Lifestyle

Gastro putovanje: Izbegnite rutinu u kuvanju egzotičnim azijskim jelima

Gastro putovanje: Izbegnite rutinu u kuvanju egzotičnim azijskim jelima

Ako ste se zasitili rutine u spremanju jela, predlažemo vam svojevrsno gastro putovanje. Uz ove specijalitete vijetnamske i tajlandske kuhinje, koji su mešavina najrazličitijih nesvakidašnjih ukusa, pravi gurmani neće uživati samo u zalogajima već i u opojnim mirisima i neverovatnim bojama

Tai vegetarijanske nudle

Za 2 osobe: priprema 40 minuta

Sastojci

350 g nudli

tikvica

crvena paprika

pola glavice crnog luka

2 šargarepe

2 kašike ulja

jaje

pola šolje pečenog ili prženog kikirikija

pola šolje seckanih, svežih začinskih biljčica (struk mladog luka, korijander ili peršun, bosiljak)

Pročitajte: Sočna hrskava piletina - Dva ukusna recepta koja morate isprobati!

Sos

3 kašike ribljeg sosa

3 kašike žutog šećera

3 kašike supe od povrća

2 kašike sirćeta

kašika soja sosa

kašičica ljutog Sečuan sosa 

Priprema

U šerpu sipajte veću količinu vode i obilno je posolite. Kada voda proključa, potopite nudle u nju, poklopite, odmah sklonite sa šporeta i ostavite da stoji tri minuta. Nakon tog vremena, nudle procedite i isperite hladnom vodom. Ostavite ih u cediljki. Tikvicu, luk, papriku i šargarepe očistite, pa isecite na tanke, dugačke štapiće ili na spirale ako imate odgovarajuću alatku. Sve sastojke za sos sipajte u manju teglu, dobro zatvorite i intenzivno promućkajte da se sjedine. Sipajte kašiku ili dve ulja u zagrejan vok. Dodajte povrće i pržite uz mešanje dva do tri minuta. Prespite ga u drugu posudu. Dodajte kašiku ulja u vok pa stavite isceđene nudle. Pržite oko minut, pa dodajte sos, dok on ne počne da se zgušnjava i hvata za nudle. Pomerite nudle malo sa strane i u rupu stavite jaje. Mešajte jaje s nudlama oko minut. Na kraju dodajte povrće, kikiriki i sitno seckane sveže začine. 

Vijetnamska fo supa

Za 2 osobe: priprema 60 minuta

Pročitajte: Savršeni italijanski recepti: Ukusna jela za celu porodicu gotova za „tren oka“!

Sastojci

30 g đumbira

200 g pirinčanih nudli

200 g šampinjona

četvrt glavice kineskog kupusa

korijander

bosiljak

sojine klice

so

ulje

2 šargarepe

štapić cimeta

ljuta papričica

kašičica čili sosa

soja sos

2 manja praziluka

Pročitajte: Hranljive salate kao zamena za ručak- Ovo su dve fantastične! (recept)

Priprema

Cimet, zrna korijandera i đumbir isečen na kolutiće stavite u šerpu i propržite. Dodajte im potom praziluk i šargarepu isečene na krupnije komade. Neka se još malo prži, pa nalijte dva litra vode i ostavite da se kuva 40 minuta na tihoj vatri. Umesto vode, bolje bi bilo da sipate bujon od telećih kostiju. Kad se povrće skuva, procedite supu, pa dodajte ljuti sos i soja sos. Šampinjone operite, isecite na deblje komade i prodinstajte na malo ulja. Kineski kupus sitno iseckajte, prodinstajte, pa posolite. Iseckajte bosiljak. Stavite nudle da se kuvaju ne više od pet minuta. Šampinjone, nudle i kupus sipajte u činije za serviranje. Prelijte ih bujonom i kao garnir stavite svež praziluk i iscekanu ljutu papričicu. 

Komentari (0)

Loading