Celebrity News

Huan Karlos Prvi: Od heroja monarhije do nacionalne sramote

Huan Karlos Prvi: Od heroja monarhije do nacionalne sramote

story

Hedonista, ljubavnik, prevarant, nekada heroj monarhije, danas nacionalna sramota – mnogo toga je za svoje 82 godine bivši španski kralj Huan Karlos uspeo da iskusi, a sada na spisak svojih „kvaliteta” može da doda i da je begunac.

Tu poslednju odliku na neki način zaradio je baš zato što je najpre uživao u ovim prethodno navedenim. Naime, raskalašnost koju je praktikovao u svojoj kraljevskoj prošlosti konačno mu dolazi na naplatu, pa je početkom meseca bio prinuđen da bukvalno pobegne iz svoje zemlje kako se ne bi suočio sa teškim optužbama za finansijske malverzacije.

Otkriveno je da je na jednom računu u Panami bivši kralj imao stotinu miliona evra, ali i da je to samo vrh ledenog brega koji je svojim mahinacijama godinama gradio. Dok je u toku opsežna istraga o njegovim nedelima, Huan Karlos nalazi se u Abu Dabiju, gde je odseo u luksuznom hotelu „Emirejt palas”. U Emirate je stigao privatnim avionom iz španskog grada Viga na severozapadnoj granici te zemlje sa Portugalom, preko Pariza, da bi zatim do hotela došao helikopterom.

Posada u avionu imala je još pet članova, od kojih su četvorica bili Huanovi telohranitelji. Noć u predsedničkom apartmanu jednog od najskupljih svetskih hotela košta deset hiljada dolara, a kako se navodi, njegov prijatelj i princ Emirata, šeik Mohamed bin Zaid, postarao se da hotel bude najstrože zaštićen od paparaca, kao i da na to mesto stigne dodatno obezbeđenje. Bivši španski kralj navodno se nalazi na poslednjem spratu hotela, gde je prilaz nemoguć za obične goste.

Dok traži sve načine da se ne pojavi pred španskim vrhovnim sudom, ta institucija protiv njega vodi postupak o umešanosti u malverzacije sa ugovorima o brzoj železnici sa Saudijskom Arabijom. Takođe, u Švajcarskoj se protiv njega paralelno vodi još jedna istraga zbog tajnog bogatstva koje je tamo imao.

Umesto da bude upamćen kao kralj koji je naciju preveo iz diktature u demokratiju 1975. godine, ova mrlja bacila je potpuno drugačije svetlo ne samo na njegov rad, već i na nasleđe koje je preuzeo njegov najstariji sin. O svojoj odluci da napusti zemlju Huan je obavestio Filipa Šestog, vladajućeg kralja Španije, i u pismu mu poručio da planira preseljenje u drugu državu.

Pročitajte: Leticija od Španije- Kraljica koja ruši pravila!

Filip Šesti, koji je na tu poziciju došao 2014. godine kada je Huan abdicirao, gleda da se na sve načine distancira od očevih skandala. Zato mu je ukinuo godišnju apanažu od 194.000 evra i odrekao se porodičnog nasledstva, budući da je taj novac, po svemu sudeći, prljav.

Fatalna ljubavnica

 

Premda su dugo bili u ljubavnoj vezi, upravo bivša ljubavnica Korina zu Zajn Vitgenštajn (55) došla je glave bivšem španskom kralju. Ona je u snimljenom razgovoru s jednim policijskim istražiteljem ispričala sve o njegovim poslovnim mahinacijama, a kasnije je izašla i u javnost sa tvrdnjama o njihovom odnosu. Snimci koji su procurili zadali su ozbiljan udarac Karlosu.

Koliko god da je u rodnoj zemlji omražen, čini se da Huan u svetu ima veoma jake veze, koje ga se ni u periodu krize neće odreći, i to ne samo u Emiratima. Tako je, na primer, kubanski „kralj šećera” Pepe Fanhul izjavio da je Karlos uvek dobrodošao na njegovom imanju u Dominikanskoj Republici. Španski mediji prenose da Huan takođe ima moćne prijatelje u Peruu, gde bi mogao da pronađe utočište ako mu zatreba.

Problemi Huana Karlosa počeli su dok je još bio na kraljevskoj funkciji 2012. godine. Iako je praktično tokom čitave vladavine imao slično ponašanje, koje je na razne načine zataškavao, tek tada su stvari počele da izlaze na videlo. U jeku tadašnje ekonomske krize, kada je polovina mladih u Španiji bila nezaposlena, Huan je otišao na luksuzni safari u Bocvani.

Možda bi i ta avantura prošla nezapaženo da nije slomio nogu prilikom povratka iz noćnog lova na slonove, pa je morao da se hitno vrati u Španiju na operaciju. Otkrivena je tako i Karlosova dugogodišnja afera sa nemačkom preduzetnicom Korinom cu Zajn Vitgenštajn, koja ga je pratila gotovo na svim putovanjima na kojima ne bi bila njegova supruga, kraljica Sofija.

Znala je, međutim, Sofija već dugo da joj suprug nije sasvim veran. Kako se pričalo, bivši kralj je za života spavao sa čak pet hiljada žena, a kraljica je samo okretala glavu na drugu stranu kako ne bi bio ugrožen ugled monarhije. To što je za javnost njihov brak bio skladan ne znači, međutim, da su iza zatvorenih vrata bili u dobrim odnosima.

Pročitajte: Šta može biti preče od praunuka? Kraljica Elizabeta i princ Filip nisu bili na krštenju princa Luisa

Nikada mu nije oprostila aferu sa španskom misicom i glumicom Saritom Montijel, ali odnos sa pomenutom Korinom čini se da je bio još ozbiljniji. Od pomenutih stotinu miliona evra, navodno je 65 miliona poklonio upravo bivšoj nemačkoj ljubavnici.

Nije poznato kakva sudbina čeka vremešnog Huana Karlosa i da li će tokom života, pored svega što je u njemu video, spoznati i kako izgledaju zatvorske rešetke. U Španiji ga štiti imunitet koji je uživao za vreme vladavine, ali u Švajcarskoj nema taj luksuz. Čak i da ne dobije kaznu za dela za koja ga optužuju, trajna fleka na ugledu španske kraljevske porodice teško će biti oprana.

 

Komentari (0)

Loading