
Puna je fila! Božanstvena čokoladna poslastica koja se ne peče (recept)
24/01/2021
Ukus koji će vas raspmetiti krije se u čokoladnoj torti koja se ne peče. Sva je od fila i omiljena je na svim trpezama...
Ako ste se zasitili rutine u spremanju jela, predlažemo vam svojevrsno gastro putovanje. Uz ove specijalitete vijetnamske i tajlandske kuhinje, koji su mešavina najrazličitijih nesvakidašnjih ukusa, pravi gurmani neće uživati samo u zalogajima već i u opojnim mirisima i neverovatnim bojama
Za 2 osobe: priprema 40 minuta
Sastojci
350 g nudli
tikvica
crvena paprika
pola glavice crnog luka
2 šargarepe
2 kašike ulja
jaje
pola šolje pečenog ili prženog kikirikija
pola šolje seckanih, svežih začinskih biljčica (struk mladog luka, korijander ili peršun, bosiljak)
Sos
3 kašike ribljeg sosa
3 kašike žutog šećera
3 kašike supe od povrća
2 kašike sirćeta
kašika soja sosa
kašičica ljutog Sečuan sosa
Priprema
U šerpu sipajte veću količinu vode i obilno je posolite. Kada voda proključa, potopite nudle u nju, poklopite, odmah sklonite sa šporeta i ostavite da stoji tri minuta. Nakon tog vremena, nudle procedite i isperite hladnom vodom. Ostavite ih u cediljki. Tikvicu, luk, papriku i šargarepe očistite, pa isecite na tanke, dugačke štapiće ili na spirale ako imate odgovarajuću alatku. Sve sastojke za sos sipajte u manju teglu, dobro zatvorite i intenzivno promućkajte da se sjedine. Sipajte kašiku ili dve ulja u zagrejan vok. Dodajte povrće i pržite uz mešanje dva do tri minuta. Prespite ga u drugu posudu. Dodajte kašiku ulja u vok pa stavite isceđene nudle. Pržite oko minut, pa dodajte sos, dok on ne počne da se zgušnjava i hvata za nudle. Pomerite nudle malo sa strane i u rupu stavite jaje. Mešajte jaje s nudlama oko minut. Na kraju dodajte povrće, kikiriki i sitno seckane sveže začine.
Za 2 osobe: priprema 60 minuta
Sastojci
30 g đumbira
200 g pirinčanih nudli
200 g šampinjona
četvrt glavice kineskog kupusa
korijander
bosiljak
sojine klice
so
ulje
2 šargarepe
štapić cimeta
ljuta papričica
kašičica čili sosa
soja sos
2 manja praziluka
Priprema
Cimet, zrna korijandera i đumbir isečen na kolutiće stavite u šerpu i propržite. Dodajte im potom praziluk i šargarepu isečene na krupnije komade. Neka se još malo prži, pa nalijte dva litra vode i ostavite da se kuva 40 minuta na tihoj vatri. Umesto vode, bolje bi bilo da sipate bujon od telećih kostiju. Kad se povrće skuva, procedite supu, pa dodajte ljuti sos i soja sos. Šampinjone operite, isecite na deblje komade i prodinstajte na malo ulja. Kineski kupus sitno iseckajte, prodinstajte, pa posolite. Iseckajte bosiljak. Stavite nudle da se kuvaju ne više od pet minuta. Šampinjone, nudle i kupus sipajte u činije za serviranje. Prelijte ih bujonom i kao garnir stavite svež praziluk i iscekanu ljutu papričicu.
Puna je fila! Božanstvena čokoladna poslastica koja se ne peče (recept)
24/01/2021
Ukus koji će vas raspmetiti krije se u čokoladnoj torti koja se ne peče. Sva je od fila i omiljena je na svim trpezama...
Izdašna i meka: Vasilopita za sreću u duši i mir u kući (recept)
19/01/2021
Vasilopita nosi u sebi tradiciju koja magiju novogodišnje večeri može produžiti sve do prve Visibabe. Ovaj čuda i sladak naziv potiče od Svetog Vasilija koji predstavlja grčkog Deda Mraza, a čiji se imendan slavi prvog dana nove godine. Grčke domaćice pripremaju ovaj kolač kao miloštu za Svetog Vasilija koji će njihovoj kući doneti sreću i blagostanje, a vi ga možete pripremiti bez povoda ili za slavske trpeze.
Ukusne krofne koje ne upijaju ulje, napravite ih danas za sreću i blagostanje!
14/01/2021
Umesto vasilica koje se tradicionalno spremaju za Sprsku Novu godinu, danas, na Svetog Vasilija napravite deliciju koju će obožavati svi ukućani, a i gosti. Za sreću i zdravlje cele porodice ukusne krofne su pravi izbor. Evo jednostavnog recepta...
Tradicionalna pogača - Kraljica božićne trpeze (recept)
06/01/2021
Pogača neizostavna je na božićnoj trpezi tokom svih predstojećih praznika. Čak i za Pravoslavnu Novu godinu, dobrodošla je kao idelano posluženje. Donosimo vam jednostavan recept...
U prodaji je 794. broj magazina „STORY"!
26/01/2021
Novi, 794. broj magazina „Story” donosi brojne eksluzivne priče, intervjue i otkriva tajne iz života poznatih...
Preminula Marija iz "Žikine dinastije": Rialda Kadrić nas iznenada napustila
26/01/2021
Preminula Marija iz "Žikine dinastije" iznenada u 57. godini, u Atini, gde je živela. Rialda Kadrić je trebalo da snima nastavak "Ludih godina" u režiji Milana Konjevića
Nova figura Ane Nikolić: Poslušala savet lekara i evo rezultata (foto)
26/01/2021
Posle brojnih oscilacija u kilaži, koje su većinom nailazile na brojne kritike, pevačica je rešila da okrene novi list. Nova figura Ane Nikolić je sada pravo iznenađenje.
Povratak Megan i Harija pod jednim uslovom
26/01/2021
Povratak Megan i Harija uvek je aktuelna tema u Velikoj Britaniji. Osim što su napustili Ujedinjeno Kraljevstvo, oni su rešili i da se odjave sa svih društvenih mreža
Marina Tucaković bolest ne doživljava kao kraj: Biće to sve ok!
26/01/2021
Marina Tucaković bolest još uvek nije pobedila, ali se stoički drži. Naš najpoznatiji tekstopisac se već duže vreme bori sa kancerom, ali ne gubi nadu da će se sve na kraju dobro završiti
Deda joj je čuveni Ljubiša Samardžić, a od njene lepote zastaje dah (Foto)
25/01/2021
Unuka Ljubiše Samardžića, Sara je prava lepotica,a njene najnovije fotografije na društvenim mrežama izazvale su veliko interesovanje.
Komentari (0)