Celebrity News

Preminuo Desimir Stanojević, čuveni Vukašin iz "Srećnih ljudi"

Autor: | 10/03/2020

Preminuo Desimir Stanojević, čuveni Vukašin iz "Srećnih ljudi"

Glumac Desimir Stanojević, koga domaća publika najviše pamti po ulozi Vukašina u legendarnoj seriji "Srećni ljudi", preminuo je u svom stanu rano jutros, ovog 10. marta, u 69. godini života

Tužnu vest potvrdio je za "Blic" njegov prijatelj, producent Oliver Paunović.

Glumac Desimir Stanojević je rođen 7. oktobra 1950. godine u Nišu. Igrao je u Narodnom pozorištu u Nišu od 1970. do 1990. godine a od 1991. u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Osnivač je Omladinskog pozorišta „Treća polovina“ u Nišu. Zaslužan je za izvođenje prvog mjuzikla u istoriji Niškog pozorišta, „Violinista na krovu“. Takođe je zaslužan za postavljanje mjuzikla "Cigani lete u nebo" u Niškom "Narodnom pozorištu" (u njegovoj režiji).

Desimir je iza sebe ostavio dve ćerke: Ninu i Sonju. Nina je završila Muzičku akademiju u Novom Sadu i radi u Simfonijsom orkestru RTS-a, dok se Sonja odlučila za veterinu.

Jedan od poslednjih intervjua koje je glumac Desimir Stanojević dao za domaće medije, bio je za Novosti. U razgovoru za pomenuti list otkrio je zašto smo ga nakon uloge Vukašina retko viđali na ekranu.

- Nalazio sam se na "crnoj listi" tadašnjih partijskih krugova, jer sam bio i ostao jedan od rukovodilaca jugoslovenske levice. Politikom se bavim još od omladinskih dana, a trenutno radim u rukovodstvu partije mog učenika Aleksandra Vulina - kaže nam glumac. - Posle petooktobarske revolucije načinjena je lista, koja je zabranjivala moje angažovanje u bilo kom TV projektu. To se u međuvremenu malo promenilo, ali nije televizija sve u životu. Za mene je pozorište vrhunska stvar.

Desimir je tada objasnio da je veliki broj projekata snimio za inostrane produkcije.

- Mnogo toga sam uradio za Italijane, iako se ti filmovi u Srbiji nisu prikazivali. Kod nas ako ne glumiš u seriji, kao da te nema - tvrdi Stanojević, koji igra u predstavama "Grk Zorba", "Zona Zamfirova", "Cigani lete u nebo", a priprema i film Zvonimira Šimuneca "Slavujevo doba". - Inače, pored glume bavim se i lektorisanjem komada na staroniškom jeziku, na kojem sam odrastao - ispričao je te 2017. godine Desimir za pomenuti list.

Glumac Desimir Stanojević je uspešno oživeo lik Vukašina Golubovića, koji je slika i prilika vremenskog perioda opisanog u seriji.

- Insistirao sam da mu dodamo južnjački karakter - duhovitost, pravednost i borbenost. Vule je oličenje svega što sam privatno bio u tom trenutku. Ne znam kakvo bi vreme donelo današnjeg Vukašina Golubovića i s kojim bi se problemima susretao. Sa tadašnjim se izborio, a ne znam kako bi prošao danas - ispričao je iskreno glumac.

Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeno.