Celebrity News

Obilazak dostojan careva: Mesta koja morate posetiti u Beču

Obilazak dostojan careva: Mesta koja morate posetiti u Beču

Glavni grad Austrije je kulturna i istorijska meka Europe koja broji brojne palate, muzeje i druge arhitektonske zanimljivosti. Na popisu najposećenijih mesta u gradu koje mora da obiđe svaki svetski putnik upravo su ove lokacije.

1. Panoramski točak Wiener Riesenrad, Prater

Ako želite da vidite ceo Beč odjednom, popnite se na panoramski točak u sklopu zabavnog parka Pratera. Reč je o 65 metara visokoj građevini izgrađenoj 1897. godine koja vam osigurava vožnju u trajanju od 20 minuta, ali i mogućnost da napravite fantastične fotografije. Cena ulaznice za Riesenrad iznosi 9,50 evra, ali možete uštedeti ako na vožnju idete u grupama ili posedujete Vienna Card.

2. Schönbrunn, Schönbrunner Schloßstraße 47

Barokna palata pod zaštitom UNESCO-a jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Beču. Reč je o nekadašnjoj letnoj rezidenciji Habzburgovaca u kojoj se Franjo Josip oženio za kraljicu Sisi. Spektakularni Schönbrunn broji oko 1400 prostorija, a pažnju privlače i njegovi veličanstveni vrtovi zbog kojih ga često nazivaju Mini Versaj. Cena ulaznice uz vodiča iznosi oko 18,90 evra.

3. Bečki zoološki vrt, Schönbrunn

Najstariji zoo vrt na svetu otvoren je davne 1792. godine u sklopu Schönbrunna i predstavlja jedinstven spoj kulture i prirode u koju je moguće razgledati 700 životinjskih vrsta. Ovo je najbliži zoo vrt u "komšiluku" ako uživo želite da vidite velike pande ili ugrožene sibirske tigrove. Deci do šest godina starosti ulaznica je besplatna, starija deca plaćaju dnevnu kartu 8 evra, a odrasli 16,50 evra.

4. Hofburg, Heldenplatz

Centrom Beča dominira palata Hofburg, koja se do 1918. godine smatrala sedištem Habzburške monarhije. Kroz vreme se ovaj prostor dorađivao i nadograđivao, pa se u carskom kompleksu danas nalazi i Prirodnjački muzej, delovi Muzeja istorije umetnosti, Etnološki muzej, Muzej carice Elizabete, austrijska nacionalna biblioteka i brojne druge kulturne poslastice. Možete ga obići po ceni od 12.50 evra.

5. Španska škola jahanja, Michaelerplatz 1

Predstava Španske škole jahanja je kultna bečka institucija koja obuhvata svojevrsni "ples" lipicanaca u Carskim konjušnicama uz podlogu klasične muzike. Karte za ovu audio-vizualnu poslasticu morate unapred da rezervišete (cena 109 evra po osobi), ali deo spektakla moguće je videti za vreme jutarnjeg treninga, od utorka do subote između 10 i 12 sati, po ceni od 35 evra za odrasle.

6. Bečka državna opera, Opernring 2

Ovo je najpoznatija austrijska kuća opere, ali i jedna od najvažnijih u celoj Evropi. Tokom cele godine u ovom sedištu barokne opere i modernog muzičkog pozorišta nastupaju Bečka simfonija, Radijski simfonijski orkestar Austrijske radiotelevizije, Zbor Arnolda Schoenberga i brojni slavni gosti. Zavisno od predstave ulaznicu možete da platite od 15 do 230 evra po osobi.

7. Hotel Sacher, Philharmoniker

Kakav bi to bila poseta Beču bez uživanja u slavnoj Saher torti? Saher torta od biskvita, čokolade i marmelade od kajsije delo je bečkog poslastičara Franca Sahera koja može da se proba po celom grada. Po originalnoj recepturi priprema se u Hotelu Sacher uz Bečku državnu operu, a cela torta može da se kupi već po ceni od 23 evra. Prijatno!

Komentari (0)

Loading