Gastro

Gastro avantura: Sočni zalogaji ovih specijaliteta probudiće vam sva čula!

15/08/2020

story

Jela od govedine i junetine koja se tope u ustima biće prava gastro avantura za sve ljubitelje aromatičnih mesa. Razmazite sva čula mariniranim biftekom i stejkom iz maslinovog ulja. Sočni zalogaji ovih specijaliteta podsetiće vas na sve prednosti vrsnog kulinarskog umeća...

Ovi sočni zalogaji probudiće vaša čula...

Marinirani biftek
Vreme pripreme: 60 minuta
Za 4 osobe

Sastojci:

trećina čaše maslinovog ulja
2 čena belog luka
3 kašike soja sosa
2 kašike limunovog soka
1 kašika dižonskog senfa
pola kašičice soli
osmina kašike paprike
2 kilograma bifteka

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte maslinovo ulje, beli luk, soja sos, limunov sok, senf, so i biber. Isecite biftek na režnjeve, stavite u posudu i držite u frižideru u trajanju od 20 minuta do 8 sati, da meso upije sve sokove. Kada ste spremni, morate pripremiti tiganj. Ugrejte da ulje bude vrelo i pržite bifteke sa svake strane po pet minuta da biste postigli da bude srednje pečeno meso. Izvadite bifteke iz tiganja, pokrijte folijom i pustite da stoje 10 minuta pre serviranja, tako da se sokovi ponovo distribuiraju, a biftek će biti izvanredan i sočan. Poslužite ga s povrćem.

NE PROPUSTITE: Gozba bez mesa: Dva recepta za lagan ručak sa povrćem

Sočni zalogaji - Grilovani stejk

Sastojci:

maslinovo ulje
kilogram odreska od junetine
so, biber
3 grančice ruzmarina
10 čeri paradajza

Priprema:

Neka odrezak odleži nekoliko sati u maslinovom ulju. Tako se stabilizuju mesne belančevine zbog čega je meso na samom kraju mnogo mekše i ukusnije. Meso secite na debljinu od četiri centimetra. Nikad nemojte odrezak direktno iz frižidera stavljati na vatru, dajte mu malo vremena da se ugreje. Posolite sa svake strane pa pecite ili na dobro zagrejanom roštilju ili na električnom roštilju s minimalnom količinom ulja.

Za srednje pečen biftek sledite korake, dva puta po dva minuta pečenja na svakoj strani, od ukupno osam minuta. Važno je slediti ova uputstva i ne okretati meso češće. Tokom pečenja možete grančicom ruzmarina umočenom u maslinovo ulje lagano da premažete meso s jedne i druge strane.

Tako se karamelizuju belančevine i odrezak dobija lepu braonkastu boju. Pre posluživanja, pustite odrezak da se “odmori" dva-tri minuta i da se sokovi stabilizuju, što će mu osigurati posebnu sočnost. Potom na meso stavite par kapi maslinovog ulja i servirajte ga sa isečenim čeri paradajzom i grančicama ruzmarina.

NE PROPUSTITE: Idealan letnji ručak: Salata i fileti od tune (recepti)

Komentari (0)

Loading