Gastro

Predlog za lagani ručak: Dva specijaliteta sa tikvicama

Predlog za lagani ručak: Dva specijaliteta sa tikvicama

story

Tikvice nude pregršt mogućnosti za kombinovanje s namirnicama, ali i pripremu, koja je obično vrlo jednostavna. Predlažemo vam dva specijaliteta neodoljive arome

Njeno veličanstvo TIKVICA - Čuvar vitkosti sjajnog ukusa

 

Tačno poreklo ove lekovite biljke nije poznato, ali zapisi o korišćenju tikvica u ishrani pronađeni su u drevnom Egiptu, a poznato je da su je koristili i stari Rimljani. Danas su tikvice veoma rasprostranjene i ima ih više vrsta, oblika i boja. Nalaze se na jelovnicima svih svetskih kuhinja i veoma su zdrave. U našim krajevima najčešće se koriste male, svetlozelene i tamnozelene tikve, koje podsećaju na velike krastavce. Mada većina ljudi tikvice tretira kao povrće, one zapravo pripadaju porodici bundeva, što ih svrstava u voće.

Popularne zbog male kalorične vrednosti, one obiluju vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom, blagotvorno utiču na rad čitavog organizma i savršen su izbor za letnje, ali i zimske obroke

Primena u ishrani

Tikvice nisu mnogo kalorične i povoljno utiču na ljudski organizam. Održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, ojačavaju mišiće i srce. Utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela. Iako imaju manje vode od krastavaca, sadrže više vitamina i minerala. Poboljšavaju probavu, a preporučuju se kao savršen dodatak uz ribu i meso.

Tikvice obiluju magnezijumom, koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomažu telu u odbrani od virusnih infekcija. Kalijum održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, čime se reguliše krvni pritisak i rad srca. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.

Dva recepta sa tikvicama

Tikvice nude pregršt mogućnosti za kombinovanje s namirnicama, ali i pripremu, koja je obično vrlo jednostavna. Predlažemo vam dva specijaliteta neodoljive arome

VEGE PLJESKAVICE

Za 2 osobe

Priprema: 40 minuta

Sastojci

3 manje tikvice, oko 500 g

50 g trapista

35 g semenki golice

šargarepa

2 čena belog luka

jaje

kašičica soli

100 g oštrog brašna Tip 400

kašičica praška za pecivo

Priprema

Tikvice operite i osušite, pa isecite krajeve. Izrendajte ih na krupno, posolite, pospite semenkama golice, promešajte i ostavite 15 minuta. Nakon toga dobro ocedite. Dodajte izrendanu oceđenu šargarepu, usitnjen beli luk, izrendan trapist i umućeno jaje. Promešajte pa dodajte brašno prethodno sjedinjeno s praškom za pecivo. Ulje zagrejte a onda smanjite na umerenu temperaturu. Kašikom sipajte pripremljenu smesu, njom i oblikujte pljeskavice, a onda pržite prvo jednu stranu, zatim drugu. Pržene pljeskavice vadite na ubrus da upije višak masnoće.

PREPORUČUJEMO I: Sjajni recepti za tri posna jela!

ZAPEČENE TIKVICE

Za 2 osobe

Vreme pripreme: 60 minuta

Sastojci

5 duguljastih tikvica srednje veličine

500 g mlevenog junećeg mesa

0,5 l pavlake za kuvanje

200 g trapista

veća glavica crnog luka

čen belog luka

so i biber

sitno seckani peršun

ulje

Priprema

Oljuštite crni i beli luk, pa ga što sitnije iseckajte. Nemojte mešati crni i beli luk. U šerpu sipajte malo ulja, zagrejte, pa smanjite vatru i dodajte sitno iseckan crni luk. Sve to dobro izdinstajte dok luk ne dobije staklastu strukturu, a potom dodajte beli luk, a onda i meso. Sve dobro izmešajte, začinite solju i i biberom, pa dinstajte deset minuta dok meso ne promeni boju. U izdinstano meso sipajte 250 ml pavlake za kuvanje, dobro promešajte i ostavite na isključenoj ringli još jedan minut. Na kraju u smesu za punjenje dodajte seckani peršun.

Tikvice dobro operite, nemojte ih ljuštiti. Presecite napola uzduž, pa ih dubite kašičicom dok ne uklonite mekanu sredinu sa semenkama. Potom uzmite veći pleh i 10 komada tikvica poređajte na papir za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu u tikvice. Trapist izrendajte, pospite po napunjenim tikvicama, pa sve to prelijte ostatkom pavlake za kuvanje. Stavite tikvice da se peku u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 40-45 minuta. Ostavite ih par minuta da se prohlade i poslužite.

PREPORUČUJEMO I: Lagani zdravi zalogaji od lososa probudiće vaša čula 

Komentari (0)

Loading