Celebrity News

Stefan Milenković dobio nagradu "Dimitrije Mitrinović" za izuzetan doprinos srpskoj kulturi

Stefan Milenković dobio nagradu "Dimitrije Mitrinović" za izuzetan doprinos srpskoj kulturi

Stefan Milenković virtuoz na violini dobio je značajnu nagradu "Dimitrije Mitrinović" za 2017. koju tradicionalno dodeljuje Fond "Ars Longa" za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

Stefan Milenković je srpski violinista i muzički pedagog sa internacionalnom karijerom. Rođen je u porodici Zorana Milenkovića, violiniste i Lidije Kajnaco, pijanistkinje italijanskog porekla. Prve časove violine davao mu je otac još kad je imao tri godine. Nekoliko godina kasnije imao je prvi nastup kao solista sa orkestrom. Svirao je za američkog predsednika Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu 1987. i za sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova u Beogradu 1988. godine. Godine 1991. slušao ga je papa Jovan Pavle Drugi. Svoj hiljaditi nastup imao je 1993. godine u Montereju u Meksiku. Nakon što je 1994. kao najmlađi diplomac diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, pozvan je da studira na univerzitetu Džulijard u Njujorku, gde je radio sa Doroti Delej, a od 2003. godine i predavao. Nastavio je da izvodi brojne koncerte i 2000. godine postao je izborni član Perlmanovog muzičkog programa. Godine 2003. imenovan je za dopisnog člana univerziteta Džulijard i postao profesor na fakultetu muzike Univerziteta Ilinoisa u Urbani i Šampejnu, odsek gudačkih instrumenata. Takođe je od 2012. gostujući profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Svoje pedagoške aktivnosti, Stefan Milenković uspešno koordinira na brojnim nastupima širom sveta.

Stefan Milenković svira na violini jednog od tri najveća majtora u istoriji za izradu žičanih instrumenata Giovanni Battista Guadagnini iz 1783. godine. Objavio je desetak CD-ova na kojima svira kompozicije najvećih majstora klasične muzike kao što su Paganini, Brams, Mozart, Bah i mnogi drugi. Živi u SAD.