Celebrity News

Ovo je prvi znak retke bolesti sa kojom se dve godine borila Slađana Milošević

Simptomi Sjegrenovog sindroma, bolesti od koje je bolovala Slađana Milošević

Ovo je prvi znak retke bolesti sa kojom se dve godine borila Slađana Milošević

Antonio Ahel/ATAImages

Simptomi Sjegrenovog sindroma, bolesti od koje je bolovala Slađana Milošević nisu specifični.

- Njena simptomatologija i način lečenja i dalje su nepoznati mnogim doktorima. Često je svode na pojednostavljeni imunološki poremećaj, a ona je u stvari smrtonosna.

Pročitajte: Slađana Milošević preminula posle 2 godine borbe sa teškom bolešću koja je i mnogim lekarima nepoznanica

Nažalost, bolest je veoma teška, sa brojnim imunološkim promenama - rekla je za Gloriju jednom prilikom Slađana, koja je preminula danas u Zemunskoj bolnici.

Ata antonio ahel

 

 

Prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, navodi da su glavni simptomi suvoća očiju i usta, a kod većine ovih bolesnika su prisutni bolovi ili otoci perifernih zglobova, kao i mnogobrojni drugi simptomi

Ona objašnjava da do suvoće usta dolazi jer bolest napada pljuvačne žlezde, tako da postoji stalna potreba da se pije voda, čak i tokom jela, jer pacijent ima osećaj da je hrana suva i da jedva prolazi kroz grlo, i dodaje da i ukus hrane može da bude izmenjen zbog smanjene količine pljuvačke u ustima.

Do problema sa zubima dolazi zbog smanjenog lučenja pljuvačke i njenog lošijeg kvaliteta, što može zube da učini osetljivijim.

Simptomi Sjegrenovog sindroma, bolesti od koje je bolovala Slađana Milošević

Pljuvačka ima bakteriostatički efekat, odnosno, ne ubija bakterije, ali ih sprečava da se razmnožavaju.

Zbog smanjenog lučenja pljuvačke, posledice mogu da budu i zapaljenja desni i propadanje zuba ili pojave čireva i gljivičnih infekcija u ustima i na jeziku.

- Sjegrenov sindrom može da utiče i na nervni sistem. Neki pacijenti razvijaju neuropatiju, što znači da su periferni nervi, nervi koji povezuju ostatak tela sa kičmenom moždinom i mozgom, zapaljeni ili oštećeni. Ovo se posebno odnosi na šake i stopala. Simptomi mogu da budu utrnulost i slabost ili osećaj vreline ili hladnoće - rekla je doktorka za N1

Dijagnoza se postavlja na osnovu karakterističnih simptoma, laboratorijskim analizama u kojima se nalazi poremećaj reumatoidnih faktora, primenom Šimerovog testa, kojim se meri količina izlučenih suza.

Za definitivnu dijagnozu, kaže doktorka, standard je biopsija malih pljuvačnih žlezda u sluznici usta. Njihovim pregledom zapaža se prisustvo određenih zapaljenskih ćelija u velikom broju.

Komentari (0)

Loading