Iskusite čari odmora u luksuznom resortu - Doživite lepotu Istre
26/04/2024
1h
Odmor u luksuznom resortu od sada tokom cele godine
Tačno poreklo ove lekovite biljke nije poznato, ali zapisi o korišćenju tikvica u ishrani pronađeni su u drevnom Egiptu, a poznato je da su je koristili i stari Rimljani. Danas su tikvice veoma rasprostranjene i ima ih više vrsta, oblika i boja. Nalaze se na jelovnicima svih svetskih kuhinja i veoma su zdrave. U našim krajevima najčešće se koriste male, svetlozelene i tamnozelene tikve, koje podsećaju na velike krastavce. Mada većina ljudi tikvice tretira kao povrće, one zapravo pripadaju porodici bundeva, što ih svrstava u voće.
Popularne zbog male kalorične vrednosti, one obiluju vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom, blagotvorno utiču na rad čitavog organizma i savršen su izbor za letnje, ali i zimske obroke
Tikvice nisu mnogo kalorične i povoljno utiču na ljudski organizam. Održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, ojačavaju mišiće i srce. Utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela. Iako imaju manje vode od krastavaca, sadrže više vitamina i minerala. Poboljšavaju probavu, a preporučuju se kao savršen dodatak uz ribu i meso.
Tikvice obiluju magnezijumom, koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomažu telu u odbrani od virusnih infekcija. Kalijum održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, čime se reguliše krvni pritisak i rad srca. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.
Tikvice nude pregršt mogućnosti za kombinovanje s namirnicama, ali i pripremu, koja je obično vrlo jednostavna. Predlažemo vam dva specijaliteta neodoljive arome
Za 2 osobe
Priprema: 40 minuta
Sastojci
3 manje tikvice, oko 500 g
50 g trapista
35 g semenki golice
šargarepa
2 čena belog luka
jaje
kašičica soli
100 g oštrog brašna Tip 400
kašičica praška za pecivo
Priprema
Tikvice operite i osušite, pa isecite krajeve. Izrendajte ih na krupno, posolite, pospite semenkama golice, promešajte i ostavite 15 minuta. Nakon toga dobro ocedite. Dodajte izrendanu oceđenu šargarepu, usitnjen beli luk, izrendan trapist i umućeno jaje. Promešajte pa dodajte brašno prethodno sjedinjeno s praškom za pecivo. Ulje zagrejte a onda smanjite na umerenu temperaturu. Kašikom sipajte pripremljenu smesu, njom i oblikujte pljeskavice, a onda pržite prvo jednu stranu, zatim drugu. Pržene pljeskavice vadite na ubrus da upije višak masnoće.
Za 2 osobe
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci
5 duguljastih tikvica srednje veličine
500 g mlevenog junećeg mesa
0,5 l pavlake za kuvanje
200 g trapista
veća glavica crnog luka
čen belog luka
so i biber
sitno seckani peršun
ulje
Priprema
Oljuštite crni i beli luk, pa ga što sitnije iseckajte. Nemojte mešati crni i beli luk. U šerpu sipajte malo ulja, zagrejte, pa smanjite vatru i dodajte sitno iseckan crni luk. Sve to dobro izdinstajte dok luk ne dobije staklastu strukturu, a potom dodajte beli luk, a onda i meso. Sve dobro izmešajte, začinite solju i i biberom, pa dinstajte deset minuta dok meso ne promeni boju. U izdinstano meso sipajte 250 ml pavlake za kuvanje, dobro promešajte i ostavite na isključenoj ringli još jedan minut. Na kraju u smesu za punjenje dodajte seckani peršun.
Tikvice dobro operite, nemojte ih ljuštiti. Presecite napola uzduž, pa ih dubite kašičicom dok ne uklonite mekanu sredinu sa semenkama. Potom uzmite veći pleh i 10 komada tikvica poređajte na papir za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu u tikvice. Trapist izrendajte, pospite po napunjenim tikvicama, pa sve to prelijte ostatkom pavlake za kuvanje. Stavite tikvice da se peku u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 40-45 minuta. Ostavite ih par minuta da se prohlade i poslužite.
Iskusite čari odmora u luksuznom resortu - Doživite lepotu Istre
26/04/2024
1h
Odmor u luksuznom resortu od sada tokom cele godine
Ko je izgubio opkladu? Evo koliko je to koštalo…
26/04/2024
4h
Više od decenije Džordž Kluni je ambasador brenda Nespresso, pionira kafe u kapsulama
Dekorišite jaja uz pomoć tetovaža! Vruća voda jedini je dodatak, sve je gotovo za tili čas (FOTO)
25/04/2024
1 dana
Tetoviranje jaja najednostavniji je vid dekorisanja
Isprobajte recept Nataše Pavlović i poslužite ukućanima prženice kakve dosad nisu probali
23/04/2024
3 dana
Prženice na tri načina po receptu Nataše Pavlović
Bivši dečko Nataše Bekvalac u suzama, oprašta se od Bojane Janković
26/04/2024
1h
Bojana Janković sahranjena na Novom groblju
Teška tuga na sahrani Bojane Janković: Milena Radulović prima saučešće, Ognjen praznog pogleda
26/04/2024
2h
Sahrana Bojane Janković na Novom groblju
Komentari (0)