Celebrity News

SERBIA FASHION WEEK: Pogledajte kako je bilo OVA 4 SPEKTAKULARNA DANA

SERBIA FASHION WEEK: Pogledajte kako je bilo OVA 4 SPEKTAKULARNA DANA

U velelepnom zdanju Galerije Matice srpske svečano je održan jedanaesti Serbia Fashion Week. Najveća nedelja mode u jugoistočnoj Evropi dala je  svoj doprinos obeležavanju stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbij izložbom kolekcije Tuga, sećanje i lepota proslavljene akademske  slikarke i dizajnerke Ivanke Jevtović.

Veče je obilovalo emocijama, notom sentimentalnosti, a čitava svečanost upotpunjena je zvucima  gudačkog kvarteta Arsa Longa. Svim prisutnim posetiocima najpre se obratila upravnica Galerije, Tijana Palkovljević koja je stavila akcenat   na modu kao vid umetnosti i navela da se nikako ne sme zanemariti značaj koji moda ima, kako za Novi Sad tako i čitavu zemlju.

Ona iskreno veruje  da je kultura sećanja nešto što se neguje, a obeležavanje jubileja najbolji način da pamtimo i da nekim budućim generacijama prenesemo one  najvažnije trenutke iz naše istorije. Saradnja Nacionalne nedelje mode i Galerije Matice srpske traje već godinu i po dana i uz zajedničko  nastojanje da neki od najznačajnijih srpskih i inostranih dizajnera spajajući naše kulturno nasleđe i savremenost daju doprinos napretku  modnog dizajna u Srbiji. Autorka kolekcije Tuga, sećanje i lepota Ivanka Jevtović ističe da ova izložba predstavlja divan spoj mode i umetnosti  čije je putešestvije započelo pre četiri godine u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. Reč je o visokoj modi, modeli su jedinstveni i  prepoznatljivi, pa se već na prvi pogled može primetiti da je reč o Prvom svetskom ratu. Modeli su inspirisani srpskom uniformom i narodnom  nošnjom, stilizovani u ženski model visoke mode, a ukrašeni su ornamentima u obliku srca u dezenu i trodimenzionalnom asocijacijom na  ordenje kao ukras. Pored ove kolekcije, iloženi su i beli ramovi s vizantijskim srcima od pleksiglasa i rukom oslikanim motivima fresaka  koji otvaraju prozore duše u kojima boravi sećanje.

U dvorcu Eđšeg u Novom Sadu održana je zajednička revija finalista  nacionalnog  takmičenja takmičenja Fashion talent design competition u  okviru koje su svoje modele predstavili Bogdan Mrša, Tara Lalić, Mina  Cvetinović, kao i finalista internacionalnog takmičenja “European  Fashion talent design competition”, mladi dizajner iz Slovenije, Dejan  Petrović.