Celebrity News

Kako princ Džordž i princeza Šarlot već krše strogi protokol propisan stogodišnjom tradicijom

Kako princ Džordž i princeza Šarlot već krše strogi protokol propisan stogodišnjom tradicijom

Iako još nisu ni svesni svih svojih postupaka i odgovornosti koju su dobili titulom princa i princeze, dvogodišnja Šarlot i četvorogodišnji Džordž već su u nekoliko navrata prekršili kraljevske protokole propisane stogodišnjom tradicijom.

Strogu britansku kraljevsku tradiciju sve češće zaobilaze neki mlađi članovi porodice, pa smo tako već mogli da primetimo princa Vilijama i njegovu suprugu Kejt Midlton kako se ne drže striktno svih propisanih pravila.

Samim tim, u kršenje protokola uključili su i svoje dvoje dece, princezu Šarlot i njenog brata, princa Džordža.

Uobičajen početak

Za razliku od svog oca, princa Vilijama i strica, princa Harija, ovo dvoje kraljevske dečice imalo je malo normalniji početak detinjstva. Dok smo dvojicu prinčeva vrlo često mogli da vidimo na paparaci fotografijama u raznim dnevnim novinama širom sveta, privatnost princeze Šarlot i princa Džordža ipak je na višem nivou. To je rezultat insistiranja njihovih roditelja koji od medija traže potpunu diskreciju prilikom odlaska u vrtić.

Budući da se od njih kao javnih osoba ipak očekuju neke informacije i novosti, Kejt i Vilijam su pronašli način kako da udovolje svima. Tako su putem službenih profila Kensingtonske palate na društvenim mrežama objavili fotografije prvog dana vrtića svojih dvoje mališana i tako zadovoljili medije, a dečici pružili sigurniji i mirniji odlazak u novo poglavlje života.

Promena redosleda nasleđivanja

Rođenje prvog deteta vojvode i vojvotkinje od Kembridža promenilo je mnogo toga u kraljevskoj porodici. Nekada je isključivo muško dete bilo naslednik, čak i ako je mlađe od prvorođene sestre. Ovo prilično zastarelo pravilo izmenjeno je 2013. godine, što znači da će čak i ako treće dete Vilijama i Kejt bude dečak, princeza Šarlot i dalje biti četvrta u redu za presto, a nova beba peta.

Džordž i Šarlot nisu živeli u Londonu

Vilijam i Kejt nakon venčanja su prvo živeli u Anglsiju, u severnom Velsu, da bi potom kao svoju glavnu rezidenciju izabrali vilu u Norfolku. Tamo su živeli sve do preseljenja u Kensingtonsku palatu. Ali odabirom doma van Londona pokazali su svoju brižnu roditeljsku stranu. Hteli su da decu sklone što dalje od medija i javnosti i da im pruže što je moguće mirnije detinjstvo.

Izbor škole za princa Džordža

Početkom septembra četvorogodišnji princ Džordž krenuo je u prvi razred prestižne privatne škole "St. Thomas" u jugozapadnom Londonu, čime je prekinuta dosadašnja tradicija po kojoj su muški članovi kraljevske porodice pohađali isključivo škole za dečake. Britanske medije je ovakva informacija zatekla, pa su je opisivali kao nekonvencionalan i neočekivan izbor smatrajući da će Džordž nastaviti tradiciju i pohađati "Wetherby", školu u koju su nekada išli prinčevi Vilijam i Hari.

Ne boje se da pokažu reakcije u javnosti

I Džordž i Šarlot još uvek su pre svega samo deca, a to često dolazi do izražaja u njihovim javnim istupima, kada nesvesni pažnje koja je na njih usmerena pokažu svoje pravo lice. Tako smo letos princezu mogli da vidimo u zaigranom trenutku pre ulaska u avion na berlinskom aerodromu, kada je neposlušno sela na pod i odbijala da sledi zadati protokol.

Istovremeno se na Džordžu tokom tog službenog putovanja u Nemačku video umor. Mališan nije skrivao koliko su mu politički događaji dosadni i kako bi radije voleo da budu na nekom zabavnijem mestu.

Neformalna odeća za posebne goste

Prema kraljevskom pravilu, svi članovi monarhije treba da poštuju strogi kodeks oblačenja kada u goste dolaze važni državnici ili predsednici. To pravilo je maleni Džordž uspešno zaobišao, dočekavši tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obamu u bade mantilu i pidžami u svom domu u Londonu. Simpatična situacija oduševila je sve prisutne, pa i bivšeg predsednika.