
Decenijama ne govore: Zbog čega je puklo kumstvo između Kusturice i Brege
31/07/2025
42 min
Sukob Emira Kusturice i Gorana Bregovića traje i danas, kumstvo puklo pre gotovo tri decenije, a razlog sve iznenadio
Autor: Tanja Kovač | 01/05/2020
Danas ćemo predstaviti jedan čaroban, slatki greh sa čokoladom. Ili bolje reći, Njenim veličanstvom čokoladom.
Ali pre toga, podsetimo se nekih zanimljivih činjenica o njoj...
Čokolada se smatra najomiljenijom poslasticom na svetu, a mnogi tvrde da je i „eliksir ljubavi“.
A mi smo pravi srećnici. Naime, naši preci sve do polovine 19. veka su mogli da uživaju samo u čokoladnom napitku. Za razliku od njih, mi čokoladu ne samo što možemo da jedemo, već se u njoj možemo kupati, namirisati, oslikati telo.
Prvi čokoholičari na svetu bili su prastari narodi Maje i Asteci. Oni su još pre 3000 godina uživali u xocolatlu, gorkom napitku koji je bio dostupan samo vladarima i najvišim slojevima društva. Spremao se od praha prženih i mlevenih plodova biljke kakaovac koji se mešao sa malo kukuruznog brašna i začina, čilija, bibera ili cimeta penasto razmućenih u vreloj vodi.
Zahvaljujući istraživanjima, osvajačima i misionarima, Španija se u 16. veku prva domogla zrna kakaovca i recepta za čoko napitak.
Međutim, bili su jako razočarani ukusom, ali, sa druge strane, nisu odustali već su se dosetili da dodaju šećer, med i vanilu.
Čokolada je posle Španije stigla u Italiju, a zatim i na francuski dvor gde su je prihvatili sa oduševljenjem. Kažu da su kraljevi i plemstvo čokoladnim napitkom lečili melanholiju… A zatim je stigla u Englesku.
Posle gotovo dvesta godina, sredinom 19. veka dobili smo čokoladu koja se mogla jesti.
Naime, 1849. godine Englez Džozef Fraj, vlasnik fabrike čokolade, posle višegodišnjeg eksperimentisanja napravio je prvu tvrdu čokoladu.
Kasnije je Švajcarac Danijel Peter osmislio prvu mlečnu čokoladu. Konačno 1930. godine Amerikanka Rut Vejkefild čokoladi je dala oblik kakav danas poznajemo.
Sastojci:
- 200gr čokolade za kuvanje
- Jedna i po šolja brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soda bikarbone
- Jedna i po šolja šećera
- pola kašičice soli
- 2gr vanile
- 3/4 šolje kakaa
- 2 jajeta
- 1 šolja mleka
-1/2 šolje ulja
-1 šoljica Espreso kafe (ili bilo koje druge kafe)
Priprema:
Sve sastojke sjedini i peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kada je pečeno, izbušiti viljuškom i preliti glazurom od čokolade.
Po želji možete dodati voće, orašaste plodove i pustiti mašti na volju prilikom dekoracije.
Uživajte i prijatno!
Decenijama ne govore: Zbog čega je puklo kumstvo između Kusturice i Brege
31/07/2025
42 min
Sukob Emira Kusturice i Gorana Bregovića traje i danas, kumstvo puklo pre gotovo tri decenije, a razlog sve iznenadio
Recept Nataše Bekvalac za čokoladne praline od samo 3 sastojka
31/07/2025
1h
Nataša Bekvalac obožava čokoladu, a ove praline će vas raspametiti.
Nema više vremena za gubljenje: Tanja Savić se poverila prijateljima, sve je već odlučeno
31/07/2025
2h
Tanja Savić više neće da gubi vreme, poverila se prijateljima o otkrila planove sa Mukijem
Jedan od mame, jedan od tate: Marko Bijelić posle svadbe bogatiji za još jednu nekretninu
31/07/2025
3h
Iako se šuškalo da Marko Bijelić nije u dobrim odnosima sa ocem, nakon što se razveo od njegove majke, sada stiže vest da Toni ipak ima poklon za sina
31/07/2025
4h
Zaposleni Ane Ivanović i Švajnštajgera otkrio šta se dešavalo iza zatvorenih vrata luksuzne vile
Komentari (0)