Celebrity News

Scenarista "opleo" po kraljici Elizabeti II : Ona je seljanka ograničene inteligencije

Scenarista "opleo" po kraljici Elizabeti II : Ona je seljanka ograničene inteligencije

Tvorac serije Crown, Piter Morgan, Elizabetu II. u intervjuu za Sunday Times nazvao je ženom "ograničene inteligencije" dodavši da je kraljevska porodica "jedna poremećena institucija".

Morgan je za časopis priznao da ne bi poverovao da mu je ranije neko kazao kako će pisati scenarijo za serije o Elizabeti II.

- Ne bi mi palo na pamet da se može još išta reći o toj seljanki ograničene inteligencije, koja bi mnogo više brinula o svojim psima i uzgoju konja nego obavljala dužnosti monarha - rekao je.

Morgan, koga opisuju kao zagriženog republikanca, kaže i da je impresioniran kraljičinom sposobnošću opstanka bez obzira na "katastrofalne greške", za razliku od parlamentarnih zastupnika koje su pogrešne odluke stajale karijere. Članove kraljevske porodice u intervjuu je nazvao "parazitima ili virusima koji mutiraju".

- Pogledajte samo koliko je premijera otpremila u kovčege, nakon što su je dobro 'izblamirali', a ona je još na tronu, nadživela ih je. Reč je o jednoj poremećenoj instituciji i potpuno suludom sistemu, ali možda im upravo on omogućava da idu napred. 

Piter Morgan je privatni život dugovečne vladarke otkrio u filmu "Kraljica" iz 2006. u režiji Stvena Friera, a potom i na pozorišnim daskama West Enda. Za ulogu Elizabete II. u spomenutom filmu je Oskarom nagrađena slavna britanska glumica Helen Miren.

Dok se taj film bavio Elizabetom u zreloj životnoj dobi, radnja serije "Kruna" prati život mlade princeze koja se udaje za Filip Mauntbatena u turbulentnim vremenima nakon Drugoga svetskog rata. Elizabetu II. u seriji utelovljuje Kler Foj, koja je u Bi-Bi-Si-jevoj mini-seriji Wolf Hall iz 2015. glumila drugu britansku kraljicu, Anu Bolen.

Morgan je u svakoj sezoni serije "Kruna" planirao da prikaže desetgodišnje razdoblje kraljičine vladavine, a priča počinje zamršenim preuzimanjem trona nakon smrti kralja Džordža VI. pod nadzorom tadašnjeg premijera Vinstona Čerčila. U trećoj i četvrtoj sezoni serije kraljicu će glumiti Olivija Kolman.