Celebrity News

Bio je ljubav njenog života: Ovako je Branka Veselinović izgledala na svom venčanju, rasplakaćete se (FOTO)

Smrt Branke Veselinović rastužila je domaću javnost

Bio je ljubav njenog života: Ovako je Branka Veselinović izgledala na svom venčanju, rasplakaćete se (FOTO)

Luka Šarac

Smrt Branke Veselinović, legendarne glumice nastupila je danas u 105. godini života. Bila je članica prvog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta i najstarija glumica na svetu koja je život takođe posvetila humanitarnom radu i pomaganju dece.

Pročitajte: Kidao mi je živce - Najstarija glumica u Srbiji mašta da upozna Novaka Đokovića

Dalibor Danilović / Gloria

 

Rodila se davne 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom svoje karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru. Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom, Narodnom i Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca". U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

Sa glumcem i prevodiocem Mlađom Veselinovićem bila je u braku 64 godine, sve do njegove smrti 2012. godine

Venčali su se 30. septembra 1948. godine. Sa Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci.

Pročitajte: Odlazak najstarije glumice na svetu - Branka Veselinović preminula u 105. godini

Privatna Arhiva

 

Iako je bila veoma srećna u braku sa svojim mužem i on je bio ljubav njenog života, par nikad nije imao decu i to je ono što je Branku godinama tištilo:

 - Zdravi smo bili oboje, išli smo na preglede. Pokojni doktor Tasovac davnih godinama nam je rekao da je to tako i da neki partneri ne mogu da imaju decu. Rekao je: "Da ste sa drugima u braku, imali biste i vi i Branka". A onda smo mu mi rekli da se volimo, a on je poručio: "Volite se, ali dece nećete imati" - ispričala je jednom prilikom o svojoj velikoj tuzi, a danas je smrt Branke Veselinović uneo istu u mnoge domove.

Branka Veselinović je od 1980. četiri godine bila ambasador UNICEF-a.a humanitarni rad i dan-danas ono je po čemu je u javnosti prepoznaju. Dobitnik je još mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarani rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada i mnoge druge.

Komentari (0)

Loading