Celebrity News

Najlepši slavski kolač za Đurđevdan: Bilja Jevtić godinama verna ovom receptu

Slavski kolač Bilje Jevtić najlepši je

Najlepši slavski kolač za Đurđevdan: Bilja Jevtić godinama verna ovom receptu

Instagram

U domu bračnog para, Aleksandra Ilića i Biljane Jevtić, 6. maja proslavlja se krsna slava, Đurđevdan.

Kako samo dan ranije porodica obeležava Acin rođendan, slavlje se samo nastavlja, a vrata porodične kuće na Petlovom brdu otvorena su za goste.

Pročitajte: Posle Bilje i Aca progovorio o razvodu - Pomislio sam da mi je svega preko glave i otišao sam

Slavski kolač Bilje Jevtić pored žita i sveće obavezan je na slavskoj trpezi, a domaćica ga uvek mesi dan ranije, kako bi bio spreman da ga domaćin kuće sa sinom odnese u crkvu na dan slave.

instagram/sotirmilivojevic

 

Bilja je godinama verna istom receptu za slavski kolač, sa tradicionalnim ukrasima, koje sama pravi.

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 500 ml kisele vode
  • 30 g svežeg kvasca ili kesica suvog
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Priprema:

Kvasac i šećer pomešajte sa kiselom vodom i kašikom brašna da se kvasac aktivira. Zatim zamesite testo tako da nije ni previše tvrdo, ali ni suviše meko i vlažno da se ne bi lepilo za ruke i ostavite ga na toplom mestu da nadolazi 45 minuta.

Naraslo testo ponovo premesite, po želji oblikujte pletenice, jufke ili druge ukrase, pa ga preručite u odgovarajući kalup za pečenje koji ste prethodno obložili pek papirom ili dobro podmazali uljem.

Ostavite slavski kolač da nadolazi još 15 minuta, pa stavite da se peče na 240 stepeni C oko 50-60 minuta u zavisnosti od jačine rerne.

Kada je kolač pečen i kada dobije finu zlatnosmeđu boju, izvadite ga iz rerne, ostavite malo da se hladi u kalupu, pa ga izvadite iz kalupa, pokrijte čistom i suvom kuhinjskom krpom i ostavite da se skroz ohladi.

 

Komentari (0)

Loading