Celebrity News

Tvoj je izbor da li ćeš trpeti ili ćeš reći – mene ovaj čovek bije: Ljubinka Klarić izazvala oprečna mišljenja svojim stavom

Ljubinka Klarić o feminizmu

Tvoj je izbor da li ćeš trpeti ili ćeš reći – mene ovaj čovek bije: Ljubinka Klarić izazvala oprečna mišljenja svojim stavom

Ata Images/Antonio Ahel

U moru informacija koje svakoga dana dobijamo, gostovanje glumice Ljubinke Klarić na jednoj od lokanih televizija izdvojilo se kao tema o kojoj je polemiše danima.

Čime je to glumica izazvala burne reakcije javnosti? Ljubinka Klarić o feminizmu je govorila iskreno, ali je njen stav mnoge iznenadio.

Pročitajte: 12 godina posle Aleksandrovog rođenja Severina priznala

Poznato je da je ova glumica uvek spremna da govori o temama koje bi mnogi prećutali. Ipak, sudeći po brojnim komentarima, ovoga puta bolje da je mišljenje zadržala za sebe ili makar malo bolje formulisala svoj odgovor na pitanje koje joj je postavila voditeljka Una Senić: Šta misli o neravnopravnosti žena u odnosu na muškarce u svakodnevnom životu i kako se bori s tim?

- Ja ne prepoznajem žensku neravnopravnost jer, prosto, ne verujem u feminizam. Feminizam danas u Srbiji, pa i u Evropi, apsolutno ne postoji. Žene postižu iste rezultate kao i muškarci.

Antonio Ahel/ATAImages

 

 

Ne volim da nipodaštavam muškarce nauštrb žena koje su, kao, ugrožene jer muškarci mnogo toga rade za nas - ljudi koji zidaju zgrade, popravljaju automobile... Mi to ne možemo -  rekla je Ljubinka u Insajderu, a na pitanje da li veruje da žene u Srbiji imaju iste šanse kao muškarci, rekla je:

- Apsolutno. Što si više obrazovan, domišljat, ti ćeš apsolutno dobiti priliku kao i svaki muškarac. Prošlo je to vreme kad su žene bile ugnjetavane, terane da sede kod kuće, da se bave decom, da nemaju pravo glasa.

Pročitajte: Ljubinka Klarić i Ceca Ražnatović se okumile, glumica objasnila kako je došlo do toga (FOTO)

Mislim da su žene danas nauštrb tog feminizma postale mnogo agresivnije od muškaraca. Današnji feminizam se svodi na to – hajde da preziremo muškarce. Feminizam je sada zaista važan u zemljama gde žene nemaju pravo glasa, nemaju pravo da otkriju svoja lica. A u Srbiji danas feminizam apsolutno ne znači ništa. 

Na konstataciju voditeljke da Beograd nije Srbija i da žene u unutrašnjosti drugačije žive, Ljubinka je upitala: - Kako da pomognemo ženama u unutrašnjosti ako one ne žele da pomognu same sebi?

- Tako što ćemo im davati primer, pričati, osnaživati ih u svemu, osvešćivati - odgovorila je Una.

Međutim, Ljubinka je ubeđena da se žena koja decenijama živi na jedan način ne može promeniti razgovorom.

- Postoji gomila primera, emisija, internet je dostupan svima. Tvoj je izbor da li ćeš ćutati i trpeti ili ćeš pustiti glas i reći – mene ovaj čovek bije. Za to postoje institucije. A ako one ne rade svoj posao, tu su mediji. Niko nije ugrožen u smislu 'ti si žena', nego je to tvoj izbor - kazala je Ljubinka, a njene reči su izazvale žustre reakcije.

Ljubinka Klarić o feminizmu – reakcije su različite

Mnogi su komentarisali da glumica živi u „ružičastom balonu” i ne shvata da neke žene ne žive u okolnostima koje im dozvoljavaju da dignu glas, okrenu se i odu.

Razlozi su različiti, ali najčešće to ne znači, kako je Ljubinka rekla, da ne žele da pomognu same sebi.

Ljubinkin stav da žene nisu ugrožene jer su žene već zato što same biraju da trpe nasilje ili nepravdu ukazuje na to da su zapravo žrtve same odgovorne za ono što doživljavaju.

Da Ljubinka nije usamljena u svom stavu, svedoče komentari onih koji smatraju da je neko najzad pravim rečima rekao ono što misle mnogi. Da li se vi slažete s tim?

Komentari (1)

Loading
Sanja

17:48 28.02.2024

Žena je rekla samo istinu, najzad da neko kaže suštinu. Niko ne mora nikoga da trpi