Gastro

Gozba bez mesa: Dva recepta za lagan ručak sa povrćem

Gozba bez mesa: Dva recepta za lagan ručak sa povrćem

story

Ako tokom leta želite jednostavan i lagan ručak s povrćem, predstavljamo vam ukusna jela od karfiola, koji je prava riznica korisnih i hranljivih sastojaka. Za ove specijalitete neće vam biti potrebno ni mnogo vremena ni sastojaka, a njihova aroma prosto će vas oduševiti

Zapečeni karfiol

Za 4 osobe

Priprema: 45 minuta

Sastojci

1 kg karfiola

4 jajeta
300 ml kisele pavlake
150 ml mleka
100 ml ulja
kašičica biljnog začina
kašika brašna
2 kašike prezli
biber, so

Priprema

Karfiol operite, isecite na krupne cvetove i obarite u slanoj vodi zajedno s listovima, pa procedite. Podmažite tepsiju ili vatrostalnu posudu, stavite karfiol i iseckajte skuvane listove pa i njih dodajte. Umutite jaja s pavlakom, mlekom, uljem. Dodajte brašno i prezle, začine, dobro promešajte i istresite preko karfiola. Pecite u pethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj sklonite foliju ili poklopac pa kratko zapecite da dobije boju.

Pročitajte: Idealan letnji ručak: Salata i fileti od tune (recepti)

Pljeskavice od karfiola

Za 2 osobe

Priprema: 35 minuta

Sastojci

2 jajeta

2 glavice karfiola

3-4 kašike usitnjenih ovsenih pahuljica ili prezle

3 kašike maslinovog ulja

2 čena belog luka

50 g feta sira

so, biber

peršun

mirođija

Priprema

Karfiol odvojte na cvetove, operite, pa usitnite. Stavite u činiju, malo ga posolite i ostavite 15 minuta da odstoji. Stvavite karfiol u krpu i ocedite višak vode. Uključite rernu na 170 stepeni.

U oceđeni karfiol dodajte dva jajeta, iseckan beli luk, prezle, maslinovo ulje, izgnječenu fetu i začine po želji. Na pleh stavite papir za pečenje, uzmite smesu, rukama napravite loptice, pa ih blago rastanjite i poređajte. Pecite petnaest minuta.

Komentari (0)

Loading