Dekorišite jaja uz pomoć tetovaža! Vruća voda jedini je dodatak, sve je gotovo za tili čas (FOTO)
25/04/2024
13h
Tetoviranje jaja najednostavniji je vid dekorisanja
Recepti za domaće sladolede moraju ući u vašu knjigu magičnih jela...
Bilo da je u kornetu, na štapiću ili u čaši, sladoled je svima najomiljeniji desert tokom letnjih meseci. Ne mogu da mu odode ni mladi ni stari jer predstavlja idealno letnje osveženje, kao i uživanje za sva čula. Bilo da su mlečni ili voćni, uvaljani u orašaste plodove ili s dodatkom preliva, predstavljaju idealan spoj teksture, ukusa, mirisa i osećaja neverovatnog osveženja, jer ovaj desert najbolje rashlađuje organizam.
Najpopularnija i naomiljenija letnja poslastica može bitti izvrstan međuobrok, hranljiva mlečna užina, a zbog velikog sadržaja kalcijuma odličan je za sve, posebno decu. Nutricionisti se slažu da kalorijska i nutritivna vrednost sladoleda varira od punomasnih visokoenergetskih verzija do onih koje su bogatije belančevinama, vitaminima i mineralima, zavisno od recepta. Ipak, kao i sa svim, ako se pretera, može postati onaj „višak kalorija“ koji stvara nepoželjne dodatne kilograme. Recimo, krem sladoled s karamel prelivom, čokoladom i lešnicima umnogome se razlikuje po broju kalorija u odnosu na smrznuti desert s jogurtom i šumskim voćem.
Da li je sladoled zdrav ili nije, zavisi upravo od njegovog sastava jer kalorijska vrednost može da varira od 125 do vipe od 300 kalorija na 100 grama proizvoda, ali kao i kod svake hrane, zavisi prvenstveno od unete količine. Pojedini sastojci sladoleda, poput mlečnih ili biljnih masti, u kombinaciji sa šećerom, čokoladom i orašastim plodovima mogu biti prava mala energetska bomba.
Zato mora da se vodi računa. Ni za jednu namirnicu koju unosimo ne možemo da tvrdimo da je samostalno odgovorna za porast telesne mase. Sladoled svakako može biti deo uravnotežene prehrane, ali ako je ishrana generalno neumerena i neuravnotežena i ukoliko ne postoji fizička aktivnost, jasno je da će to rezultirati viškom kilograma. Što je prehrambeni proizvod po sastavu jednostavniji, to je on manje kaloričan.
Postoje određeni koraci koje možemo preduzeti kako bismo sami napravili maštovit i ukusan, ali i nutritivno kvalitetan sladoled. Voće, jogurt i začini poput cimeta, đumbira, vanile i nane, sastojci su od kojih se mogu napraviti izvrsni ledeni deserti. Interesantne su i smrznute kombinacije s lavandom, zelenim čajem, čak i morskom solju. Voće samostalno dobro funkciše kao zdrav ledeni međuobrok, pa možete napraviti neku vašu verziju ledene poslastice sa smrznutim zrnima grožđa, ledenim kriškama lubenice iili smrznutog krema od umiksane banane.
Na našu sreću, sladoled su prihvatili i nutricionisti, koji se slažu u tome kako on može biti zdrav međuobrok na našem letnjem jelovniku. Osim što nudi sve što je potrebno za potpuni doživljaj lepote ukusa, on sadrži i niz korisnih nutrijenata. Proizvodi od jaja i mleka sadrže proteine, kalcijum, masnoće i šećere. Voćni sladoledi su bogati šećerima koje organizam brzo apsorbuje, a sadrže i malu količinu vitamina, zbog čega su odličan izvor brze energije nakon teže fizičke aktivnosti. Dok su neki sladoledi, poput onih od kafe ili čokolade, dragocen izvor antioksidansa, odnosno polifenola.
Važno je naglasiti da mikrobiološki rizik koji postoji zbog vrste i osetljivosti namirnica varira, pa se kupovni sladoled zbog toga više preporučuje nego pravljeni, koji se prodaje na kugle, zbog kvalitetnije kontrolisanih sastojaka, kao i načina skladištenja i higijenskih uslova. Ipak, možete uvek napraviti sladoled kod kuće.
Sastojci:
5 žumanaca
200 g tamne čokolade
100 g šećera
500 ml mleka
Priprema:
Čokoladu otopite u šerpi na pari. U zasebnoj činiji uzmutite žumanca i šećer. Tada polako dodajte toplo mleko i nastavite da mešate. Na kraju dodajte istopljenu čokoladu, a šerpu stavite na tihu vatru i mešajte skoro do vrenja. Smesu ostavite da se malo ohladi, a zatim je prelijte u metalnu posudu koju ste držali u zamrzivaču kako bi bila hladna. Ohladite u zamrzivaču. Da biste izbegli stvaranje kristalića leda, svakih pola sata sladoled izvadite, promešajte pa vratite nazad u zamrzivač, taj postupak ponovite tri puta.
Sastojci:
150 g smrznutog bobičastog voća
banana
šaka indijskih oraha (preko noći odstajalih u vodi)
Priprema:
Ovaj sladoled ne sadrži mlečne proizvode, pa je idealan za osobe koje ne podnose laktozu. Bananu usitnite u blenderu i tek tada dodajte indijske orahe i bobičasto voće. Ostavite blender da radi dok smesa ne postane povezana i kremasta. Dobićete osvežavajući ledeni desert.
Dekorišite jaja uz pomoć tetovaža! Vruća voda jedini je dodatak, sve je gotovo za tili čas (FOTO)
25/04/2024
13h
Tetoviranje jaja najednostavniji je vid dekorisanja
Isprobajte recept Nataše Pavlović i poslužite ukućanima prženice kakve dosad nisu probali
23/04/2024
2 dana
Prženice na tri načina po receptu Nataše Pavlović
Nova era zdrave ishrane: U Walter stigli Vege ćevapi!
22/04/2024
3 dana
Sa novim vegetarijanskim obrocima možete uživati u ukusnim, a manje kaloričnim jelima. Ova čarobna kombinacija zdravlja i gastronomskog zadovoljstva čini svaki obrok pravim užitkom
Nož u leđa najboljoj drugarici: Otkrivena TAJNA o IZDAJI u odnosu Cece Ražnatović i Viki Miljković
25/04/2024
7h
Prijateljstvo Viki Miljković i Cece Ražnatović traje decenijama, upravo je zato svima nejasno zašto je Viki za venčanu kumu odabrala drugu koleginicu
Komentari (0)