09/05/2025
2 dana
Talas originalnosti u srcu Beograda: uz ritam nove generacije otvorena je renovirana adidas radnja u Knezu
Tačno poreklo ove lekovite biljke nije poznato, ali zapisi o korišćenju tikvica u ishrani pronađeni su u drevnom Egiptu, a poznato je da su je koristili i stari Rimljani. Danas su tikvice veoma rasprostranjene i ima ih više vrsta, oblika i boja. Nalaze se na jelovnicima svih svetskih kuhinja i veoma su zdrave. U našim krajevima najčešće se koriste male, svetlozelene i tamnozelene tikve, koje podsećaju na velike krastavce. Mada većina ljudi tikvice tretira kao povrće, one zapravo pripadaju porodici bundeva, što ih svrstava u voće.
Popularne zbog male kalorične vrednosti, one obiluju vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom, blagotvorno utiču na rad čitavog organizma i savršen su izbor za letnje, ali i zimske obroke
![]()
Tikvice nisu mnogo kalorične i povoljno utiču na ljudski organizam. Održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, ojačavaju mišiće i srce. Utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela. Iako imaju manje vode od krastavaca, sadrže više vitamina i minerala. Poboljšavaju probavu, a preporučuju se kao savršen dodatak uz ribu i meso.
Tikvice obiluju magnezijumom, koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomažu telu u odbrani od virusnih infekcija. Kalijum održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, čime se reguliše krvni pritisak i rad srca. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.
Tikvice nude pregršt mogućnosti za kombinovanje s namirnicama, ali i pripremu, koja je obično vrlo jednostavna. Predlažemo vam dva specijaliteta neodoljive arome
Za 2 osobe
Priprema: 40 minuta
Sastojci
3 manje tikvice, oko 500 g
50 g trapista
35 g semenki golice
šargarepa
2 čena belog luka
jaje
kašičica soli
100 g oštrog brašna Tip 400
kašičica praška za pecivo
Priprema
Tikvice operite i osušite, pa isecite krajeve. Izrendajte ih na krupno, posolite, pospite semenkama golice, promešajte i ostavite 15 minuta. Nakon toga dobro ocedite. Dodajte izrendanu oceđenu šargarepu, usitnjen beli luk, izrendan trapist i umućeno jaje. Promešajte pa dodajte brašno prethodno sjedinjeno s praškom za pecivo. Ulje zagrejte a onda smanjite na umerenu temperaturu. Kašikom sipajte pripremljenu smesu, njom i oblikujte pljeskavice, a onda pržite prvo jednu stranu, zatim drugu. Pržene pljeskavice vadite na ubrus da upije višak masnoće.
Za 2 osobe
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci
5 duguljastih tikvica srednje veličine
500 g mlevenog junećeg mesa
0,5 l pavlake za kuvanje
200 g trapista
veća glavica crnog luka
čen belog luka
so i biber
sitno seckani peršun
ulje
Priprema
Oljuštite crni i beli luk, pa ga što sitnije iseckajte. Nemojte mešati crni i beli luk. U šerpu sipajte malo ulja, zagrejte, pa smanjite vatru i dodajte sitno iseckan crni luk. Sve to dobro izdinstajte dok luk ne dobije staklastu strukturu, a potom dodajte beli luk, a onda i meso. Sve dobro izmešajte, začinite solju i i biberom, pa dinstajte deset minuta dok meso ne promeni boju. U izdinstano meso sipajte 250 ml pavlake za kuvanje, dobro promešajte i ostavite na isključenoj ringli još jedan minut. Na kraju u smesu za punjenje dodajte seckani peršun.
Tikvice dobro operite, nemojte ih ljuštiti. Presecite napola uzduž, pa ih dubite kašičicom dok ne uklonite mekanu sredinu sa semenkama. Potom uzmite veći pleh i 10 komada tikvica poređajte na papir za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu u tikvice. Trapist izrendajte, pospite po napunjenim tikvicama, pa sve to prelijte ostatkom pavlake za kuvanje. Stavite tikvice da se peku u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 40-45 minuta. Ostavite ih par minuta da se prohlade i poslužite.
09/05/2025
2 dana
Talas originalnosti u srcu Beograda: uz ritam nove generacije otvorena je renovirana adidas radnja u Knezu
DAHLIA: Više od kozmetike – priča o lepoti, ženstvenosti i nezi
08/05/2025
3 dana
Brend koji već 101 godinu neguje žene i njihovu lepotu, Dahlia, i dalje nosi onu posebnu čar – onu koja nas vraća u detinjstvo, podseća na mamine i bakine rituale, ali i inspiriše da svakodnevno biramo sebe.
La Terra – novi brend koji udobnost i stil donosi u vašu svakodnevicu
05/05/2025
6 dana
Postoje dani kada se osećate puni energije, a nekada su to mirniji trenuci, koje provodite u krugu porodice, na kafi sa prijateljicama ili u kratkoj šetnji gradom. U svakom od tih trenutaka, ono što nosite ima jedan zadatak – da vas ne sputava, već podrži.
Sređivanje i priprema kože za leto: Kako pripremiti kožu za najsunčaniji period u godini
04/05/2025
7 dana
Kako da na pametan i dobar način pripremimo kožu za najsunčaniji period u godini otkriva nam stručna sagovornica, doktorka Ivana Filipović Marković iz poznate ordinacije „Delta Estetica“
Ni od oca, ni od majke: Veljko je najdragoceniju lekciju naučio od svog tasta Bogdana
12/05/2025
1h
Tast Veljka Ražnatovića dao mu najveću lekciju
Čestitamo! Mlađa Mitrovićeva ćerka ne krije lepe vesti FOTO
11/05/2025
11h
Mlađa ćerka Milice i Željka Mitrovića podelila prelepe vesti
Goca Šaulić u najpopularnijim cipelama sezone, boja pun pogodak FOTO
11/05/2025
11h
Cipele Goce Šaulić - najnosivije cipele sezone
Ćao, ćao Sevilja: Ražnatovići stigli u Beograd, Bogdana blista
11/05/2025
12h
Ražnatovići stigli u Beograd
Komentari (0)