Celebrity News

Anđelina Džoli snima film o najboljem sportisti svih vremena

Anđelina Džoli snima film o najboljem sportisti svih vremena

Glumica Anđelina Džoli najavila da će uskoro početi snimanje o životu legendarnog sportiste, koji se bavio "svim i svačim" tokom svog života.

Film se zove "Bright Path: The Jim Thorpe Story", a Džolijeva kaže da je počastvovana što će raditi na jednom ovakvom projektu.

- Imala sam tu čast da upoznam Bila Torpa, njegovog sina, kao i neke članove plemena kome je Džim pripadao.

Predstavinici plemena kažu da će ovim filmom pokazati publici ko su oni i šta znači njihova borba. Džima će igrati glumac Martin Sensmeier, kojeg trenutno gledamo u seriji "West World".

O životu Džima Torpa se malo zna. Smatra se da je rođen 1888. u mestu koje se zove Prag negde u Ohaju. Njegova krv je indijanska, a ime s kojim je rođen je Va-to-huk, što znači "onaj koji osvetljava put".

Bez majke je ostao rano, pa je otac preuzeo brigu o njemu. Kasnije je između njih bilo nesuglasica, jer je Džim bio lud za sportom ali ne i školom. Na kraju su ipak uspeli da nađu zajednički jezik i Džim je uz pomoć sporta dobio stipendiju za koledž i završio ga.

Kasnije je igrao bejzbol za Njujork Džajanste i Sinseneti Redse. Kao atletičar uspeo je da 1912. stigne u Stokholm na OI. Osvojio je zlato u desetoboju i u modernom petoboju. Kralj Gustav mu je rekao tokom dodele medalja da je "najbolji sportista kojeg je ikad video".

Godinu dana nakon OI, američke novine pišu da je Džim igrajući bejzbol zarađivao novac, što nije bilo u skladu sa olimpijskim pravilima. Medalje su mu oduzeli, zbog tričavih 15 dolara, a njega su "zakucali" na stub srama. Nakon toga počeo je da radi na gradilištima, oženio se tri puta i odao se alkoholu. Sve što je imao izgubio je u američkoj depresiji. Razboleo se i umro 1953. kao beskućnik.

MOK je odlučio da mu vrati medalje tek 30 godina nakon smrti. Njegovi sinovi Gejl i Bil su ih preuzeli. Ulica u gradu kom je rođen nosi njegovo ime uz natpis "rodni grad Džima Torpa, najsvestranijeg sportiste kojeg je svet ikada video".