Celebrity News

Novica Zdravković: Tome već 26 godina nema ovde, a on je sve veći i veći (video)

Autor: | 08/10/2017

Novica Zdravković: Tome već 26 godina nema ovde, a on je sve veći i veći (video)

Neprikosnoveni boem, pesnik, kantautor, pevač najpoznatijih kafanskih pesama... Treba li reći Toma Zdravković? Tridesetog septembra obežena je 26. godišnjica njegove smrti

Generacije šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih... pa i današnje, odrastale su i odrastaju uz ljubavne pesme Tome Zdravkovića. Pevao je iz duše, srcem, i svojim vernim fanovima kroz te stihove davao čitavog sebe.

Njega su, jednostavno, voleli svi. Toma Zdravković je pevač koji je živeo svoju muziku, a muzika je bila živa kroz njega. Ženio se četiri puta, a iza njega su ostali ćerka i sin.

Novica Zdravković održava sećanje na svog prerano preminulog starijeg brata i na neki način mu odaje počast za sve ono što je uradio i ostavio svetu, izvodeći njegove pesme i hitove, poput "Tužnog leta", "Dotak'o sam dno života", "Plakala je", "Danka"...

Jedne noći u kafani Toma Zdravković je samo za NJU napisao pesmu “O, gde si, Jelena, da mi srce smiriš” (foto/video)

Drhtavim glasom, s velikom emocijom, Novica se za Dnevni avaz prisetio Tominih početaka i života čoveka za kojeg kažu da je bio poslednji kralj kafana.

- Potičemo iz jednog sela kod Leskovca, ali je Toma, zapravo, počeo karijeru u Tuzli. Silvana Armenulić, koja je pevala s orkestrom iz Leskovca, pomogla mu je i s tim orkestrom on je otišao u Tuzlu. Tu počinje pevačka karijera. Tako da je nekoliko godina pevao u Bosni. Čak ni ne znam sve te gradove, ja sam bio veoma mlad - započeo je Novica i nastavio:

- Njegov početak je bio u Tuzli. Kasnije je stvorio i napravio svoju muziku. Polovinom šezdesetih godina počeo je da pravi svoju muziku i sa pesmom “Što je tužna tako ova noć” ušao na velika vrata. Ostalo je, evo, da kažem, istorija. Njemu je Bosna uvek bila prioritet, zato mnogi i govore da je najveći Sarajlija Toma Zdravković. 

Toma je preminuo prerarno u 52. godini života...

- Da. Ali, za sve godine svog života, mnogo je ostavio generacijama na svim balkanskim prostorima. Tomu Zdravkovića i danas imate po Srbiji, pa i po mnogim malim balkanskim državama. Još svi Tomu vole. Mnoge kafane nose njegovo ime. Pevao je širom Jugoslavije, u svakom gradu je ostavljao trag. Toma je još živ, zato je prisutan toliko. Jer, eto, mlađe generacije slušaju njegovu muziku - ponosno ističe Novica dodajući da je Toma uvek bio ispred svog vremena:

- Vidite koliko je on bio tada pre svog vremena. I dalje se sluša ne samo kao kompozitor, kantautor, nego i kao pesnik. A bio je veliki čovek samim svojim ponašanjem, umetnošću i svime onim što je posedovao, ta njegova harizma... Energija koju je nosio i prenosio na ljude, učinila je da se spominje i da opstaje. To je takva legenda. Lepo je to što je ostavio sve to generacijama. Lepo je što ga spominju kolege, jer on je, zapravo, spomen estrade, spomen tog posla, spomen svih onih koji se bave muzikom.

Mnogi su želeli da snime film o Tomi Zdravkoviću, a ovih dana se priča da će Dragan Bjelogrlić uraditi jedan takav.

- Nadam se da će taj film baš on da radi. Za sada ne mogu ništa da kažem. Nadam se da će to realizovati. Eh, sad, za koliko vremena, kad, kako... to ne znam - priznao je Novica i otkrio kako se oseća kada nakon toliko vremena sluša Tomine pesme.

- Da vam kažem, u početku je to bilo vrlo teško, da. Posle se naviknete. Već 26 godina nema ga ovde, a on je sve veći i veći. Mnogi su mi nekako govorili da su s njim pili. A onda je to meni malo smešno, Toma Zdravković je bio veliki gospodin. Nije bio pijanac, Toma je bio boem. Velika je razlika između pijanca i boema - zaključuje Novica.