Celebrity News

Meke, mirisne i neodoljive: Još danas isprobajte sremačke krofne po receptu MIre Banjac

Recept Mire Banjac za krofne nema koga nije oduševio

Meke, mirisne i neodoljive: Još danas isprobajte sremačke krofne po receptu MIre Banjac

printscreen/you tube tv lica kao sav normalan svet

Mira Banjac, legenda domaće kinematografije i žena koju publika pamti po nezaboravnim ulogama, poznata je i po još jednom daru - veštini u kuhinji.

Osim što pleni na sceni, oni koji je poznaju kažu da svako njeno jelo osvaja na prvi zalogaj, a među njima  posebno se izdvaja proveren recept Mire Banjac za sremačke krofne - meke, mirisne i neodoljive.

Pročitajte: Jedan pogled na dom Mire Banjac govori kakva je domaćica

Kako sama glumica kaže, recept je pronašla pre mnogo godina u jednoj knjižici sa receptima poznatih ličnosti, koju je dobila uz časopis i kada god je spremila ove krofne, niko nije ostao ravnodušan.

- Maslac i limunova korica u testu daju im poseban ton. Pospite ih šećerom u prahu i vanilin šećerom, napunite nekom finom marmeladom i uživajte…

- Posebno dobar recept za početnike jer ako vam malo i ne uspeju po izgledu kako ste želeli, ukus će sve nadoknaditi - rekla je Moira svojevremeno, kada je i otkrila ovaj sjajan recept.

Sastojci:

500 g brašna
3,5 dl mleka
3 žumanca
60 g šećera
50 g maslaca
20 g svežeg ili 10 g suvog kvasca
izrendana korica jednog limuna
malo soli
ulje za prženje

Za recept Mire Banjac koristite sastojke sobne temperature

Dodajte šećer u mlako mleko, zatim so i kvasac, pa izmešajte i ostavite na toplom mestu 10 minuta da kvasac naraste. Umutite dobro maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu. Zatim, dodajte brašno i mleko s kvascem pa mutite mikserom dodatkom za testo nekoliko minuta. Stavite na pobrašnjenu radnu površinu, pa još malo oblikujte da dobijete homogeno i glatko testo.

youtube printscreen

 

Veliku posudu premažite uljem, pa stavite testo, dobro ga pokrijte i ostavite da naraste na toplom mestu 1 sat, dok se ne udvostruči. Zatim ga pažljivo izvadite i rastanjite na debljinu oko 7 mm.

Vadite krofne, pa ih pokrijte i ostavite još 20 minuta. Na umerenoj temperaturi zagrejte ulje, pa stavljajte krofne u ulje gornjom stranom nadole. Pecite nekoliko minuta, dok ne porumene sa obe strane.

youtube printscreen

 

Vodite računa da ulje ne bude suviše vrelo, samo će se ispeći i potamneti spoljni sloj krofne, a sredina će ostati nepečena.

Rezultat? Krofne koje osvajaju na prvi zalogaj, baš kao i Mira svojim šarmom.

Komentari (0)

Loading