Celebrity News

Jelena Karleuša: Dok me ovde osuđuju, svet me ceni i prihvata

Ako neko donosi dašak Holivuda u ovaj region, onda je to ona – žena koja krši sva pravila i postavlja svoja. Deluje dominantno i snažno, ali je u isto vreme emotivna i nežna osoba kojoj nije palo nimalo lako sve kroz šta smo prošli ove godine. Čemu se nada i šta očekuje od naredne, Jelena Karleuša otvoreno je govorila samo za “Story”...

Jelena Karleuša:  Dok me ovde osuđuju, svet me ceni i prihvata

Uprkos ovakvoj godini, koja je malo toga imala da pruži, a previše toga da nam oduzme, rešili smo da je završimo glamuroznim notama. Toliko smo svi zaslužili. Ujedno, da baš na takav način dočekamo narednu i nadamo se da će po svemu biti bolja. A ko bi nam taj glamur bolje doneo od osobe koja ga godinama najbolje nosi na javnoj sceni ne samo Srbije već i regiona, dok su višestruki primeri i kada je trendove postavljala u svetu.

Jelena Karleuša: Nasmejala se sudbini u lice

Međutim, muzička zvezda Jelena Karleuša (42) nije idealan sagovornik za novogodišnju priču s naslovnice samo iz tog razloga, naprotiv. Postoji li javna ličnost koja bolje od nje razume koliko je važno biti na visini zadatka i kada je sve upereno protiv nje? Inat je afrodizijak koji je Jelenu vodio kroz čitavu karijeru, a poslednjih godina, kada je bila na meti svih samo zato što je svoja, koristio joj je kao naročito ubojito oružje u samoodbrani. Osobinu koja nam je svima donekle bila potrebna da preguramo ovu godinu, Jelena je dovela do perfekcije a sada stoji pred nama uverena da će godina pred njom biti zaista njena, ona u kojoj će najzad pokazati i sva druga oružja iz svog dobro opremljenog arsenala.

Koliko je bilo potrebno napora da ovako bajkovito ukrasite svoj dom na kraju verovatno najsumornije godine koju smo preživeli?

- U inat svemu, u inat ne jednoj užasnoj, nego za mene pune dve godine lošeg perioda, obukla sam najlepšu haljinu, deci napravila novogodišnju čaroliju i nasmejala se sudbini u lice. Ovo mi je bilo potrebno kao jedna vrsta pozitivne terapije.

Ispovest i suze Jelene Karleuše u emisiji uživo: Sada sam oslobodila veliki teret koji sam nosila na srcu

Foto: Miloš Miletić

 

Da li vas je napustio optimizam ili verujete da nam 2021. godina donosi nešto lepše od ove prethodne?

- Znam da donosi. Osećam to. Mnogo puta sam u životu očajavala i bilo mi je teško. Ali ono što me je život naučio jeste da sve loše kad-tad prođe. Taj optimizam kad je najteže, ujedno je i moja najjača osobina.

Osim onlajn koncerta koji ste održali i nekoliko nastupa tokom kratkotrajnih popuštanja mera, vaš posao je bio potpuno obustavljen. Kako to utiče na jednog umetnika?

- Uvek sam mislila da neću biti živa kad se velike planetarne promene budu dešavale, ali evo, svi smo živi u jutro jednog novog čovečanstva. Ovo je početak novog doba i više nikada ništa neće biti kao nekada. Naše je da se prilagodimo, adaptiramo, prihvatimo nova pravila života i igre. Moj posao je, čini mi se, najviše pogođen i umetnici su na planetarnom nivou suočeni s velikim problemom. Šou-biznis je desetkovan i opstaće samo najjači. Surovo, ali je tako. Zato sam rekla, više nikada ništa neće biti kao pre. Srećom, ja sam i pre ove katastrofe koja nas je zadesila bila multimedijalna ličnost, nisam bila jedino aktivna u sferi muzike. Digitalizacija, društvene mreže, onlajn koncerti, to je novi poredak stvari.

Na šta prvo pomislite kada se probudite tokom ovih neizvesnih dana?

- Pomislim kako smo olako shvatali sve što smo imali pre ove pandemije. Kako nismo cenili i kako smo nesvesno srljali u problem, a bilo je pitanje trenutka kada će sve krenuti u lošem smeru. Nažalost, moram da kažem da po logici stvari, menjanjem ekosistema, s bolesnom i prenaseljenom planetom, nama i našoj deci treba zaista mnogo sreće u budućnosti. Čovečanstvo je na velikom ispitu i ovo je bio tek mali test. Da li smo spremni za ozbiljnije probleme? Sigurno da nemamo veliki izbor.

Karleušina zemlja čuda: Luksuzna vila pretvorena u pravu božićnu bajku!

Foto: Miloš Miletić

 

Kako izgledaju praznici u vašem domu ove godine?

- Priznaću da je izostala ona divna euforija, ma koliko sam se trudila. Ali je bar predivno dekorisano, zdravi smo, tetka Danijela je napravila sarme i rusku salatu, palimo kamin i puštamo filmove sa božićnom tematikom... Zahvalni smo na tome, ne tražimo ništa više od Deda Mraza.

Da li su vaše ćerke i dalje oduševljene Novom godinom ili su prerasle radovanje praznicima?

- Naravno da su deca i te kako osetila svu snagu pandemije, nedostatak škole, svakodnevne loše vesti, prebrojavanje žrtava i strah od neizvesnog sutra. Tako da je i Nova godina stigla prebrzo i u toj mračnoj atmosferi. Svi porodično nismo imali praznični osećaj.

Atina je već zvezda društvenih mreža, ima više od 100.000 pratilaca samo na „instagramu“. Tolika popularnost donosi i određene probleme, već je bila meta nekih negativnih tekstova u medijima. Jeste li spremni na sve što vas čeka pošto je već očigledno da će ona biti javna ličnost i da će privlačiti ogromnu pažnju medija?

- Tu sam da je zaštitim, nadgledam i kontrolišem. Ona ima samo 12 godina, a Nika 11. Prerano je govoriti o budućem pozivu jer se to kod dece menja iz dana u dan. Za sada je sve pod kontrolom i ne dozvoljavam da moja deca budu meta zbog mog imena. Ujedno pričam sa njima, objašnjavam ružne aspekte javnog posla, pojašnjavam internet kao mesto gde može da se očekuje sve i svašta i na mojim primerima ih učim šta znači biti meta ljudske zavisti. Moraju da znaju da ulaskom u svet društvenih mreža, odrastanje se ubrzava na surov način. Mogu samo da kažem da sam ponosna na obe, na njihovo vaspitanje i skromnost.

Jelena Karleuša oštro: Žena ako je majka ne treba da izgleda kao kućna pomoćnica!

Foto: Miloš Miletić

 

Nika se obratila onima koji joj pišu negativne komentare i to je oduševljeno prihvaćeno na društvenim mrežama. Da li ste oduvek primećivali povećanu empatiju kod vaše mlađe ćerke?

- Nika samo pokazuje više osećanja, dok Atina ne želi o tome otvoreno da govori. Inače su obe veoma emotivne i osetljive. S Nikom se razumem samo pogledom, veoma je inteligentna i vezana za mene. Ponekad su njene izjave zastrašujuće zrele i nepripadajuće detetu od 11 godina. Veoma me podseća na mene kad sam bila mala. S druge strane, Atina je u fizičkom smislu moja kopija.

Na početku 2020. godine ste izjavili: “Bez para bi bilo teško, ali bez ljubavi još teže”. Pošto ove godine nije bilo prilike da zaradite mnogo novca, jeste li bili voljeni?

- Ako bih morala sebe da opišem u jednoj rečenici, to bi bilo – čudna i neshvaćena žena večito gladna ljubavi. Nikada je nema dovoljno da bih ja bila potpuno srećna. Plašim se da je to usud svih žena u ovom poslu. Tašnice i cipele ne znaju da kažu: „Lepa si“, „Bravo“, „Laku noć“, „Dobro jutro“, „Volim te“. Materijalno nagomilavanje je puka kompenzacija.

 

 

Imate li utisak da je interesovanje tabloida za vaš privatni život malo popustilo?

- Posle 150 krivičnih i parničnih tužbi koje sam podnela protiv medija, bilo bi pravo čudo da nije popustilo. Zlo koje su naneli meni i mojoj porodici je nemerljivo. Udar na moje dostojanstvo podnela sam kako sam znala i umela i rešila da se branim. Licemerje koje tabloidi propagiraju je otužno. Tobož apeluju na zaštitu žena, a onda bezobzirno više meseci linčuju jednu ženu i majku na najbrutalniji način kršeći i zakon i osnovna ljudska prava.

Verujem da sve koji čitaju ovaj intervju interesuje kako vaš brak danas funkcioniše kada su svi potresi, čini se, prošli.

- Funkcioniše veoma dobro, što je ujedno novogodišnja čestitka svima koji su pokazali toliko zla i mržnje prema meni i mojoj porodici.

Foto: Miloš Miletić

 

Čini mi se da ste nakon gubitka majke promenili i neke svoje životne navike. Više ne možemo da pročitamo da burno odreagujete na prozivke nekog kolege ili koleginice. Da li ste rekli sve što ste imali ili ste se umorili?

- Ne želim više da rasipam moju zvezdanu prašinu na nebitne likove koji žele par minuta slave kačeći se za mene.

Ono što vam je svakako neizostavni hobi jeste fotografisanje za „instagram“. Budući da ste uz Novaka Đokovića najpraćenija srpska javna ličnost, kolika je odgovornost šta ćete tamo objaviti?

- Na vreme sam shvatila uticaj društvenih mreža i dok su mi se svojevremeno smejali, danas razumeju onu staru: „Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje“. Odavno sam postala u neku ruku sama svoj medij i ne zavisim ni od koga. Imam prirodan osećaj za diranje nerva publike i to koristim na pravi način. Ne volim da pratim, već da me prate. U svakom smislu i u svim segmentima mog posla.

Često udarate na patrijarhalnu psihu Srba provokativnim stajlinzima i fotografijama. Da li vas to zabavlja?

- Zabavlja me reakcija malograđana koja svakako ne može da utiče na mene i nikada nije. Inače u Srbiji ne bih bila ovde gde jesam posle 25 godina karijere. Predrasude, malograđanština i primitivizam su nešto što sam prezirala i protiv čega sam se borila oduvek. U zemlji gde se kriminalci slave kao heroji moje provokativno oblačenje je najmanji problem, verujte. S druge strane, dok ovde osuđuju, svet me ceni i prihvata, tako da ću nekako preživeti.

 

 

Po onome što možemo da vidimo, bolje vas razumeju američke muzičke zvezde koje kopiraju vaše odevne kombinacije nego koleginice u Srbiji s kojima za ovih 26 godina niste uspostavili dobru komunikaciju iako ima njih nekoliko s kojima ste u prijateljskim odnosima.

- Ne osećam se pripadnicom domaće estradne kaste. Ne pripadam tu i nikad nisam. Oduvek sam sebe doživljavala ovde među njima kao lisicu u kokošinjcu. I dok leti perje, ja sam uvek dežurni krivac. Da se razumemo, ja imam veliki uticaj na javno mnjenje jer imam stav koji je hrabar, jasan, iskren i bez kalkulacije. To narod prepoznaje. Imam stav, drugi u mojoj branši stav nemaju ili se previše plaše da ga javno iskažu. Zato su samo prašina, ali ne zvezdana prašina. To je suštinska razlika između mene i njih. Ponekad pomislim da me mnogi od njih ne vole upravo zato što u meni vide snagu i hrabrost koja njima nedostaje.

Foto: Miloš Miletić

 

 

Šta se ne prašta ženama u Srbiji u 21. veku?

- Ne prašta se stav i ne prašta se hrabrost da žive život onako kako one žele, a ne kako im je nametnuto.

Kako vidite sebe za deset godina, hoće li se JK do tada zakopčati ili i dalje planirate da ostanete verni svom bombastičnom imidžu?

- Za 10 godina ću izgledati bolje nego sada. Biću 10 godina mlađa i 10 godina opasnija.

Koronavirus je poremetio planove da u protekloj godini fanovima predstavite novi album.

- Album je gotov, sve pesme su skupljene i čekamo pravi momenat da uzletimo. A kada se konačno ova zver oslobodi, ni na muzičkoj sceni ništa više neće biti isto.

Foto: Miloš Miletić

 

Kako će izgledati nova muzička JK era kad za nju dođe vreme?

- Potpuno novi zvuk, ali i divne melodije, tekstovi koji ruše i bave se tabu temama.

Za kraj – šta želite sebi u 2021. godini?

- Sve moje želje otišle su s Divnom. Nemam nijednu želju, sem da nastavim da radim svoj posao onako kako znam. 

Šta su ove godine vaše ćerke poželele i dobile za poklon?

- Poželele su da negde putuju i tata im je ispunio tu želju. Pošto su bile mnogo dobre devojčice, mama im je ispunila drugu, a to su novi telefoni kojima su se obradovale više nego bilo čemu ikada. Napominjem da ništa nisu tražile i to me je negde veoma tištalo. Svako dete ima neku želju, a moja deca nisu želela ništa. Pošto su imale stare aparate, a vole „tiktok“, vole da fotografišu i snimaju, vole igrice, to je bio najkorisniji poklon.

Komentari (0)

Loading