikone ili na drugom posebnom mestu.

Kako će izgledati Vaskršnje praznovanje? 

Kao što smo istakli, Uskrs 2020. godine građani naše zemlje provešće u svojim domovima. Zato su se mnogi ljudi zapitali - kako će izgledati proslava Uskrsa u Srbiji? S obzirom na to da odlazak vernika u crkvu, zbog mera predostrožnosti usled korona virusa, najverovatnije neće biti omogućen, brojni Uskršnji običaji moći će da se ispoštuju kod kuće.

Ukućani će međusobno moći da se pozdrave tradicionalnim Uskršnjim čestitkama. Glava kuće, odnosno domaćin, prema verovanju, treba da upali sveću i da, kadionicom i tamjanom, okadi sve ukućane koji se nalaze na porodičnoj molitvi. Potom se kadionica predaje mlađem ukućaninu čiji je zadatak da okadi ceo dom.

Za Uskrs 2020. godine, kao i svaki drugi Uskrs, trebalo bi odrecitovati Vaskršnji tropar. Ali, ako to nije moguće, onda se može pričitati i "Oče naš" ili druga molitva iz molitvenika. Nakon molitve, ukućani međusobno jedan drugom čestitaju Uskrs i postavlja se svečana Uskršnja trpeza.

Nakon svega toga, sledi deo Uskršnjeg praznovanja kome se svi podjednako raduju - tucanje jajima. Ovaj običaj predstavlja pravo malo porodično veselje, ali i nadmetanje čije je jaje tvrđe i jače. Prvo jaje uzima domaćin, a nakon njega svi ostali.

Prilikom tucanja jajima, izgovaraju se čuvene Uskršnje rečenice: "Hristos Voskrese!" i odgovor "Vaistinu Voskrese!"

Uskrs 2020. godine - Koji se još običaji mogu i moraju ispoštovati?

Pored gorenavedenih, postoje još i brojni drugi tradicionalni običaji koji građani naše zemlje mogu upražnjavati za Uskrs 2020. godine.

  • Pre svega, za Uskrs se treba probuditi rano ujutru, ali ne treba otići u krevet pre ponoći.
  • Ujutru se treba umiti posebnom vodom u kojoj se nalaze bosiljak, dren, zdravac i, naravno, Uskršnje crveno jaje.
  • Nakon umivanja, prva stvar koja ujutru treba da uradite jeste da se omrsite Uskršnjim jajetom.
  • Deca bi prvo trebalo da budu pomilovana crvenim jajima, jer se veruje da će to njima doneti zdravlje tokom cele godine.
  • U pojedinim delovima Srbije običaj je da se Uskršnje jaje zakopa u mravinjak, jer se veruje da to donosi sreću i blagostanje u kuću. Takođe, u nekim krajevima naše zemlje se prave i posebni hlebovi (kravajče, komka...).
  • Pre Uskršnje trpeze, od dece treba sakriti sve slatkiše i jaja po kući, kako bi deca tražila skrivene poklone.
  • Na Uskrs ne treba pucati.

Svi ovi običaji se proslavljaju kako bi se osigurala sreća, zdravlje, mir i prosperitet u budućnosti.

Koji su simboli Uskrsa?

Kao i svaki drugi praznik, tako i Uskrs ima svoje simbole. Najprepoznatljiviji među njima svakako su Uskršnja jaja i zec, bez kojih se teško mogu zamisliti Uskršnje dekoracije. Međutim, pored njega postoje i brojni drugi simboli ovog hrišćanskog praznika.

Jagnjetina je jedan od simbola Uskrsa, jer jagnjeće meso, prema verovanju, simbolizuje Gospoda, rođenim među jaganjcima. Med, s druge strane, jeste simbol za apostole. Kvasac simbolizuje nebesko carstvo, dok je so znak za iskrenog i pravog Hrišćanina koji druge ljude upućuje da vrše dobra dela. Jela se takođe pripremaju od goveđeg mesa, koje je simbol Uskrsa, budući da je vo bio žrtvena životinja.

Hleb, vino, smokve i grođže takođe slove za neke od simbola Uskršnjih praznika. Takođe, riba predstavlja simobol ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika koja označava sve ljude, a ne samo Gospoda. Zbog toga se riba može jesti sve vreme tokom trajanja hrišćanskog posta.

Nadamo se da ćete Uskrs 2020. godine provesti u zdravlju, ljubavi, veselju i radosti. Želimo vam srećne Uskršnje praznike.

I, naravno, nastavite da čitate Story - najtiražniji časopis u Srbiji. Donosimo vam uvek sveže i uvek aktuelne vesti iz sveta poznatih, ali i korisne lifestyle, modne i beauty savete za svaku priliku.

Komentari (0)

Loading