Celebrity News

Deceniju nakon pogibije Tošeta Proeskog otkrivena njegova velika neostvarena želja

Autor: | 16/10/2017

Deceniju nakon pogibije Tošeta Proeskog otkrivena njegova velika neostvarena želja

Svi dobro pamtimo tu 1997. godinu kada se na balkanskoj muzičkoj sceni pojavio dečak Toše Proeski koji je živeo za pesmu. Jedan od najboljih studenata solo pevanja postao je najpoznatiji makedonski pevač, ali voleo ga je ceo Balkan.

Obasipan je plišanim igračkama, za koje je u svojoj kući u Kruševu imao posebnu sobu. Danas je njegova rodna kuća muzej i turistička atrakcija, navodi dnevno.rs.

Објава коју дели Boban (@boban.vesic_art) дана 16. Окт 2017. у 1:10 PDT

Osvajao nas je glasom i pogledom iz kog je izbijala plemenitost i dobrota kakve se retko kad sreću. Jedan od njegovih najprodavanijih albuma svakako je "Božilak" (duga) - kompilacija 14 izabranih tradicionalnih makedonskih pesama. Na ovom albumu Toše peva uz simfonijski orkestar.

Nažalost, njegov život je prerarno ugašen i danas se navršava punih deset godina od pogibije sjajnog Tošeta Proeskog.

Pevač je imao zavidnu karijeru na prostorima bivše Jugoslavije i bio na korak od svetskog uspeha, ali i jednu veliku neostvarenu želju.

Naime, kako piše Kurir Tošetova velika želja bila je da se nađe u operi Emira Kusturice "Vreme Cigana“.

Kako saznaje ovaj dnevni list, pevač se prijavio na kasting, na kome su bili i Nikola Đuričko i Stevan Anđelković, ali nažalost, nije uspeo da ostvari san.

- Toše je bio veoma zainteresovan za Kustin projekat. Imao je sjajan vokal, fizički izgled, znanje i popularnost. Prijavio se na kasting, ali nije bilo načina da uskladi tu operu sa svojim brojnim obavezama. Bio je jedan od najtraženijih pevača, s brojnim zakazanim koncertima. Nikad nije mogao da prežali što nije uspeo sve to da uklopi - otkriva izvor.

Najveći Tošetov hit “Soba za tugu” krije veliku tajnu čoveka koji je ubio i patio zbog ljubavi

Ovim povodom novinari su pozvali glavnog junaka Kustine opere Stevana Anđelkovića, koji je igrao Perhana.

- Dosta njih je bilo na kastingu. Zaista ne znam šta je tačno bilo, ali znam da se nisu nešto dogovorili. Čini mi se da Toše nije pristao zbog nekih svojih obaveza. To nema veze sa mnom. Meni je drago što sam dobio ulogu. Po godinama sam bio najpribližniji glavnom liku Perhanu, bio sam dete... Mogao sve to da ispratim i vizuelno i pevački, tako da mi se sve to poklopilo. To mi je pomoglo u karijeri i velika mi je čast. Otvorila su mi se mnoga vrata i dan-danas imam neke pogodnosti u Francuskoj. Toše je bio jedan od mojih pevačkih idola. Kad se sve to desilo, svi smo bili potreseni jer je bio legenda. Obožavam da pevam njegove pesme - rekao je pevač za Kurir.

Na godišnjicu njegove smrti objavljen je i demo snimak pesme “Kad voliš”, koja je proslavila makedonsku pevačicu Karolinu Gočevu, ali u njegovom izvođenju.

Poslušajte kako zvuči pesma u Tošetovoj izvedbi, a koja do sada nigde nikada nije puštena.

Podsetimo, Toše Proeski poginuo je 16. oktobra 2007. na auto-putu Zagreb-Lipovac. Njegov prijatelj i vozač izgubio je kontrolu nad automobilom i udario u kamion.

Toše je smrtno stradao na mestu, njegova menadžerka Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže povrede.