
Najlepši slavski kolač za Đurđevdan: Bilja Jevtić godinama verna ovom receptu
Slavski kolač Bilje Jevtić najlepši je

U domu bračnog para, Aleksandra Ilića i Biljane Jevtić, 6. maja proslavlja se krsna slava, Đurđevdan.
Kako samo dan ranije porodica obeležava Acin rođendan, slavlje se samo nastavlja, a vrata porodične kuće na Petlovom brdu otvorena su za goste.
Pročitajte: Posle Bilje i Aca progovorio o razvodu - Pomislio sam da mi je svega preko glave i otišao sam
Slavski kolač Bilje Jevtić pored žita i sveće obavezan je na slavskoj trpezi, a domaćica ga uvek mesi dan ranije, kako bi bio spreman da ga domaćin kuće sa sinom odnese u crkvu na dan slave.

instagram/sotirmilivojevic
Bilja je godinama verna istom receptu za slavski kolač, sa tradicionalnim ukrasima, koje sama pravi.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 100 ml ulja
- 500 ml kisele vode
- 30 g svežeg kvasca ili kesica suvog
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
Priprema:
Kvasac i šećer pomešajte sa kiselom vodom i kašikom brašna da se kvasac aktivira. Zatim zamesite testo tako da nije ni previše tvrdo, ali ni suviše meko i vlažno da se ne bi lepilo za ruke i ostavite ga na toplom mestu da nadolazi 45 minuta.
Naraslo testo ponovo premesite, po želji oblikujte pletenice, jufke ili druge ukrase, pa ga preručite u odgovarajući kalup za pečenje koji ste prethodno obložili pek papirom ili dobro podmazali uljem.
Ostavite slavski kolač da nadolazi još 15 minuta, pa stavite da se peče na 240 stepeni C oko 50-60 minuta u zavisnosti od jačine rerne.
Kada je kolač pečen i kada dobije finu zlatnosmeđu boju, izvadite ga iz rerne, ostavite malo da se hladi u kalupu, pa ga izvadite iz kalupa, pokrijte čistom i suvom kuhinjskom krpom i ostavite da se skroz ohladi.
Komentari (0)