Celebrity News

Danica Maksimović: Istina me je skupo koštala

Autor: | 21/09/2020

Danica Maksimović: Istina me je skupo koštala

Danica Maksimović iskreno za "Story"...

Glumica Danica Maksimović (67) svemu što radi pristupa punog srca. Bilo da tumači lik u jednoj od predstava u pozorištu, priprema ulogu za novu seriju ili film ili peče palačinke za sina Miloša (41) i supruga Todeta Lolića, potpuno je predana i ne pristaje na manje od savršenog. Kod nje nema ništa napola i isključivo se vodi istinom. Veliki je borac za pravdu zbog koje je svojevremeno umela da žrtvuje sebe i posao u teatru. Zbog britkog jezika, davnih godina okončala je i neka prijateljstva, za čim ne žali, dok se pojedinih, nesrećnim okolnostima završenim, još uvek kroz setu priseća. Pokojni muzičar Toma Zdravković jedan je od onih o kojima uvek u superlativu govori. Bio je njena osoba od poverenja i neko s kim je delila sreću, tugu i ljubav prema muzici. Nazivao ju je suncem i govorio da čistim srcem i zvonkim, širokim smehom obasjava svaku prostoriju. Raskošni talenat i energiju Danica godinama nesebično deli s publikom, koja joj otpozdravlja gromkim aplauzima i specifičnim darovima. Svojevremeno je zbog nje preko okeana dopremljena retka vrsta orhideje, a tvrdi da je gotovo nemoguće prebrojati rođendanska pisma i svakodnevne poruke obožavalaca, koje i danas dobija.

Dobitnica "Sterijine nagrade", "Zlatnog ćurana", Plakete "Žanki u čast", "Zoranovog brka" mesecima je angažovana uporedo na čak tri serije, koje će publika kraj malih ekrana moći da pogleda od proleća.

Snimate gotovo svakoga dana, kako izdržavate taj tempo?

- Energije mi nikada nije nedostajalo, volim svoj posao i svakom projektu pristupam s jednakim žarom. Prvo je usledio Šotrin poziv za seriju/film "Kralj", gde sam dobila priliku da na rumunskom i francuskom jeziku igram Meri, kraljicu Rumunije, taštu kralja Aleksandra. Zatim mi je predloženo da budem deo projekta "Crna svadba", a na samom kraju usledila je serija "Pevačica", gde tumačim stilistu. Likovi su potpuno karakterno različiti, kao i epohe, što me posebno  raduje, jer imam mogućnost da proširim spektar uloga koje sam do sada igrala. Da bih svakoj dala svoj pečat, umela sam da dosanjam kako da je iznedrim na pravi način.

Na šta ste mislili kada ste svojevremeno kazali da ste se za svaku ulogu grčevito borili?

- Za glavne uloge uglavnom su birani drugi, dok sam ja uzimala ono što je preostalo, stoga sam odlučila da svakoj, koliko god prostora imala, dam svoj maksimum. Shvatila sam da ne postoji mogućnost da krv i znoj koja se prolije ne dođe do publike. Dešavalo se da se te moje jačine na sceni i kolege uplaše. Ivan Bosiljčić mi je jednom prilikom rekao: "Tetke, pored tebe svoju glumu moram da podignem za nekoliko stepeni više, poješćeš me".

Pročitajte: Danica Maksimović u mrežastim čarapama okrenula „Instagram“ naglavačke!

Kako reagujete kada povratne reakcije, ipak, nema?

- Dajem otkaz u znak protesta (smeh). To se dogodilo pred premijeru predstave na koju sam nadležne više puta upozoravala. Fijasko nisam mogla da podnesem i odlučila sam da odem. Retko koja prvakinja pozorišta je tako nešto uradila, ali ja ne volim licemerje. Borba za istinu me je mnogo puta u životu koštala, zbog nje sam ostajala i bez prijatelja, ali to samo znači da nisu bili pravi.

Tih godina ostali ste na ulici, bez podrške kolega i poziva za drugi posao. Da li je istina da ste jednom prilikom radili za kantu benzina?

- Da, to je bilo vreme inflacije. Igrala sam po Srbiji kabare "Godine zapleta" i u jednom momentu shvatila da, bez obzira na veliki broj prodatih karata, kolege i ja nećemo imati kako da se vratimo za Beograd. Organizatore sam zamolila da nam spreme jednu kantu benzina i puste ljude i s kartama i bez njih da uđu. Za tu predstavu dobila sam, čini mi se, najbolju kritiku u "Politici", od Avda Mujčinovića koji me je nazvao "rugalica u gnezdu". Ponosna sam na taj deo karijere, kao i na asketski način života koji vodim. Većina bi volela da sam ciknula, ja možda biološki jesam u poodmaklim godinama, ali ne osećam se tako. Mozak, telo i libido mi i dalje rade. Borac sam i hrabro koračam, bez obzira na probleme. Život me je šibao i nije mi bilo lako, ali nikada nisam bežala, već sam naučila kako da se uhvatim u koštac. Osoba sam koja je s publikom i onima koji su želeli da čuju delila sve. Srećna sam što sam svojim istupom mnogima pomogla. To mi je velika satisfakcija. Istina prema drugima i sebi bila mi je pokretač još od detinjstva.

Nastavak intervjua sa Danicom Maksimović pronađite u novom broju magazina "Story" koji je u prodaji od 16. septembra

Komentari (0)

Loading